Mała spaghetteria

Makarun dysponuje bazą 14 lokalizacji, które zdaniem franczyzodawcy, doskonale nadają się na otwarcie spaghetterii.
– Dostępne lokale czekają obecnie na franczyzobiorców z Warszawy, Krakowa, Zakopanego, Gdańska, Lublina, Białegostoku i Wrocławia – mówi Marcin Szworak, współwłaściciel sieci Makarun Spaghetti and Salad. – Nasza propozycja pierwszej skierowana jest zarówno do osób, które już od jakiegoś czasu myślą o otwarciu własnej restauracji, ale do tej pory wstrzymywały się ze względu na trudność w wyborze odpowiedniego miejsca, jak i do przedsiębiorców, dla których nowy punkt franczyzowy stanowić będzie sposób na inwestycję kapitału.
Obecnie sieć Makarun Spaghetti and Salad ma 23 lokale w Polsce i jeden za granicą – w Hamburgu. W tym roku otwarto już siedem punktów. Spaghetterie można otwierać zarówno w lokalizacjach przyulicznych, jak i w galeriach handlowych. Potrzebny jest lokal o powierzchni minimum 20 m2. Franczyzobiorca może sam zająć się jego przystosowaniem do potrzeb spagheterii, lub zlecić to centrali firmy. Koszty inwestycji, jak ocenia franczyzodawca, wynoszą od 60 do 150 tys. zł. Wszystko zależy od wielkości lokalu i jego stanu wyjściowego. Koszt zakupu licencji to 16 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 800 zł, plus 3 proc. od obrotu. Raz na kwartał trzeba tez płacić 1 tys. zł opłaty marketingowej.
Franczyzobiorcy mogą zdecydować się też na tzw. pakiet City. Zakłada on, że jeden franczyzobiorca będzie miał wyłączność na otwieranie lokali na określonym obszarze, np. na terenie miasta wojewódzkiego. Cena pakietu City jest ustalana indywidualnie i jest zależna od wielkości i atrakcyjności miasta. Pierwsi chętni już zdecydowali się na tę opcję (we Wrocławiu, Katowicach, Gliwicach).
Makarun otwiera też punkty franczyzowe za granicą, na terenie Unii Europejskiej. Poszukuje również masterfranczyzobiorców, którzy chcieliby kupić licencję master na cały kraj.
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
Pizzerie są nadal chętnie otwieranym biznesem. Jakie marki franczyzowe działają w tym segmencie rynku?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali