aktualności

finanse i bankowość | 16.06.2025

​Klient oczekuje doradztwa

– Budujemy biznes oparty o kilka grup produktowych, z których każda generuje przychód dla franczyzobiorcy – mówi Daniel Gehrke z Alior Banku.

finanse i bankowość | 16.06.2025

Własny kantor kryptowalut

Na początku czerwca zaczął działać kolejny franczyzowy kantor kryptowalut pod szyldem Quark.

gastronomia | 13.06.2025

Azjatyckie smaki

Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.

finanse i bankowość | 11.06.2025

Święto dobrej współpracy

– International Franchise Day to święto dobrej współpracy dla tych, którzy w takim modelu działają – podkreśla Adam Kuc, właściciel placówki partnerskiej VeloBanku.

z kraju | 11.06.2025

Światowy Dzień Franczyzy 2025

Polska Organizacja Franczyzodawców wraz ze Światową Radą Franczyzy po raz pierwszy obchodzi Światowy Dzień Franczyzy – inicjatywę, która ma na celu podkreślenie znaczenia franczyzy dla lokalnych społeczności i gospodarki.

z kraju | 10.06.2025

Z akademika do biznesu

Nie trzeba być siłaczem, żeby prowadzić firmę przeprowadzkową. Ale bez odporności na stres, umiejętności logistycznych i zmysłu do pracy z ludźmi – trudno będzie ją utrzymać. Obejrzyj wywiad z Maciejem Rzepińskim, założycielem firmy Duży Wóz.

art. spożywcze i przemysłowe | 09.06.2025

Żabka ma już 10 tys. franczyzobiorców

Żabka nie zwalnia i już ma 10 tys. franczyzobiorców. Okrągłą liczbę zamyka franczyzobiorczyni z Gliwic.

gastronomia | 06.06.2025

Obsługa w szybkim tempie

Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.

gastronomia | 05.06.2025

Kawa i wino w roli głównej

KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.

z kraju | 04.06.2025

Polski biznes dobrze opakowany

Klienci kupują oczami. Zanim zobaczą produkt, najpierw widzą jego opakowanie. Im atrakcyjniejsze, tym bardziej skłania do zakupu? Otóż niekoniecznie. Sukces tkwi w zupełnie innych szczegółach.

gastronomia | 03.06.2025

Sfinks postawił na franczyzę

Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.

z kraju | 02.06.2025

Szkolenia z franczyzy

Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć lub poprawić jej funkcjonowanie, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.

gastronomia | 30.05.2025

Burgerownia by night

Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.

dom i ogród | 28.05.2025

Cyberatak na Komfort

Sieć Komfort padła ofiarą cyberataku, który spowodował zakłócenia w działaniach sklepów stacjonarnych i sklepu on-line.

beauty i fitness | 28.05.2025

Nowa franczyza w branży beauty

Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.

z kraju | 27.05.2025

Franczyza na słodko

Słodki segment gastronomii ma do wyboru szeroką ofertę: lody, pączki, kawę, bubble tea. Do wyboru, do koloru.

gastronomia | 26.05.2025

Cena daje przewagę

– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.

POF | 24.05.2025

XI Konferencja Liderów Franczyzy: o szansach i zagrożeniach dla biznesu

29-30 maja w Warszawie odbędzie się XI Konferencja BEST FRANCHISE. Eksperci ocenią wpływ zmian geopolitycznych, gospodarki i technologii na przyszłość biznesu.

gastronomia | 23.05.2025

Franczyza z Lviv Croissants w Polsce

Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.

z kraju | 21.05.2025

Czy escape roomy to dobry biznes?

Nie trzeba być fanem horrorów, by prowadzić escape room. Ale bez pasji, kreatywności i cierpliwości ten biznes może być trudny do udźwignięcia. Obejrzyj wywiad z Adamem Brykczyńskim, współwłaścicielem Black Cat Escape Room.

1
3
4
5
następna  
ostatnia