Firma na diecie

Aleksandra Rybak, prezes zarządu Na Zdrowie Catering Dietetyczny
Czy moda na zdrowe żywienie to trwały trend w branży gastronomicznej?
Moim zdaniem to trend, który tak naprawdę dopiero nadchodzi. Najpierw z zachodu dotarła do nas moda na fast foody. Teraz szala przechyla się w drugą stronę i nadchodzi moda na zdrowy tryb życia, świadome odżywianie się. Poza tym dziś, zarówno w kontaktach towarzyskich, jak i zawodowych bardzo liczy się wizerunek. My przygotowujemy posiłki zarówno dla osób, które chcą schudnąć, jak i dla tych, które nie mają takiej potrzeby, ale chcą się zdrowo odżywiać. Tworzymy indywidualną dietę dla klientów, uwzględniając cel, jaki chcą osiągnąć, stan zdrowia oraz preferencje smakowe. Na podstawie wywiadu z klientem kucharze przygotowują dzienny zestaw pięciu posiłków, które są codziennie dostarczane we wskazane miejsce, do pracy lub domu.
Z iloma franczyzobiorcami współpracujecie?
W tej chwili mamy cztery placówki franczyzowe: dwie w Warszawie, jedną w Gdańsku oraz jedną w Katowicach. Ta ostatnia została otwarta w tym roku. Żaden z naszych punktów nie został zamknięty. Musimy przyznać jednak, że potencjalni franczyzobiorcy bardzo ostrożnie podchodzą do nowych inwestycji. To pochodna kryzysu gospodarczego. Dziś osoby które chcą zainwestować pieniądze, długo się zastanawiają, zanim wybiorą biznes, na który je wydadzą. Ale liczymy, że w przyszłym roku uda nam się otworzyć przynajmniej pięć nowych placówek franczyzowych.
Jakie lokalizacje są najbardziej opłacalne?
Najatrakcyjniejsze są dla nas duże aglomeracje powyżej 100 tys. mieszkańców. Wtedy szanse na prowadzanie zyskownej działalności wzrastają. Co nie znaczy, że zamykamy się na mniejsze miejscowości. Centrala pomaga i podpowiada, jakie działania mogą sprawić by klientów przybywało. Pozyskanie indywidualnego klienta leży jednak w gestii partnera franczyzowego.
Ile trzeba mieć pieniędzy, żeby otworzyć biznes pod waszą marką?
Całkowita kwota inwestycji, w tym remontu i wyposażenia lokalu, to maksymalnie 50 tys. zł. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci to 11 tys. zł netto. Pobieramy miesięczną opłatę franczyzową, w wysokości od 4 proc. od przychodu oraz stałą miesięczną opłatę administracyjną w wysokości 1 tys. zł. Zwrot z inwestycji następuje po 6-12 miesiącach działalności.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.
Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć lub poprawić jej funkcjonowanie, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali