Licencjodawca podkreśla, że szuka franczyzobiorców z doświadczeniem w gastronomii, minimum pięcioletnim. Do wyboru są dwa formaty lokalu: barowy lub restauracyjny.
Poniedziałek
26.06.2017
Franczyzodawca marki Jack’s Bar & Restaurant otwiera kolejne lokale w Polsce, chce też wyjść z formatem za granicę. Gdzie szuka franczyzobiorców?
 

Jack’s Bar & Restaurant to restauracje i bary nawiązujące klimatem do lokali amerykańskich, serwujące głównie amerykańską kuchnię (ale też dania kuchni międzynarodowej) oraz znaną whisky Jack Daniels. Obecnie pod tym szyldem funkcjonuje osiem lokali: siedem w Trójmieście i jeden w Warszawie.
– Musieliśmy niestety zamknąć lokal w podwarszawskich Łomiankach – przyznaje Jacek Czauderna, franczyzodawca Jack’s Bar & Restaurant. – Lokalizacja okazała się jednak niezbyt fortunnie dobrana dla naszego konceptu, odbiegała zresztą od naszych głównych założeń. Generalnie trzymamy się bowiem zasady, że lokale otwieramy na głównych rynkach dużych miast, przy głównych arteriach miejskich, w miejscach turystycznych. I to się sprawdza.

W tym roku ruszają dwa kolejne bary sieci, w Gdańsku. Prawdopodobnie w przyszłym roku zostanie uruchomiony drugi lokal w Warszawie. Franczyzodawca poszukuje natomiast licencjobiorców, którzy chcieliby otworzyć lokale przy rynkach głównych w Krakowie, Wrocławiu i Poznaniu.
– Myślimy też o wyjściu z naszym formatem poza granice Polski – mówi Jacek Czauderna. – Poszukujemy partnerów w Pradze, Berlinie, Budapeszcie i Londynie.
Licencjodawca podkreśla, że szuka franczyzobiorców z doświadczeniem w gastronomii, minimum pięcioletnim. Do wyboru są dwa formaty lokalu: barowy lub restauracyjny. Ten ostatni zakłada też możliwość otwarcia restauracji tematycznej. Jedna z restauracji organizuje np. dni filmowe, kiedy dla gości wyświetlane są filmy.
– Lokal może też nawiązywać nazwą, wystrojem, klimatem do historii danego miejsca, jakichś lokalnych tradycji – wyjaśnia franczyzodawca.
Na uruchomienie formatu barowego potrzebny jest lokal wielkości minimum 80 m2. Restauracja wymaga powierzchni 300 m2. W przypadku baru koszty inwestycji to ok. 2 tys. zł za m2. Dla restauracji wydatki będą wyższe, ze względu na konieczność przygotowania całego zaplecza technologicznego. Franczyzodawca przygotowuje lokal „pod klucz”, zajmuje się adaptacją, aranżacją, korzystając z własnej ekipy remontowej.
Wstępna opłata licencyjna wynosi 40 tys. zł i – jak zapewnia licencjodawca – w całości jest przeznaczana na nowy lokal. Co miesiąc franczyzobiorca musi się liczyć z opłatą franczyzową w wysokości 3 proc. od obrotu oraz marketingową – 2,5 proc. od obrotu. Według franczyzodawcy lokal staje się rentowny od trzeciego miesiąca działalności. Zwrot z inwestycji w przypadku formatu barowego następuje po 12-18 miesiącach, a w przypadku restauracji po 2-2,5 roku.


ZOBACZ W KATALOGU

Am Am Kebab
Atelier Herosima
Bafra Kebab
Berlin Döner Kebap
Beza Krówka Lody rzemieślnicze
Bike Café
Browar Korona
BuBu Bubble Tea
Cafe Słodziak
Candy Pop
Carat Kebab
Chinkalnia
Cochise Burger
Cofix Poland
Crazy Bubble
Cudo Vegan Sushi
Cukiernia Sowa
Cukrem i Solą
Da Grasso
DG Restauracje
Dobra Pączkarnia
Domino’s Pizza
Donuterie
Doskoi
Express Pizza American Style
FABBRICA Italian Comfort Food
Falla
Felix Chicken
Fit Cake
Good Chicken
Gorąco Polecam. Smaki z Piekarni
Grande Pizza
Gruby Benek
Hotdogzna
Japanos
Kashka
Kiss Kim Chi
Koku Sushi
Krowa Mać Burgers
Kurcze Pieczone
Langos
Le Pain Quotidien
Lodolandia & Kołacz
Lody Bonano
Lody Lida
Lviv Croissants
Maxipizza
McDonald’s
Meron
Ministerstwo Śledzia i Wódki
Mniami Ice Cream
Mr. Kebab
New York Hot Dog
New York Pizza Department
Niewinni Czarodzieje Trzyzero
Night Burger
Pączkownia Smak Sprzed Lat
Pijalnia Wódki i Piwa
Pijalnie Czekolady E.Wedel
Pizza Factory
Pizza Hut
Pizzeria Stopiątka
Prosiak Polski Kebab & Fast Food
Przybij Piątaka
Ramen Shop by Sushi Kushi
Sahar Kebab
Salsiccia Pizzeria Napoletana
Sayuri Sushi
So Coffee
Stava
Steiku Haoss
Subway
Sulaiman Kebab
Sushi Bistro
Sushi Burrito
Sushi Kushi
Sushiroll Bistro – restauracje sushi
Szaszłykowo
Taco Bar
Tawerna Pepe Verde
The White Bear Coffee
Totti Pizza Rzymska
U Lodziarzy Wytwórnia Lodów Polskich
United Chicken
Wendy’s
Willisch
Young Burger
Yum Yum Kebab
ZapieCKanki
Zapiekankarnia – Zapiekanki, Bajgle, Pizza, Pasta
ŻarWok

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022