Restauracja al dente

Ristorante Tesoro to mała rodzinna firma, której właścicielami są dwa małżeństwa – Angelika i Domenico Cubeddu oraz Marzena i Jacek Michalscy. Od 9 lat prowadzą oni w Sopocie dwie restauracje łączące w sobie elementy pizzeri i tradycyjnej kuchni włoskiej.
- Firma się rozwija i postanowiliśmy pogłębić ten wzrost dzięki wspópracy franczyzowej. Tym bardziej, że coraz częściej trafiały do nas pytania o taką możliwość – twierdzi Jacek Michalski, współwłaściel firmy. – Mieścimy się w Sopocie, ale mamy klientów w wielu miastach, którzy zamawiają u nas jedzenie na różne okazje.
O możliwości współpracy na licencji Ristorante Tesoro poinformowało pół roku temu. Minęło kilka miesięcy i lada chwila ruszą trzy lokale franczyzowe. Firma szuka franczyzobiorców na terenie całego kraju. Nie stawia żadnych ograniczeń co do lokalizacji, z jednym tylko wyjątkiem, którym jest Sopot.
- Dwie macierzyste restauracje tutaj w zupełności wystarczą. Zapewniamy też, że kolejne lokale znajdą się w rozsądnych odległościach, zgodnie z zasadą wyłączności terytorialnej. Nie mamy specjalnych wymagań dotyczących wielkość miejscowości, w której może powstać Ristorante Tesoro - mówi Jacek Michalski.
Lokal powinien mieć co najmniej 120 m2, a wysokość inwestycji właściciele firmy szacują na ok. 300 tys. zł. Do tego dochodzi jeszcze 10 tys. zł jednorazowej opłaty na szkolenia. Każdy franczyzobiorca i jego personel przejdzie też obowiązkowe szkolenie początkowe, które potrwa minimum dwa tygodnie. Pozostałe szkolenia będą się odbywać cyklicznie. Sieć podzieli się swoimi recepturami i know-how, a do tego pomoże kupić niezbędne urządzenia i materiały po atrakcyjnych, wynegocjowanych przez siebie cenach. W trakcie współpracy z kolei franczyzobiorców będzie obowiązaywać opłata w wysokości 10 proc. obrotu.
- Proponujemy franczyzobiorcom prowadzenie pizzerii, której menu wzbogacono o inne dania, w tym makarony, owoce morza, sałatki czy zupy – mówi Jacek Michalski.
Pizzeri w naszym kraju nie brakuje - działa ich już ok. 4 tys. Jednak nie wszystkie serwują prawdziwą włoską pizzę. Ristorante uznaje wyłącznie oryginalne receptury. Domenico Cupeddi, współpwłaściciel firmy, jest mistrzem kuchni włoskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem.
- Naszym partnerom też będziemy rekomendować zatrudnianie kucharzy włoskiego pochodzenia i nawet pomożemy w ich znalezieniu. Nie jest to jednak warunek konieczny. Najważniejsze, żeby z danym partnerem dobrze nam się współpracowało – zapewnia Jacek Michalski.

ZOBACZ W KATALOGU



















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Xtreme Fitness Gyms otwiera kolejne kluby, ale to nie liczby przyciągają uwagę. Co sprawia, że franczyzobiorcy zostają na dłużej i rozwijają się razem z siecią?
Platforma Tribeware to inteligentny pośrednik między menedżerem a pracownikami. Wskazuje im drogę do przyjętych celów, nagradza za wykonane zadania i wylicza, co udało się dzięki nim zyskać.
Robert Podleś, właściciel firmy Cobi, zaczynał prowadzić biznes w trudnej komunistycznej rzeczywistości. Dzisiaj jego firma sprzedaje swoje produkty do ponad 40 krajów świata. Ale gdyby nie mama, kto wie jak potoczyłyby się jego losy...
Rafał Jaźwiński od trzech lat prowadzi placówkę franczyzową pod marką Northgate Logistics. Specyfika biznesu pozwala obsługiwać klientów na całym świecie.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali