Restauracja al dente
Ristorante Tesoro to mała rodzinna firma, której właścicielami są dwa małżeństwa – Angelika i Domenico Cubeddu oraz Marzena i Jacek Michalscy. Od 9 lat prowadzą oni w Sopocie dwie restauracje łączące w sobie elementy pizzeri i tradycyjnej kuchni włoskiej.
- Firma się rozwija i postanowiliśmy pogłębić ten wzrost dzięki wspópracy franczyzowej. Tym bardziej, że coraz częściej trafiały do nas pytania o taką możliwość – twierdzi Jacek Michalski, współwłaściel firmy. – Mieścimy się w Sopocie, ale mamy klientów w wielu miastach, którzy zamawiają u nas jedzenie na różne okazje.
O możliwości współpracy na licencji Ristorante Tesoro poinformowało pół roku temu. Minęło kilka miesięcy i lada chwila ruszą trzy lokale franczyzowe. Firma szuka franczyzobiorców na terenie całego kraju. Nie stawia żadnych ograniczeń co do lokalizacji, z jednym tylko wyjątkiem, którym jest Sopot.
- Dwie macierzyste restauracje tutaj w zupełności wystarczą. Zapewniamy też, że kolejne lokale znajdą się w rozsądnych odległościach, zgodnie z zasadą wyłączności terytorialnej. Nie mamy specjalnych wymagań dotyczących wielkość miejscowości, w której może powstać Ristorante Tesoro - mówi Jacek Michalski.
Lokal powinien mieć co najmniej 120 m2, a wysokość inwestycji właściciele firmy szacują na ok. 300 tys. zł. Do tego dochodzi jeszcze 10 tys. zł jednorazowej opłaty na szkolenia. Każdy franczyzobiorca i jego personel przejdzie też obowiązkowe szkolenie początkowe, które potrwa minimum dwa tygodnie. Pozostałe szkolenia będą się odbywać cyklicznie. Sieć podzieli się swoimi recepturami i know-how, a do tego pomoże kupić niezbędne urządzenia i materiały po atrakcyjnych, wynegocjowanych przez siebie cenach. W trakcie współpracy z kolei franczyzobiorców będzie obowiązaywać opłata w wysokości 10 proc. obrotu.
- Proponujemy franczyzobiorcom prowadzenie pizzerii, której menu wzbogacono o inne dania, w tym makarony, owoce morza, sałatki czy zupy – mówi Jacek Michalski.
Pizzeri w naszym kraju nie brakuje - działa ich już ok. 4 tys. Jednak nie wszystkie serwują prawdziwą włoską pizzę. Ristorante uznaje wyłącznie oryginalne receptury. Domenico Cupeddi, współpwłaściciel firmy, jest mistrzem kuchni włoskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.
- Naszym partnerom też będziemy rekomendować zatrudnianie kucharzy włoskiego pochodzenia i nawet pomożemy w ich znalezieniu. Nie jest to jednak warunek konieczny. Najważniejsze, żeby z danym partnerem dobrze nam się współpracowało – zapewnia Jacek Michalski.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Mistrz Piekarz rusza w Polskę
/03.11.2025
Pierwszy punkt Mistrza Piekarza działa dopiero od kilku miesięcy, a sieć już planuje dalszą ekspansję. Nowy model mobilnej piekarni przyciąga przedsiębiorców m.in. niską kwotą początkowej inwestycji.
Sushi Bistro wprowadza zmiany w menu i chwali się wzrostami sprzedaży.
Tibesti2Go otwiera pizzerie nawet w kilkutysięcznych miejscowościach. Jak dołączyć do sieci?
Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Poukładany interes
/14.11.2025
Kto buduje lub remontuje, będzie też wykańczał i wyposażał. Przedstawiciele DDD Dobre Dla Domu mówią, że sklep z artykułami wyposażenia wnętrz to perspektywiczny biznes. I stosunkowo niedrogi.
W tym roku sieć Wakacje.pl urosła już o ponad 30 biur, a to nie koniec. Kto może otworzyć biuro podróży?
Relacjonujemy w najnowszym odcinku Franczyza News wszystko, co wydarzyło się na Targach Franczyza. To była doskonała okazja, by z bliska zobaczyć, jak dynamicznie rozwija się rynek franczyzy w Polsce.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Oto kilka pomysłów ze świata franczyzy.
Milion złotych dziś jest mniej wart niż jeszcze kilka lat temu, ale nadal jest to kwota robiąca wrażenie. Jak go zarobić?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali