Pizzeria na kółkach

Na food trucki trwa moda. Mobilna pizzeria doskonale wpisuje się w ten trend.
– Nasze piece to przede wszystkim świetny pomysł na biznes w przestrzeniach miejskich – przekonuje Karolina Brygider z firmy Green Steam, właściciela konceptu. – Nie mamy ograniczeń lokalizacyjnych, piec możemy wykorzystywać na wszelkiego rodzaju eventach, festynach, imprezach firmowych. Możemy również pojechać nim na popularne teraz zjazdy food trucków.
Szkolenie dla pizzermena
Opalany drewnem szamotowy piec waży prawie 1300 kg. Do jego ciągnięcia wystarczy zwykły samochód osobowy i prawo jazdy kategorii B (pod warunkiem, że łączna waga samochodu i przyczepy nie przekroczy 3,5 tony). Jednorazowo w piecu można upiec 3-4 pizze wielkości 30 cm. Według zapewnień producenta, trwa to około trzech minut. Oprócz włoskiego specjału można też przygotowywać inne dania: ryby, mięsa, warzywa.
– Wraz z naszym zaprzyjaźnionym szefem kuchni robimy teoretyczne i praktyczne szkolenie z przygotowania pieca, rozpalania, utrzymywania temperatury, przygotowania ciasta, formowania pizzy oraz jej wypiekania – relacjonuje Karolina Brygider.
Sam piec kosztuje 25,9 tys. zł. Za dodatkowe 8 tys. zł można kupić też cały zestaw, konieczny do prowadzenia sprzedaży: namiot, chłodnię, dwie umywalki (jedna do mycia rąk, druga do mycia półproduktów) oraz stoły. Wszystko, jak zapewnia producent, zostało zatwierdzone przez Sanepid.
Na stoku i na weselu
Kupujący nie mają obowiązku używania logo Local Pizza. Mogą prowadzić działalność pod własnym szyldem. Parnterzy nie wnoszą żadnych miesięcznych opłat na rzecz właściciela konceptu. Do tej pory firma sprzedała cztery mobilne piece. Trafiły w rejon Bydgoszczy, Piły, Jarocina i Lubonia.
Czy mobilna pizzeria zarabia tylko latem?
– Nie jest to biznes sezonowy, piec można wykorzystywać przez cały rok, także w zimie – przekonuje Karolina Brygider. – W sezonie zimowym dobrym miejscem na zlokalizowanie food trucka są np. stoki narciarskie. Piece mogą być również atrakcją imprez okolicznościowych, np. wesel.
ZOBACZ W KATALOGU




























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

W trakcie wieloletniej stagnacji w obszarze stricte ofert franczyzowych na polskim rynku franczyzowym w segmencie gastronomicznym, postanowiliśmy dokładnie zrewidować naszą ofertę.
Rex Concepts, masterfranczyzobiorca marki Burger King, w tym roku planuje otworzyć w Polsce cztery lokale z tym szyldem. Czy indywidualni franczyzobiorcy będą mogli skorzystać z licencji na biznes Burger Kinga?
Carat Kebab systematycznie otwiera nowe lokale. Często łączą pod jednym dachem kilka marek tego samego franczyzodawcy.
– Na Targi Franczyza mamy dla franczyzobiorców specjalną promocję – zapowiada Kamil Woźniak, franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak.
– Jestem mile zaskoczona tym, że ta franczyza jest bardzo dobrze zorganizowana. Każdy zna tutaj swoją funkcję. Mamy opiekunów, do których możemy się zwrócić w każdej chwili – mówi Ewelina Ciapała, franczyzobiorczyni Lviv Croissants.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Franczyza pojawiła się na polskim rynku wraz z upadkiem komunizmu, a dziś jest fundamentem rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości. W 2023 roku chętni do założenia firmy mają do wyboru 1350 konceptów franczyzowych.
Żabka kontynuuje program dla początkujących przedsiębiorców „Bezpieczny start”. Dzięki inicjatywie sieci, ponad 50 osób otworzyło swój sklep. W tym roku liczba jego uczestników będzie jeszcze większa.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali