Piec do wypieku pizzy kosztuje 25,9 tys. zł. Za dodatkowe 8 tys. zł można kupić też cały zestaw, konieczny do prowadzenia sprzedaży: namiot, chłodnię, dwie umywalki oraz stoły.
Wtorek
09.06.2015
Samochód, prawo jazdy kategorii B i... można ruszać w trasę z pizzerią na kółkach. Local Pizza sprzedaje mobilne piece do przygotowywania włoskiego przysmaku.
 

Na food trucki trwa moda. Mobilna pizzeria doskonale wpisuje się w ten trend.
– Nasze piece to przede wszystkim świetny pomysł na biznes w przestrzeniach miejskich – przekonuje Karolina Brygider z firmy Green Steam, właściciela konceptu. – Nie mamy ograniczeń lokalizacyjnych, piec możemy wykorzystywać na wszelkiego rodzaju eventach, festynach, imprezach firmowych. Możemy również pojechać nim na popularne teraz zjazdy food trucków.

Szkolenie dla pizzermena

Opalany drewnem szamotowy piec waży prawie 1300 kg. Do jego ciągnięcia wystarczy zwykły samochód osobowy i prawo jazdy kategorii B (pod warunkiem, że łączna waga samochodu i przyczepy nie przekroczy 3,5 tony). Jednorazowo w piecu można upiec 3-4 pizze wielkości 30 cm. Według zapewnień producenta, trwa to około trzech minut. Oprócz włoskiego specjału można też przygotowywać inne dania: ryby, mięsa, warzywa.
– Wraz z naszym zaprzyjaźnionym szefem kuchni robimy teoretyczne i praktyczne szkolenie z przygotowania pieca, rozpalania, utrzymywania temperatury, przygotowania ciasta, formowania pizzy oraz jej wypiekania – relacjonuje Karolina Brygider.

Sam piec kosztuje 25,9 tys. zł. Za dodatkowe 8 tys. zł można kupić też cały zestaw, konieczny do prowadzenia sprzedaży: namiot, chłodnię, dwie umywalki (jedna do mycia rąk, druga do mycia półproduktów) oraz stoły. Wszystko, jak zapewnia producent, zostało zatwierdzone przez Sanepid.

Na stoku i na weselu

Kupujący nie mają obowiązku używania logo Local Pizza. Mogą prowadzić działalność pod własnym szyldem. Parnterzy nie wnoszą żadnych miesięcznych opłat na rzecz właściciela konceptu. Do tej pory firma sprzedała cztery mobilne piece. Trafiły w rejon Bydgoszczy, Piły, Jarocina i Lubonia.

Czy mobilna pizzeria zarabia tylko latem?
– Nie jest to biznes sezonowy, piec można wykorzystywać przez cały rok, także w zimie – przekonuje Karolina Brygider. – W sezonie zimowym dobrym miejscem na zlokalizowanie food trucka są np. stoki narciarskie. Piece mogą być również atrakcją imprez okolicznościowych, np. wesel.


ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kimchi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa