Lokale Krakowskiej Manufaktury Czekolady to kawiarnie połączone ze sklepem. Na inwestycję potrzeba od 350 do 500 tys. zł.
Poniedziałek
28.09.2015
Krakowska Manufaktura Czekolady chce rozwijać się poprzez franczyzę. Franczyzodawca twierdzi, że ci którzy otworzą lokal jesienią, mogą liczyć na zwrot z inwestycji już po pół roku.
 

Krakowska Manufaktura Czekolady w Polsce na razie ma lokale tylko w grodzie Kraka. Jeszcze do niedawna działała franczyzowa kawiarnia w Warszawie, ale niestety została zamknięta. Funkcjonuje natomiast stoisko z czekoladowymi produktami w Budapeszcie na Węgrzech, a za dwa miesiące ma powstać lokal w czeskiej Pradze.
Dzwonią do nas osoby zainteresowane franczyzą w Polsce, trudno jednak stwierdzić, czy w tym roku uda się sfinalizować jakieś otwarcie – przyznaje Paweł Rachwał, przedstawiciel Krakowskiej Manufaktury Czekolady. – Na pewno jednak będziemy bardzo zajęci. W tej chwili dla naszej branży nadchodzi czas żniw. Dla czekolady im zimniej, tym lepiej. Latem jest mniej chętnych na jej zakup, natomiast jesień, zima i jeszcze wczesna wiosna to bardzo dobry okres.

Otworzyć w dobrym momencie

Lokale Krakowskiej Manufaktury Czekolady to kawiarnie połączone ze sklepem. W ofercie mają m.in. ręcznie robione czekoladowe figurki, praliny, czekoladę na wagę, czekoladowe desery oraz czekoladę do picia w różnych smakach i z różnymi dodatkami. Inwestycja w lokal wynosi od 350 do 500 tys. zł. Wszystkie kawiarnie muszą być utrzymane w podobnej stylistyce, projekt dostarcza franczyzodawca. O tym, jak powinny wyglądać i gdzie najlepiej szukać lokalizacji przeczytaj w artykule Witryna to podstawa na portalu Lokalnabiznes.pl.
Jednorazowa opłata licencyjna to 45 tys. zł netto.
 Nie ma stałych opłat miesięcznych. Natomiast w przypadku osiągnięcia bardzo wysokich obrotów, pobieramy od nich pewien procent. Jest to jednak sprawa ustalana indywidualnie – tłumaczy Paweł Rachwał. – Także indywidualnie negocjowane są ceny produktów, które dostarczamy do lokali.

Franczyzodawca zapewnia szkolenia dla personelu kawiarni. Odbywają się w Krakowie.
– Przede wszystkim przekazujemy sprzedawcom pełną wiedzę o produktach – podkreśla Paweł Rachwał. – Powinni potrafić powiedzieć klientom, z czego składają się np. nasze praliny, jaki mają smak. Muszą też nabyć pewnego wyczucia w obsłudze gości, wiedzieć, że należy klientom zaoferować pomoc, ale też że nie można być zbyt nachalnym.

Okres zwrotu z inwestycji zależy m.in. od tego, w jakim momencie otwieramy lokal.
– Jeśli otwarcie nastąpi o tej porze roku, to przed sobą mamy bardzo dobry okres: Mikołajki, Boże Narodzenie, Walentynki, Dzień Kobiet i jeszcze Wielkanoc. Z taką perspektywą inwestycja w wysokości 400 tys. zł może się zwrócić nawet w pół roku – zapewnia Paweł Rachwał.

Konkurencją dla kawiarni spod znaku Krakowskiej Manufaktury Czekolady są m.in. Pijalnie Czekolady E. Wedel, których w Polsce jest obecnie około 20.


ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Bosko- Lody Produkcji Własnej
Browar Pinta
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Crema Caffe
Cukiernia Fit Cake
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niezłe Bydło
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Contenta
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tairoll
Tel Aviv
Telepizza
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia

POPULARNE NA FORUM

Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

A widzę, że https://fitking.pl/trojmiasto/ planuje również ekspansje na Sopot, Gdynia i Elbląg (widzę to w narzędziach do analizy konkurencji).

21 wypowiedzi
ostatnia 21.01.2019
Catering dietetyczny Na Zdrowie - opłacalna inwestycja?

Na pewno jest to opłacalne widać, że teraz 'bycie fit' jest modne, a z drugiej strony ludzie nie mają czasu gotować (kilkanaście godzin w pracy, później zamiast stać...

21 wypowiedzi
ostatnia 21.01.2019
Gastronomię czeka świetlana przyszłość

Ludzie coraz bardziej przywiązują wage do tego co jedzą więc modna sa teraz jakies ekokuchnie itd.

5 wypowiedzi
ostatnia 19.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

Cześć, Zastanawiam się nad franczyzą Da Grasso, czy jakiś obecny franczyzobiorca mógłby się wypowiedzieć czy warto ? Jak współpraca z centralą ? Atmosfera tejże...

2 wypowiedzi
ostatnia 23.11.2018
Gastronomia w szkole.

Witam, mój syn chodzi do szkoły Zawodowej na Ul.Gintrowskiego 38 w Warszawie, przyjrzałem się, że jest tak sklepik z żywnością. Zastanawiam się ile taka pani czy pan...

1 wypowiedzi
ostatnia 14.11.2018
Catering dietetyczny

Witam. Poszukuję franczyzy na catering dietetyczny ale nie interesuje mnie wersja gdy dostaję gotowe produkty . Mam wlasną firmę gastronomiczną i moge spokojnie sam o to...

1 wypowiedzi
ostatnia 08.11.2018