Na lodach można zarobić
Radosław Charubin, właściciel marki Lody Bonano
Z roku na rok przybywa konceptów, które proponują „lodowy” biznes. Czy nie robi się już zbyt ciasno w tej branży?
U progu lata na rynku – jak co roku z resztą – pojawia się wiele nowych lodziarni. My jednak jesteśmy spokojni o swoją pozycję. Sieć Lody Bonano od lat dynamicznie się rozwija, systematycznie zwiększając liczbę miast i lodziarni, w których dostępne są nasze produkty. Szacujemy, że w szczycie obecnego sezonu pod naszym szyldem będzie działało łącznie 270 punktów. W 2015 roku było ich o ok. 40 mniej, co pokazuje, że rynek wciąż pozostaje nienasycony i jest dostatecznie dużo miejsca dla podobnych przedsięwzięć w wielu miejscach kraju. Warto też dodać, że wraz z rozwojem sieci duży nacisk kładziemy również na wsparcie samej marki Lody Bonano. Ogólnopolskie kampanie reklamowe, stała obecność w mediach, liczne atrakcje dla klientów i ciekawe akcje promocyjne – wszystkie te działania podnoszą rozpoznawalność naszej marki, tym samym zwiększając szanse na sukces nowych lodziarni.
Jakie opcje współpracy mają do wyboru Państwa franczyzobiorcy?
Wsłuchując się w głosy płynące z rynku oraz analizując sugestie naszych obecnych i potencjalnych partnerów, stworzyliśmy koncept franczyzowy, oparty o cztery formy współpracy. Pierwsza z nich to sprzedaż lodów we własnym lub wynajętym lokalu o powierzchni od 10 do 25 m2. Rozwiązanie to dedykowane przede wszystkim jest dla osób niemających doświadczenia w branży gastronomicznej lub spożywczej. Preferujemy przy tym lokalizacje w centrum miasta, przy głównej ulicy, przy deptaku – czyli wszędzie tam, gdzie panuje duży ruch pieszych. Drugi typ to lodziarnia w istniejącym już miejscu, z wykorzystaniem jak najmniejszej powierzchni lokalu (od 3 m2). Jest to wariant dla osób posiadających np. pizzerię, restaurację, bar, sklep spożywczy itp. chcących poszerzyć swój asortyment o lody świderki. Wymagany jest przy tym lokal z możliwością montażu okienka sprzedażowego. Trzecie rozwiązanie, czyli wyspa lodowa, umożliwia całoroczną sprzedaż lodów. Do tego niezbędne jest miejsce w galerii handlowej o powierzchni ok. 8 m2. Ostatni model współpracy to lodobusy, czyli mobilne lodziarnie, które można przemieszczać w dowolne miejsca przy pomocy zwykłego samochodu osobowego.
Czy w tym sezonie wprowadzacie jakieś nowości do oferty franczyzowej?
Przygotowaliśmy nową wersję lodobusa. Od tego roku, oprócz opcji standardowej, oferujemy franczyzobiorcom także lodobus premium. W tej wersji zwykła identyfikacja wizualna zastąpiona została gładkim, odpornym na zginanie, lekkim materiałem elewacyjnym. Dzięki temu uzyskaliśmy ekskluzywny wygląd, który z pewnością spełni nawet najbardziej rygorystyczne wymogi odnośnie reklamy zewnętrznej. Wariant ten skierowany jest np. do miast o wysokich wartościach historycznych, w których określony obszar objęty został wpisem do rejestru zabytków. Co istotne, lodobus z pełnym wyposażeniem można kupić lub – to również tegoroczna nowość – wydzierżawić na czas trwania sezonu (minimum 5 miesięcy).
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
Statystyczny Kowalski zjada 5 l lodów rocznie. A pewnie mógłby nawet czterokrotnie więcej, jak np. przeciętny Amerykanin. Branża lodowa ma więc spory potencjał. Jak otworzyć lodowy biznes?
Nowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Sprawdź, jakie pomysły na biznes przeanalizowaliśmy w marcowym wydaniu magazynu.
Na pewno taki, w którym franczyzobiorcy mogą liczyć na solidne wsparcie franczyzodawcy. Przedstawiamy kilkadziesiąt konceptów franczyzowych, w których inwestycję warto rozważyć w 2023 roku.
Widmo powstania ustawy regulującej franczyzę, uruchomienie studiów Zarządzanie Franczyzą, powiększenie grona sygnatariuszy Kodeksu Dobrych Praktyk to zaledwie kilka z ważnych wydarzeń dla rynku franczyzy w Polsce w 2022 r.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
Fiskus walczy z tzw. fikcyjnym samozatrudnieniem, traktując umowy B2B jako unikanie opodatkowania.
Firma chce zmotywować do współpracy franczyzobiorców i zapewnia, że podzieli się z nimi połową zysku. Na co jeszcze mogą liczyć?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...