Słodki smak pieniędzy
Krakowska Manufaktura Czekolady w Polsce na razie ma lokale tylko w grodzie Kraka. Jeszcze do niedawna działała franczyzowa kawiarnia w Warszawie, ale niestety została zamknięta. Funkcjonuje natomiast stoisko z czekoladowymi produktami w Budapeszcie na Węgrzech, a za dwa miesiące ma powstać lokal w czeskiej Pradze.
– Dzwonią do nas osoby zainteresowane franczyzą w Polsce, trudno jednak stwierdzić, czy w tym roku uda się sfinalizować jakieś otwarcie – przyznaje Paweł Rachwał, przedstawiciel Krakowskiej Manufaktury Czekolady. – Na pewno jednak będziemy bardzo zajęci. W tej chwili dla naszej branży nadchodzi czas żniw. Dla czekolady im zimniej, tym lepiej. Latem jest mniej chętnych na jej zakup, natomiast jesień, zima i jeszcze wczesna wiosna to bardzo dobry okres.
Otworzyć w dobrym momencie
Lokale Krakowskiej Manufaktury Czekolady to kawiarnie połączone ze sklepem. W ofercie mają m.in. ręcznie robione czekoladowe figurki, praliny, czekoladę na wagę, czekoladowe desery oraz czekoladę do picia w różnych smakach i z różnymi dodatkami. Inwestycja w lokal wynosi od 350 do 500 tys. zł. Wszystkie kawiarnie muszą być utrzymane w podobnej stylistyce, projekt dostarcza franczyzodawca. O tym, jak powinny wyglądać i gdzie najlepiej szukać lokalizacji przeczytaj w artykule Witryna to podstawa na portalu Lokalnabiznes.pl.
Jednorazowa opłata licencyjna to 45 tys. zł netto.
– Nie ma stałych opłat miesięcznych. Natomiast w przypadku osiągnięcia bardzo wysokich obrotów, pobieramy od nich pewien procent. Jest to jednak sprawa ustalana indywidualnie – tłumaczy Paweł Rachwał. – Także indywidualnie negocjowane są ceny produktów, które dostarczamy do lokali.
Franczyzodawca zapewnia szkolenia dla personelu kawiarni. Odbywają się w Krakowie.
– Przede wszystkim przekazujemy sprzedawcom pełną wiedzę o produktach – podkreśla Paweł Rachwał. – Powinni potrafić powiedzieć klientom, z czego składają się np. nasze praliny, jaki mają smak. Muszą też nabyć pewnego wyczucia w obsłudze gości, wiedzieć, że należy klientom zaoferować pomoc, ale też że nie można być zbyt nachalnym.
Okres zwrotu z inwestycji zależy m.in. od tego, w jakim momencie otwieramy lokal.
– Jeśli otwarcie nastąpi o tej porze roku, to przed sobą mamy bardzo dobry okres: Mikołajki, Boże Narodzenie, Walentynki, Dzień Kobiet i jeszcze Wielkanoc. Z taką perspektywą inwestycja w wysokości 400 tys. zł może się zwrócić nawet w pół roku – zapewnia Paweł Rachwał.
Konkurencją dla kawiarni spod znaku Krakowskiej Manufaktury Czekolady są m.in. Pijalnie Czekolady E. Wedel, których w Polsce jest obecnie około 20.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Marka New York Pizza Department podpisała umowę z masterfranczyzobiorcą w Egipcie. Na przyszły rok zapowiada pierwsze otwarcia na egipskim rynku.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jeśli marzysz o własnym biznesie, szukasz inspiracji lub chcesz dowiedzieć się więcej o franczyzie – teraz jest idealny moment, by działać!
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...