Otwarcie klasycznego Presto to koszty od 200 tys. zł. Natomiast w przypadku Presto Express inwestycja szacowana jest na 150 tys. zł netto.
Wtorek
13.12.2016
Presto wprowadza na rynek nowy format franczyzowy – Presto Express. Będzie tańszym konceptem niż funkcjonująca od blisko 20 lat flagowa marka franczyzodawcy.
 

Sieć Presto Pizzeria Trattoria funkcjonuje na rynku od 1998 roku, obecnie posiada 10 lokali franczyzowych. – Choć chętnych do otwierania nowych restauracji nie brakuje, na przeszkodzie najczęściej stawały problemy lokalowe – mówi Anna Kapitańczyk-Grzesiak, prezes zarządu Presto. – Nasze lokale wyposażone są w piece opalane drewnem. To niewątpliwe wyróżnia nas spośród konkurencji, ale też utrudnia otwarcie nowych placówek, bo nie w każdym miejscu taki piec można zainstalować.

Taka sytuacja była dla licencjodawcy jednym z bodźców do wprowadzenia na rynek nowego konceptu, bazującego na wieloletnich doświadczeniach sieci – czyli właśnie Presto Express. Nowa marka ma nieco inne wymogi lokalowe. Do tej pory sieć poszukiwała lokali o metrażu przekraczającym 110 m2. W przypadku Presto Express wystarczy 70-80 m2. Zmieni się również wystrój wnętrz. Pozostanie wprawdzie charakterystyczna dla Presto zabudowa z naturalnej cegły, ale wnętrze będzie jaśniejsze, z większa ilością zieleni i nowoczesnych elementów, takich jak rysunkowa tapeta, ozdobne pudła do pizzy czy kredowa tablica z menu. Co ważne, w lokalu będzie można korzystać z elektrycznego pieca do pizzy. Menu będzie krótsze w porównaniu ze standardowymi restauracjami. Klasyczne Presto obsługiwało gości głównie na miejscu, w wersji express będzie mocniej stawiało na zamówienia na wynos.

Franczyzodawca zapewnia, że dzięki zmianom zaplanowanym w Presto Express lokale będzie można otwierać także w mniejszych miejscowościach. Za modyfikacjami idą też niższe koszty inwestycji. Otwarcie klasycznego Presto to koszty od 200 tys. zł. Natomiast w przypadku Presto Express inwestycja szacowana jest na 150 tys. zł netto.


ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Amori Pomodori
Atelier Herosima
Autorskie Lody Piccolo
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Biesiadowo
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Coffeeloffee
Cofix
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Easy Beer
Easy Wine
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Ice'n'go
Japanos
Kashka
Kiss Kimchi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Makarun
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Pączki Mamy
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Ramen Shop by Sushi Kushi
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
SiGelato
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subtilité Wine & Bar
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Tibesti 2Go
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Western Chicken
Western Tortilla
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok
Zdrowa Krowa