gastronomia
50 placówek w trzy lata
Krakowski Gastropol chce stworzyć ogólnopolską sieć restauracji Rooster. Nie wyklucza, że kapitału poszuka na giełdzie.
Dwanaście BierHalle w trzy lata
Dwanaście franczyzowych Browarów Restauracyjnych BierHalle chce w ciągu najbliższych trzech lat otworzyć spółka QLT Bar&Restaurant.
John Bull Pub negocjuje i otwiera puby
W tym roku zostanie otwarte jeszcze kilka pubów angielskiej sieci John Bull Pub.
Ze smalcem na parkiet
Krakowska firma pracuje nad prospektem emisyjnym. Chce zebrać z parkietu 15 mln zł i wydać je na rozwój sieci restauracji oraz sklepów.
Subway odbudowuje sieć w Polsce
CEE Sp. z o.o. , która jest właścicielem baru z szyldem Subway w warszawskiej galerii Mokotów, planuje kolejne punkty z kanapkami.
Lifting Colonela
Sympatyczny starszy pan widniejący w logo sieci KFC, Colonel Harland Sanders ma teraz szczuplejszą, młodszą twarz. Swój niemodny trzyczęściowy garnitur zamienił na czerwony fartuch.
Sami swoi
- wypowiedź Jacka Cabaja, dyrektora handlowego Telepizzy
Internet w kawiarnianej sieci to pomyłka
– uważa Jasmin Soljanin założyciel sieci kawiarni Singidunum.
Nowy partner dla McDonald’s
To było jedno z największych i najdłużej trwających wspólnych przedsięwzięć marketingowych. Umowa McDonald’sa z wytwórnią Disney’a wygasa w przyszłym roku. Jest już kilku chętnych na posadę po Myszce Miki.
Cava chce być siecią franczyzową
Cava, posiadająca jedną kawiarnię w Warszawie przy ul. Nowy Świat, otworzy wreszcie długo zapowiadany drugi punkt.
Śniadanie u... McDonald’sa
McDonald’s wystartował z testowym programem „Wstąp na śniadanie” - 15 restauracji w Warszawie codziennie do godz. 10.30 zamiast hamburgerów serwuje jajecznicę i tosty.
Pierwszy Nordsee pod koniec 2005 r.
Nordsee, niemiecko-austriacka sieć lokali fast food, oferująca przede wszystkim dania rybne, pod koniec 2005 r. zamierza uruchomić pierwszy lokal w Polsce.
Chiński minister lubi franczyzę
Wkrótce po tym, jak chińskie ministerstwo gospodarki znowelizowało przepisy dotyczące franczyzy, McDonald’s ogłosił, że do 2008 roku co dziesiąty Mclokal w Chinach będzie jednostką franczyzową.
Podniebny barek za złotówkę
LOT Catering tworzy franczyzową sieć Podniebnych Barków oraz powiększa liczbę obsługiwanych lokali gastronomicznych.
Kulebiak z nieba
21 maja LOT Catering otworzy pierwszy Podniebny Barek w lotniczej wizualizacji. Nowy punkt mieści się na Alei KEN 105 przy stacji Metro Ursynów.
LOT Catering powiększa sieć Podniebnych Barków
Od kwietnia firma LOT Catering oferuje przedsiębiorcom kupno licencji franczyzowej.
Mobilna pizzeria
Scott Matthew ze stanu Wisconsin (USA) nie chciał czekać godzinę na dostarczenie pizzy. Położył się spać głodny, a obudził z gotowym pomysłem na biznes. Zapisał go na skrawku papieru, a dwa tygodnie później zaczął wcielać w życie.
Owoce poprawią wizerunek
McDonald`s wprowadza owoce do swojego menu.
Targi On-line z YOGEN FRÜZ
Na drugim spotkaniu Targów On-line na pytania gości odpowiadał Waldemar Lipiński, prezes YF Zdrowe Desery II, operatora sieci Yogen Fruz w Polsce.
Złote czasy dla gastronomii
Mamy istny boom gastronomiczny. Na rynkach Krakowa, Wrocławia, Poznania, przy Piotrkowskiej w Łodzi i w centrum Warszawy niemal codziennie powstaje jakiś bar, pub czy restauracja.