Interes na frytkach

Na pomysł utworzenia punktów, serwujących frytki belgijskie z różnymi sosami Dawid Guni, twórca marki Fritt's Buddy, wpadł we Włoszech, gdzie podpatrzył sieci oferujące takie menu. Pierwszy food truck Fritt's Buddy stanął w Warszawie, obok stacji metra Świętokrzyska, w maju tego roku.
– Zaraz później uruchomiliśmy w stolicy kolejny punkt, ale źle wybraliśmy miejsce, były bardzo duże problemy z parkowaniem – przyznaje Dawid Gunia, który obecnie prowadzi Fritt's Buddy z dwoma wspólnikami. – Dlatego zamknęliśmy go, natomiast postanowiliśmy uruchomić kolejnego food trucka w Rzeszowie, skąd pochodzę.
Teraz, także w Rzeszowie, firma otwiera lokal stacjonarny. Z czasem poszerzyło się menu punktów. Oprócz frytek z sosami wykonanymi według własnych receptur, są w nim też nuggetsy z kurczaka, kanapki na ciepło i zimno, napoje. Właściciele podjęli także decyzję o dalszym rozwoju we franczyzie.
– Mamy bardzo dużo pytań od klientów o taką możliwość – wyjaśnia Dawid Gunia. – Dlatego przygotowaliśmy ofertę franczyzową.
Inwestycja we Fritt's Buddy powinna zmieścić się w granicach od 30 do 70 tys. zł. Można otwierać lokale stacjonarne, przyczepy gastronomiczne lub food trucki. Przy czym franczyzodawca głównie nastawia się na te dwa pierwsze formaty. Punkt stacjonarny, na który potrzeba powierzchni 20-45 m2, według franczyzodawcy będzie tańszy. Nowa przyczepa gastronomiczna, wraz z pełnym wyposażeniem, kosztuje ok. 40 tys. zł. Można ją kupić od licencjodawcy albo od wskazanego przez niego producenta. Opłata licencyjna wynosi 15 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 4 proc. od obrotu.
Franczyzodawca porozumiał się z marketami Auchan, Tesco, E.Leclerc i uzyskał ich zgodę na ustawienie przyczep lub food trucków na przysklepowych parkingach. Franczyzobiorcy mogą skorzystać z tej możliwości. Miesięczny czynsz najmu takiej powierzchni to od 800 do 1,5 tys. zł.
– Chcemy, by nasi franczyzodawcy mogli prowadzić działalność całoroczną, a taka lokalizacja im to zapewnia – podkreśla Dawid Gunia.
Według franczyzodawcy, punkt powinien zacząć zarabiać na koszty od drugiego miesiąca działalności. Średni obrót dzienny, jakiego można się spodziewać, to 500-700 zł.
– To nie jest dużo – przyznaje Dawid Gunia. – Więc przy jednym punkcie należy ten biznes traktować raczej jako dodatkowe źródło dochodu. Jeśli natomiast ktoś zdecyduje się na prowadzenie dwóch lub więcej punktów, może to być jego główne źródło utrzymania.
ZOBACZ W KATALOGU
















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

SmartyKids poszukuje franczyzobiorców, którzy chcą poprowadzić własny biznes edukacyjny.
W strukturach Żabki działa obecnie ok. 1 tys. franczyzobiorców z zagranicy, z czego ponad 90 proc. stanowią obywatele Ukrainy.
Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
Masz lokal i głowę do biznesu? Drogerie Natura dadzą Ci resztę: silną markę, pełne zatowarowanie i wsparcie, dzięki któremu możesz zarabiać od pierwszego dnia.
Polacy coraz częściej sięgają po e-papierosy. Sklep z elektronicznymi papierosami można otworzyć we franczyzie. Czy to się opłaca?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali