gastronomia
Chłopskie Jadło na razie bez franczyzy
Przedsiębiorcy, którzy chcieliby prowadzić restauracje Chłopskie Jadło muszą uzbroić się w cierpliwość. Firma wycofała się tymczasowo z planów rozwoju sieci restauracji poprzez franczyzę.
Burger King w ofercie publicznej
Po raz pierwszy w swojej 52-letniej historii Burger King Holdings, właściciel sieci restauracji szybkiej obsługi przygotowuje się do sprzedaży akcji na giełdzie nowojorskiej.
Green Way startuje z Centrum Zdrowych Stylów Życia
Pod koniec lutego Green Way uruchomi pierwsze w Polsce Centrum Zdrowych Stylów Życia. Będzie zlokalizowane w Gdańsku-Wrzeszczu przy ulicy Dmowskiego 11. Pod jednym dachem będzie znajdować się Bio-piekarnia, Bar Przystanek Zdrowia Green Way oraz sklep Green Way Market.
Inwazja kawowych sieci
Sieciowe kawiarnie podbijają Polskę. Lokują się w śródmieściach dużych miast. Bez nich nie obejdzie się już żadne nowe centrum handlowe.
Starbucks, wchodzi w dystrybucję filmową
Starbucks, sieć amerykańskich barów kawowych zamierza zaangażować się w promocję i dystrybucję kinową.
Nadchodzą lepsze czasy
- rozmowa z Fabianem Brachettą, przedstawicielem firmy Subway.
AmRest zaoferuje nowe sieci barów
Notowana na giełdzie spółka American Restaurants, zarządzająca siecią KFC i Pizza Hut, realizuje dwa nowe projekty gastronomiczne.
Więcej pizzy i hamburgerów
Wzrost zasobności, brak czasu i zmiana przyzwyczajeń - te czynniki sprawiają, że Polacy coraz więcej jadają poza domem. Najczęściej w barach szybkiej obsługi i restauracjach typu casual dinnig (średniej klasy z obsługą). Nasz rynek ma duże możliwości rozwoju - przyznają reprezentanci największych sieci fast-foodów.
Odwołany prezes Wilbo odszedł wcześniej
Jerzy Kunicki, prezes Wilbo (odwołany przez radę nadzorczą), sam zrezygnował ze stanowiska. Miał odejść z końcem marca, ale nie pracuje już od wczoraj. Firma poszukuje kupców na lokale po Pesca Barach.
McDonald’s zapowiada wzrost w Chinach
Po roku posuchy w Chinach, światowy gigant w branży fast foodów zapowiada zwiększenie sprzedaży.
Zielono przez cały rok
W zeszłym roku Green Way otworzył siedem barów – w sumie w całym kraju jest ich 22. Na tym przedstawiciele sieci nie poprzestają. W połowie stycznia zaplanowali otwarcie kolejnego, już czwartego baru w stolicy. Będzie się mieścił w centrum handlowym Promenada.
Koniec marzeń o wielkiej sieci
Miała być sieć składająca się z 40-50 barów rybnych. Powstało pięć, ale niebawem też znikną. Zarząd Wilbo, giełdowej spółki zajmującej się przetwórstwem rybnym, podjął od dawna oczekiwaną decyzję o zaprzestaniu działalności przez sieć barów rybnych Pesca Bar.
Value meal powraca
Po kilku latach inwestowania w coraz bardziej wyszukane menu, amerykańskie sieci fast foodów powracają do idei "value meal" – taniego posiłku.
A-Petit stawia na franczyzę
Rozbudowa sieci do 10-15 lokali w Warszawie oraz otwarcie co najmniej 30 lokali franczyzowych w największych miastach Polski - to plany sieci barów kanapkowych A-Petit na najbliższe 4-5 lat.
Pierwsze franczyzowe Leśne Runo
Leśne Runo otworzyło w połowie listopada pierwszą franczyzową restaurację. Jest zlokalizowana w miejscowości Kajew koło Krośniewic przy stacji paliw Delfin.
Z Nowym Rokiem nowy Podniebny Barek
Została podpisana pierwsza licencja franczyzowa na "Podniebny Barek". Otwarcie nowego Podniebnego Barku jest zaplanowane na styczeń 2006r.
Po pizzy będą steki
W 2006r. spółka AmRest zacznie rozwijać w Polsce dwie nowe sieci gastronomiczne, a na Ukrainę wprowadzi Pizza Hut.
Czat o Podniebnym Barku
15 listopada z czytelnikami portalu rozmawiał Maciej Golnowski z LOT Catering.
Czat o Podniebnym Barku
15 listopada z czytelnikami portalu rozmawiał Maciej Golnowski z LOT Catering.
Czat o Podniebnym Barku
15 listopada z czytelnikami portalu rozmawiał Maciej Golnowski z LOT Catering.