Grecki przepis na restaurację

Olive Oil & Oregano należy do spółki Patafritas, multi-brandowej firmy sektora F&B założonej w 2000 roku, z siedzibą w greckich Salonikach. Restauracje oferują grillowane dania kuchni śródziemnomorskiej. W tej chwili funkcjonują w czterech krajach: Grecji (7), Wielkiej Brytanii (3) oraz Bułagarii i na Cyprze (po jednej). Koncept chce się rozwijać także w Polsce, poprzez masterfranczyzę.
– Naszym celem jest wykreowanie międzynarodowego brandu gastronomicznego, z naciskiem na kraje, w których nie tylko grill jest popularny, ale też spełnione sa pewne warunki: odpowiednia wielkość populacji, obecność centrów handlowych i otoczenie socjoekonomiczne sprzyjające wzrostowi konsumpcji – mówi Babis Sgouridis, marketing i business menedżer Patafritas S.A. – Nie mamy sztywnego modelu współpracy dla potencjalnych franczyzobiorców. Jesteśmy raczej elastyczni, chcemy stosować zasadę win-win.
Koncept zamierza otwierać lokale w centrach handlowych.
– Dzięki szybkiemu rozwojowi w Wielkiej Brytanii nawiązaliśmy kontakty z dużymi deweloperami i centrami handlowymi także w Polsce. Obecnie mamy już kilka ciekawych propozycji lokalizacji – zachęca Babis Sgouridis. – Możemy uczestniczyć w wyborze odpowiedniego miejsca na restaurację, ale trzeba zaznaczyć, ze franczyzobiorca sam odpowiada za całą inwestycję.
Na restaurację potrzebny jest lokal o powierzchni 35-45 m2 (plus zaplecze). Szacowany koszt inwestycji (wyposażenie, umeblowanie itp.) to 140-160 tys. Euro. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 4 proc. od obrotu.
Franczyzobiorca i wszyscy pracownicy jego restauracji przejdą kompleksowe szkolenia, na których poznają m.in. surowce wykorzystywane w restauracjach, procedury przygotowywania potraw, zasady bhp. Kadra zarządzająca zostanie dodatkowo przeszkolona w zakresie kontrolingu, marketingu i komunikacji oraz aspektów finansowych, wynikających z prowadzenia restauracji.
Wszyscy pracownicy przejdą staż pod okiem pracowników z restauracji Olive, Oil & Oregano w Salonikach i Londynie.
ZOBACZ W KATALOGU





















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali