Grecki przepis na restaurację
Olive Oil & Oregano należy do spółki Patafritas, multi-brandowej firmy sektora F&B założonej w 2000 roku, z siedzibą w greckich Salonikach. Restauracje oferują grillowane dania kuchni śródziemnomorskiej. W tej chwili funkcjonują w czterech krajach: Grecji (7), Wielkiej Brytanii (3) oraz Bułagarii i na Cyprze (po jednej). Koncept chce się rozwijać także w Polsce, poprzez masterfranczyzę.
– Naszym celem jest wykreowanie międzynarodowego brandu gastronomicznego, z naciskiem na kraje, w których nie tylko grill jest popularny, ale też spełnione sa pewne warunki: odpowiednia wielkość populacji, obecność centrów handlowych i otoczenie socjoekonomiczne sprzyjające wzrostowi konsumpcji – mówi Babis Sgouridis, marketing i business menedżer Patafritas S.A. – Nie mamy sztywnego modelu współpracy dla potencjalnych franczyzobiorców. Jesteśmy raczej elastyczni, chcemy stosować zasadę win-win.
Koncept zamierza otwierać lokale w centrach handlowych.
– Dzięki szybkiemu rozwojowi w Wielkiej Brytanii nawiązaliśmy kontakty z dużymi deweloperami i centrami handlowymi także w Polsce. Obecnie mamy już kilka ciekawych propozycji lokalizacji – zachęca Babis Sgouridis. – Możemy uczestniczyć w wyborze odpowiedniego miejsca na restaurację, ale trzeba zaznaczyć, ze franczyzobiorca sam odpowiada za całą inwestycję.
Na restaurację potrzebny jest lokal o powierzchni 35-45 m2 (plus zaplecze). Szacowany koszt inwestycji (wyposażenie, umeblowanie itp.) to 140-160 tys. Euro. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 4 proc. od obrotu.
Franczyzobiorca i wszyscy pracownicy jego restauracji przejdą kompleksowe szkolenia, na których poznają m.in. surowce wykorzystywane w restauracjach, procedury przygotowywania potraw, zasady bhp. Kadra zarządzająca zostanie dodatkowo przeszkolona w zakresie kontrolingu, marketingu i komunikacji oraz aspektów finansowych, wynikających z prowadzenia restauracji.
Wszyscy pracownicy przejdą staż pod okiem pracowników z restauracji Olive, Oil & Oregano w Salonikach i Londynie.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Jak to jest prowadzić Żabkę
/05.12.2025
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali