gastronomia
Niszę trzeba wykorzystać
- rozmowa z Sławomirem Rogozińskim, dyrektorem regionalnym Telepizza Poland.
Nie do lokalu, ale do kogoś
- rozmowa z Robertem Sową, szefem kuchni hotelu Jan III Sobieski. Gotował dla piłkarskiej reprezentacji Polski.
Zobacz McDonald’s w przekroju!
McDonald’s Polska zaprasza do zwiedzania restauracji w całej Polsce w ramach akcji Dni Otwartych Drzwi.
McDonald’s pracuje nad personelem
Brytyjski oddział sieci McDonald’s chce poprawić wizerunek firmy w oczach personelu i potencjalnych pracowników McD. Odpowiada na zarzuty stawiane do tej pory firmie za pomocą plakatów.
Rodeo Drive już działa
Pierwszy lokal nowego konceptu restauracyjnego AmRestu o nazwie Rodeo Drive otwarto we Wrocławiu, kolejny powstanie wkrótce w Warszawie.
Pizza schodzi do podziemia
Sieć Pizza Dominium otwiera kolejną restaurację w Warszawie. Nowa pizzeria powstanie wkrótce w pasażu podziemnym Dworca Centralnego.
Apetyt na Telepizzę
Portugalska firma Ibersol chce przejąć za 597 mln euro w gotówce hiszpańską sieć pizzerii Telepizza.
Coraz większa Chata Polska
W pierwszym kwartale 2006 roku Chata Polska powiększyła sieć o 6 nowych sklepów.
Obiady na wagę
Pod koniec maja we Wrocławiu ruszy pierwsza restauracja sieci Szybko, Tanio, Pysznie. Ceny posiłków w barze będą zależały od wagi porcji, a nie od tego, co znajdzie się na talerzu.
Franczyza nie dla Bonsai
Właściciele Bonsai, sieci restauracji sushi wstrzymali rozwój we franczyzie.
“Konkurencja tuż-tuż”
– rozmowa z Rafałem Mitkowskim, przedstawicielem firmy Green Way.
Na obiad - Sphinx, na deser - Chłopskie Jadło
Sfinks Polska, właściciel 79 lokali działających pod szyldem Sphinx przejął sieć restauracji i prawo do używania marki Chłopskie Jadło.
HRC rozpocznie rockowanie
Działa już na Bali, w Egipcie i w Moskwie. Wkrótce pojawi się również w Polsce. W październiku 2006 r. sieć restauracji Hard Rock Cafe otworzy pierwszy lokal w centrum handlowym Złote Tarasy.
Sami Swoi - na swoim
Sieć restauracji Sami Swoi przechodzi na franczyzę. Partnerzy sieci będą prowadzić nie tylko nowe punkty, ale i już działające lokale.
Ptasia grypa nas nie przeraża
- rozmowa z Pawłem Łukaszem, specjalistą ds. rozwoju sieci franczyzowej Kurcze Pieczone.
Bilety kolejowe w barach McDonald’s
W poniedziałek rano przed barami McDonald’s w Niemczech ustawiały się długie kolejki. Byli to jednak niekoniecznie amatorzy hamburgerów i frytek - zainteresowanie wzbudziła promocyjna oferta... biletów kolejowych.
Kto zje Telepizzę?
Coraz więcej inwestorów kręci się wokół sieci pizzerii Telepizza. Wkrótce jej akcje mogą zniknąć z giełdy w Madrycie.
McDonald’s zamyka bary
Sieć barów szybkiej obsługi McDonald’s zaliczy do bilansu I kwartału odpis brutto 60 mln dolarów na zamknięcie 25 placówek na Wyspach Brytyjskich.
Chłopskie Jadło na razie bez franczyzy
Przedsiębiorcy, którzy chcieliby prowadzić restauracje Chłopskie Jadło muszą uzbroić się w cierpliwość. Firma wycofała się tymczasowo z planów rozwoju sieci restauracji poprzez franczyzę.
Burger King w ofercie publicznej
Po raz pierwszy w swojej 52-letniej historii Burger King Holdings, właściciel sieci restauracji szybkiej obsługi przygotowuje się do sprzedaży akcji na giełdzie nowojorskiej.