Logistyka w sieciach gastronomicznych

Lokal Telepizzy po zmianie wizualizacji
Czwartek
25.10.2007
Rozwój sieci gastronomicznych w dużej mierze zależy od poziomu rozbudowy zaplecza produkcyjno–logistycznego.
 

Według „Raportu o franczyzie i systemach agencyjnych w Polsce 2006/2007” najpopularniejszą branżą usługową, która rozwija się na zasadzie franczyzy jest gastronomia. Aktualnie w Polsce istnieje ok. 50 franczyzowych sieci gastronomicznych. Według danych PROFIT system ok. 3/4 z nich ma jednak mniej niż 10 jednostek franczyzowych, a w ponad połowie sieci łączna liczba restauracji własnych i partnerskich jest mniejsza niż 10.

Bazy produkcyjne, infrastruktura magazynowa oraz transportowa stanowi główną przewagę firm zagranicznych nad polskimi. Polskie sieci gastronomiczne nie rozwijają się zagranicą. Aktualnie wiele z nich ma takie plany, ale żadna nie przystąpiła jeszcze do ich realizacji. Największą barierą dla nich jest uzależnienie od lokalnych dostawców, a także bardzo często możliwość zaopatrzenia placówek tylko w granicach kilkudziesięciu kilometrów od centrali sieci. Tymczasem w kraju coraz częściej pojawiają się zagraniczni gracze. Ich współpraca z dostawcami odbywa się zarówno na poziomie ogólnopolskim, jak i europejskim. Przykładem może być kontrakt Telepizzy z międzynarodowym koncernem napojów na całą Europę, który zapewnia dostawy do każdej restauracji.

Bardzo często tworzenie bazy koordynującej pracę całej sieci gastronomicznej jest pierwszym krokiem firm zagranicznych do wejścia na rynek. Telepizza ma w Polsce dwie fabryki półproduktów i surowców do pizzy. Korzysta również z usług lokalnych dostawców warzyw. Rozbudowana infrastruktura logistyczna umożliwia Teleppizzy obsłużenie ponad 100 placówek w całej Polsce. Firma zwolniła franczyzobiorców z obowiązku samodzielnego zaopatrywania się w towar – jest w stanie dostarczyć zamówienie do każdej pizzerii na terenie całego kraju w ciągu jednego dnia. Centrala kontroluje jakość dostarczanych artykułów oraz terminowość dostaw. Dzięki temu zachowany jest stały poziom cen oraz standard oferty w każdym miejscu sieci. – Najważniejsze by zamówienie było dostarczone w odpowiednich warunkach chłodniczych, a produkty posiadały obowiązujące atesty – mówi Sławomir Rogoziński, dyrektor ds. rozwoju marki Telepizza. Przez centralę Telepizzy przechodzi dziennie 75 tys. kg różnych towarów.

Telepizza poza Polską rozwija się w Hiszpanii, Chile i Portugalii. Liczba lokali we wszystkich krajach wynosi ponad 1000. W Polsce Telepizza działa od 1991 roku. Placówki franczyzowe otwiera od roku 2001. W tej chwili posiada 100 restauracji w całej Polsce.

(agaka)


Agnieszka Turska

ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa