Kto ma wyłączność na czekoladę?
Od połowy 2014 roku Pijalnie Czekolady E.Wedel są własnością firmy Lotte Wedel, należącej do japońskiego koncernu Lotte Group. Wcześniej marka pozostawała pod kontrolą spółki EBS. Po zrealizowaniu transakcji pojawiły się nawet plany otwarcia w ciągu 5 lat 70 nowych lokali.
- Wyznaczyliśmy ambitne cele zakładające zbudowanie silnej i niezależnej marki. Konsekwentnie realizujemy długofalowy plan rozwoju, czego dowodem może być chociażby otwarcie nowego lokalu w Warszawie, przy ulicy Krakowskie Przedmieście. Jesteśmy otwarci na współpracę z franczyzobiorcami. Należy jednak pamiętać, iż rozwój uwarunkowany jest wieloma czynnikami, np. koniunkturą czy podażą atrakcyjnych lokalizacji. Głęboko wierzymy w to, że uda nam się zrealizować wszystkie założenia strategiczne – zapewnia Daniel Kucharski, prezes Pijalni Czekolady E.Wedel.
Na razie sieć liczy 20 pijalni. Franczyzodawca wymaga lokalu o powierzchni ok. 80-200 m2, w który należy zainwestować ok. 800 tys. zł. Posiadające podobną ofertę pijalnie z szyldem Mount Blanc można już otworzyć za 300 tys. zł. Trzeba jednak pamiętać, że część inwestycji, w tym opłata franczyzowa, zawiera także możliwość wykorzystywania znanej marki. Trzeba sobie odpowiedzieć, na ile wyceniamy każdą z marek i jakie wsparcie w prowadzeniu biznesu nam oferuje.
- W pijalniach mamy zdywersyfikowane menu, dopasowane do różnych okazji i pór roku. Jego uniwersalność przejawia się w dużym wyborze dań i oryginalnych deserów: sernik z białą czekoladą, makaron czekoladowy czy jogurtowe czekolady do picia na zimno. W kawiarniach kupić można także po prostą czekoladę E.Wedel. Z naszych obserwacji wynika, iż sezonowe wzrosty sprzedaży pojawiają się właśnie wtedy, gdy zwiększa się popyt na ofertę sklepową, np. w okresie Świąt Bożego Narodzenia czy też przed Wielkanocą – twierdzi Daniel Kucharski.
Wedel na dobre zadomowił się w centrum Warszawy. Podczas kilkunastominutowego spaceru można odwiedzić cztery lokale – każdy w prestiżowym miejscu, takim jak centrum handlowe Złote Tarasy, Hotel Intercontinental oraz na Krakowskim Przedmieściu i przy ulicy Szpitalnej. Tę sielankę może jednak zburzyć główny konkurent – Mount Blanc. – W 2015 roku ruszą co najmniej cztery nowe lokale, w tym w Warszawie przy ulicy Chmielnej. Pijalnia o powierzchni 250 m2 będzie największą w sieci – zapowiada Michał Piasecki, pełnomocnik zarządu Mount Blanc.
Konkurencja serwująca belgijską czekoladę nie jest jednak straszna Wedlowi. – Sieć Pijalni Czekolady E.Wedel rozbudowujemy zgodnie z założeniami długofalowej, przemyślanej strategii. Liczba naszych lokali w Warszawie i ich bliskość nie wpływa negatywnie na rentowność. Stale obserwujemy także poczynania konkurencji, analizując ich wpływ na kształt rynku – stwierdza prezes Pijalni Czekolady E.Wedel. (dw)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...