Biznes z duchem PRL
Marek Wąsik
Co jest najważniejsze we wprowadzaniu biznesu na rynek franczyzowy?
Pewność, że oferujemy wiarygodny i sprawdzony koncept. Po pięciu latach prowadzenia Setki taką pewność mamy. Od początku działalności obsłużyliśmy blisko milion gości. Z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, że jest to biznes dochodowy i policzony tak, by zarobiły obie strony. Jesteśmy też profesjonalnie przygotowani do rozwoju franczyzy, więc nasze know-how możemy już udostępniać franczyzobiorcom, by pod naszym okiem zrobili równie udany biznes.
W swojej ofercie franczyzowej piszecie, że łączycie zalety kilku konceptów gastronomicznych. Co to znaczy?
Oto kilka przykładów: serwujemy alkohole w nieznacznie wyższych cenach, niż mają pijalnie wódki i piwa, ale odwiedzają nas klienci premium. Serwujemy zakąski do alkoholi, ale mamy też śniadania i lunche, dzięki czemu lokal ma szansę dobrze zarabiać rano, w porze lunchu i wieczorem – za każdym razem na czymś innym. Jest też wisienka na torcie, czyli piwo z tanka – świeże, niepasteryzowane piwo dostarczane w chłodzonych cysternach. Jego przydatność do spożycia to jedynie czternaście dni. Jeśli się nie sprzeda, trzeba go wylać.
A co z PRLem? Nie wszystkim dobrze się kojarzy…
Wyciągnęliśmy z PRLu wszystko co najlepsze i zrobiliśmy z tego klimatyczną i wizualną oprawę dla wyśmienitej kuchni i dobrego piwa. Setka ma być miejscem przyjaznym, komfortowym i koniecznie z dobrą kuchnią. Dlatego w pakiecie oferujemy stałą opiekę naszego szefa kuchni nad restauracją franczyzobiorcy.
Gdzie chcecie się rozwijać? Ile Setek zmieści się na polskim rynku?
Polski rynek ma potencjał na otwarcie kilkunastu lokali Setka. Mają one powstawać w miastach powyżej 200 tys. mieszkańców. Preferowana powierzchnia lokalu to 180-200 m2.
Ile trzeba zainwestować w Setkę?
Gdyby franczyzobiorca sam finansował inwestycję, wydałby grubo ponad pół miliona złotych netto. Ale uwzględniliśmy finansowanie zewnętrzne oraz wystaraliśmy się o dofinansowanie inwestycji ze strony dostawców. Przy zastosowaniu obu tych instrumentów wysokość inwestycji spada do kwoty ok. 325 tys. zł netto. Wówczas inwestycja ma szansę zwrócić się w niecałe dwa lata.
Rozmawiał Łukasz Michalak
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Warsztaty kulinarne dla dzieci, które łączą zabawę z nauką zdrowych nawyków żywieniowych, to dobry pomysł na biznes, zwłaszcza w czasach, gdy coraz więcej osób zwraca uwagę na zdrowy styl życia.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...