Przepis na wegańskie burgery
Przekroczenie progu rentowności najpóźniej po dwóch miesiącach od otwarcia lokalu i zwrot z inwestycji niespełna po ośmiu – franczyzodawca Krowarzywa obiecuje osiągnięcie takich wyników franczyzobiorcom, którzy otworzą bar serwujący wegańskie burgery. – Nie mamy wątpliwości, że to są realne założenia, bo przecież sami posiadamy trzy lokale własne w Warszawie oraz Krakowie, a także jeden food truck. Nasi klienci od dawna pytają, kiedy pojawimy się w innych miastach. Licznie spływały też do nas pytania o możliwość podjęcia współpracy franczyzowej zarówno z Polski, jak i z zagranicy. Do decyzji o rozbudowie sieci dojrzeliśmy dopiero teraz, po czterech latach funkcjonowania na rynku – mówi Krzysztof Bożek, pomysłodawca i współwłaściciel Krowarzywa.
O gotowej ofercie franczyzowej firma poinformowała raptem kilka dni temu, i już zgłaszają się chętni, by biznes pod szyldem Krowarzywa prowadzić. I to nie tylko w Polsce.
– Rozmawiamy też z potencjalnym masterfranczyzobiorcą z Holandii – mówi Krzysztof Bożek.
Warunki współpracy dla chętnych spoza Polski będą ustalane indywidualnie, natomiast rodzimi franczyzobiorcy mogą otwierać bary Krowarzywa w lokalach o powierzchni od 50 do 150 m2 w największych miastach, najlepiej w ich centrach, przy głównych ulicach. Franczyzobiorcy Krowarzywa nie muszą być weganami, ale...
– Ważne jest jednak, żeby idea weganizmu była im bliska, a rynek znany – mówi Krzysztof Bożek.
Franczyzodawca szacuje, że inwestycja w remont i wyposażenie lokalu pochłonie ok. 200 tys. zł. Franczyzobiorca musi też uiścić jednorazową opłatę wstępną w wysokości prawie 30 tys. zł. W trakcie współpracy będzie musiał też płacić opłatę bieżącą sięgającą 7 proc. netto obrotu. Niższą opłatę wstępną, w wysokości niespełna 20 tys. zł, zapłacą ci franczyzobiorcy, którzy zdecydują się otworzyć Krowarzywa w mniejszym mieście (ale musi mieszkać w nim co najmniej 150 tys. osób).
– Wierzymy, że Krowarzywa ma potencjał również w miastach takiej wielkości. Oczywiście w ich przypadku możemy obiecać wyłączność terytorialną. Natomiast w największych miastach planujemy otworzyć nie więcej niż dwa lokale, jeden w centrum i kolejny w jednej z galerii handlowych – mówi Krzysztof Bożek.
Jego zdaniem wegańskie burgerownie mają ogromny potencjał rozwoju w całej Polsce, to wciąż nisza do zagospodarowania.
– Zauważamy, że z roku na rok coraz więcej osób szuka jedzenia, które będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Naszym dodatkowym atutem jest fakt, że proponujemy dania zdrowe, smacznie, bezmięsnie i do tego na szybko – mówi Krzysztof Bożek. Sam jest weganinem. Zdecydował się na otwarcie w 2013 roku pierwszego baru Krowarzywa, bo zauważył, że brakuje miejsc, gdzie można byłoby na szybko zjeść wegańskie jedzenie. – Do tej pory nie jest to proste. Dlatego wierzymy, że bary Krowarzywa szybko pojawią się we wszystkich największych miastach Polski – stwierdza Krzysztof Bożek.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali