Tomasz Jakubiak: Szef firmy, szef kuchni

Otworzyłem pierwszą restaurację w wieku 23 lat. Byłem młody, nie potrafiłem kontrolować wydatków, więc w kasie szybko zaczęło brakować pieniędzy. W końcu musiałem oddać lokal komuś innemu.
Tomasz Jakubiak, kucharz, gospodarz telewizyjnych programów kulinarnych i współwłaściciel sieci barów meksykańskich S’poco Loco
Poniedziałek
17.02.2014
Gastronomia jest naprawdę trudną branżą, a zyski nie przychodzą łatwo. Trzeba poświęcić czas, serce i duszę - mówi Tomasz Jakubiak, kucharz, gospodarz programów kulinarnych i współwłaściciel barów S’poco Loco.
 

Jest pan pierwszym kucharzem celebrytą, który postanowił dzielić się swoim pomysłem na biznes z innymi. Sprzedaje pan franczyzę. Dlaczego postawił pan na kuchnię meksykańską, a nie regionalną, w której się pan specjalizuje?
Wiele osób ma o to do mnie pretensje, a ja zawsze odpowiadam, że dobry kucharz ugotuje wszystko. Chciałem otworzyć lokal gastronomiczny, w którym nie trzeba siedzieć non stop i pilnować każdego kąta, gdzie koszty nie będą tak wysokie, a co za tym idzie zwrot z inwestycji nastąpi szybciej niż w przypadku restauracji. Wymyśliłem fast food, który przygotowuje się "slowfoodowo", czyli od podstaw, z naturalnych składników i smacznie.

Przed panem jedynymi celebrytami, którzy zdecydowali się na rozwój we franczyzie, byli twórcy Prohibicji, m.in. Marek Kondrat i Bogusław Linda. Ale biznes padł. Nie boi się pan podobnego losu?
To była całkiem fajna spółka, szkoda że im się nie udało. Ja kocham gotować, tym żyję, daję klientom to, co sam chciałbym zjeść, co daje mi wiarę w powodzenie. Poza tym uwielbiam działać i mam niesamowite szczęście do ludzi. Uczyłem się od mistrzów, mam wsparcie od najlepszych szefów kuchni, których bardzo szanuję, nie przypominam sobie, żeby którykolwiek partner mnie oszukał czy wykorzystał. I mam nadzieję, że nigdy tego nie doświadczę.

Co by pan poradził osobom, które myślą o założeniu restauracji? Na co trzeba zwrócić uwagę i czego unikać?
Każdy, kto chce otworzyć lokal, musi kochać gotować i jeść. Oddaje serce temu biznesowi. To podstawowe czynniki, które mają ogromny wpływ na powodzenie projektu. Potrzebne jest też silne przekonanie do tego, co się robi. Gastronomia jest naprawdę trudną branżą, a zyski nie przychodzą łatwo. Trzeba poświęcić czas, serce i duszę. Restauracje osób, które nie miały innego pomysłu na życie albo liczyły na szybki zarobek, nie przetrwały dłużej niż sezon. Życzę jednak wszystkim powodzenia i siły do walki z przeciwnościami losu, które w gastronomii są nagminne.

Fragment wywiadu opublikowanego w miesięczniku "Własny Biznes Franchising" nr 12/2013.


ZOBACZ W KATALOGU

7 Street – Bar & Grill
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Biesiadowo
Bike Café
Bistro Krówka i Połówka
Bobby Burger
BoBoQ
Browar Pinta
Burgerownie, Pizzerie, Trattorie, Kawiarnie
Carte d’Or Cafe
Chilli Mili
Chop Chop Lody Tajskie
Cleopatra
Coffeeloffee
Coffeeshop Company
Crazy Bubble
Crazy Piramid Pizza
Crema Caffe
Cukiernia Fit Cake
Da Grasso
Dolce Lato, Gelato...The Italian way
Domino’s Pizza
Easy Beer
Easy Wine
Erbil Doner Kebab
Express Oriental
Express Pizza – Ta prostokątna!
Fabryka Pizzy
Fornetti
Fresh Gelato
Frytki Belgijskie w Krakowie
Gloria Jean’s Coffees
Gruby Benek
Jack’s Bar & Restaurant
Koku Sushi
Kołacz na okrągło
Kreweta Tempura Bar
Krowarzywa
Kuchnia Marche
Lepione
Little Caesars Pizza
Lodolandia
Lodostrefa
Lody Bonano
Lody Marsjano
Lody Przygoda & Lavazza
Lody Smaki Natury
Makarun Spaghetti and Salad
McDonald’s
Meet & Fit – Slow Food
Mihiderka
Mini Melts
Ministerstwo Śledzia i Wódki
MOJITO LEMON
Mr Hamburger
Mr. Kebab
Naleśnikarnia Gramofon
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niezłe Bydło
Olimp
Organic Coffee & more
Pan Naleśnik
Papa John’s Pizza
Pierogarnia Stary Młyn
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Contenta
Pizzeria Stopiątka
Przystanek Pierogarnia
Red Hot Chicken
Restauracje Sphinx
Sbarro
Seta Disco, Seta Bistro
Setka Bar
Sevi Kebab
Shrimp House
So! Coffee
Stara Pączkarnia
Stava - niezawodne dowozy
Subway
Tel Aviv
Telepizza
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
Western Chicken
Western Tortilla
Willisch
Zdrowa Krowa Slow Food Fast
Zdrowa Micha bistro piekarnia