McDonald’s ma nowego konkurenta

1 września we wrocławskiej Galerii Dominikańskiej zadebiutowała szwedzka marka, o której właściciel mówi, że chce „uwolnić świat od McDonald’sa”. Max Premium Burgers to najstarsza szwedzka sieć restauracji szybkiej obsługi, założona w 1968 roku – na pięć lat zanim Złote Łuki pojawiły się w tym skandynawskim kraju. Szwedzki koncept do dziś pozostaje w rękach założycieli, rodziny Bergfors. W kraju i poza nim ma łącznie 120 lokali, które notują średnie roczne przychody na poziomie 2,2 mln euro. Teraz marka rusza z ofensywą na polskim rynku. Chce u nas uruchomić 200 punktów.
- Wybór Wrocławia jako miasta, w którym otworzymy pierwszy lokal Max Premium Burgers w Polsce, nie był przypadkowy. Wrocław jest mekką turystów i studentów, a w 2016 roku stał się także europejską stolicą kultury. Ponadto udało nam się znaleźć doskonałą lokalizację w Galerii Dominikańskiej, która jest w samym sercu miasta i idealnie odzwierciedla otwartość oraz nowoczesność marki Max Premium Burgers – mówi Richard Bergfors, dyrektor zarządzający Max Premium Burgers.
W polskim menu restauracji dostępne będą zarówno burgery mięsne (wołowina i kurczaki pochodzące wyłącznie od polskich dostawców), jak i bogata oferta wegetariańska oraz wegańska. Wszystkie burgery przygotowywane są na zamówienie. Dodatkowo wybranego przez siebie burgera można będzie spersonalizować poprzez dodanie lub usunięcie poszczególnych składników. Klienci będą mogli skosztować także shake’ów premium w gamie kilku smaków.
Szwedzka restauracja zlokalizowana jest przy wejściu głównym do Galerii Dominikańskiej, gdzie zajmie powierzchnię 370 m2. Więcej na temat szczegółów aranżacji punktu można przeczytać na portalu Lokalnabiznes.pl.
Max Premium Burgers na rynku szwedzkim oferuje licencję franczyzową. Niewykluczone, że możliwość otwarcia własnej restauracji pod tym szyldem pojawi się również w Polsce. Właściciele planowali ekspansję na polskim rynku już kilka lat temu. Pytany wówczas o wejście na nasz rynek kolejnego konkurenta przedstawiciel McDonald’s odpowiadał z dystansem.
- O podejmowaniu jakichkolwiek działań zaczniemy myśleć, gdy konkurencyjna sieć stworzy 50 restauracji. Na razie Max nie ma ich wcale. Wciąż pojawiają się nowe sieci i słuch po nich ginie, albo zaczynają funkcjonować w niszowych miejscach. Polski rynek, wbrew pozorom, nie jest łatwy. Trudno znaleźć dobrą lokalizację, właściwie te najlepsze są już zagospodarowane, albo dostępne za zaporowe ceny. Nasza firma koncentruje się na tym, w czym jesteśmy najlepsi: hamburgery, frytki, standardy obsługi – mówił portalowi Franchising.pl Dominik Szulowski, menedżer PR McDonald’s Polska.
ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
Pizzerie są nadal chętnie otwieranym biznesem. Jakie marki franczyzowe działają w tym segmencie rynku?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali