Otwieramy kebab
Sieć Berlin Döner Kebap pojawiła się w Polsce 19 lat temu. We franczyzie rozwija się od 2012 roku. Jak sama nazwa wskazuje, marka powstała w Berlinie, który uznawany jest za stolicę kebaba. Obecnie sieć Berlin Döner Kebap liczy 34 restauracje, z czego 21 to placówki franczyzowe, a 13 to jednostki własne. Wkrótce liczba ta wzrośnie, bo trwają zaawansowane rozmowy z potencjalnymi partnerami w Wielkopolsce, na Śląsku, w Małopolsce, Pomorzu i w Lubuskim.
– Zwiększyliśmy liczbę otwarć do 10 lokali w roku, na co pozwalają nasze możliwości logistyczne, organizacyjne i szkoleniowe. Planujemy utrzymać co najmniej takie tempo także w przyszłym roku – potwierdza Karol Kostyrka, menedżer ds. rozwoju Berlin Döner Kebap w Polsce.
Berlin Döner Kebap otwiera swoje restauracje w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców. Preferowane lokalizacje to centra handlowe lub miejsca o bardzo dużym natężeniu ruchu. Lokal powinien mieć przynajmniej 50 m2.
Aby zostać franczyzobiorcą sieci Berlin Döner Kebap, nie trzeba mieć doświadczenia w branży gastronomicznej ani prowadzić działalności – można ją otworzyć dopiero w momencie finalizacji rozmów o podjęciu współpracy. Liczy się coś innego.
– Istotne dla powodzenia projektu jest zaangażowanie partnera, nakład pracy i motywacja do osiągnięcia sukcesu. Wiedza na temat specyfiki działalności, szkolenie i bieżące wsparcie jest elementem know-how, które franczyzobiorca sieci otrzymuje w pakiecie wraz z pozostałymi elementami – mówi Karol Kostyrka.
Minimalna kwota inwestycji we własną, nowo otwieraną restaurację Berlin Döner Kebap to 300 tys. zł. Jednak średnia – obliczona na podstawie ostatnich kilkunastu otwarć – to ok. 400 tys. zł. Zalecane jest, aby środki własne franczyzobiorcy stanowiły minimum 50 proc. wartości inwestycji, czyli co najmniej 200 tys. zł. Reszta może pochodzić z różnych form finansowania zewnętrznego (leasing, kredyt, pożyczka).
– Poziom ponoszonych kosztów jest zależny od lokalizacji i szeregu innych indywidualnych czynników, które omawiamy z naszym partnerem. Nie pobieramy opłaty licencyjnej i nie pobieramy środków niezwiązanych z rzeczywistymi kosztami – zawsze jest to odzwierciedlenie realnie poniesionych kosztów dotyczących konkretnej lokalizacji – mówi Karol Kostyrka.
Kapitał jest przeznaczany na dostosowanie lokalu do standardów sieci, prace instalacyjne, zakup mebli, sprzętu i wyposażenia. Aby uniknąć niedoszacowania kosztów, przedstawiciele sieci sporządzają zawsze dwa warianty – optymistyczny i pesymistyczny, co pozwala oszacować ewentualne ryzyko i zabezpieczyć środki po stronie partnera.
Franczyzodawca Berlin Döner Kebap otwarty jest również na współpracę z osobami, które prowadzą już lokal gastronomiczny i chciałyby przyłączyć go do sieci. Wówczas kwota inwestycji ulega znaczącemu obniżeniu i zaczyna się od 150 tys. zł.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Rośnie sieć Berlin Döner Kebap
/06.08.2025
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, z iloma aspektami pozagastronomicznymi trzeba się zmierzyć, prowadząc działalność w tej branży – mówi Tomasz Rawa z Berlin Döner Kebap.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
Sfinks podsumowuje pierwszy kwartał, a Żabka namawia do nauki. Przegląd tygodnia 6-12 kwietnia.
Intermarché obniża ceny, So Coffee nie chce marnować jedzenia, a Multi Ice Group podlicza otwarcia. Przegląd tygodnia 10-17 lutego.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Biznes pod znaną marką: Relacja z jesiennych Targów Franczyza 2025
/24.10.2025
W Pałacu Kultury i Nauki odbyły się Targi Franczyza. Przeczytaj relację z tego wydarzenia, zainspiruj się i wybierz biznes dla siebie!
Po powrocie z USA Adrian Luźny stanął przed wyborem – praca na etacie w korporacji czy własny biznes. Wybrał współpracę z PSB Mrówka i dziś prowadzi dwa sklepy w Poddębicach i Łęczycy, pokazując, że przemyślana strategia i wsparcie sieci mogą przynieść realny sukces w handlu detalicznym.
Podpisanie umowy franczyzy to jeden z najważniejszych momentów w drodze do własnego biznesu. Ale zanim to zrobisz, warto wiedzieć, gdzie w umowie szukać tzw. zielonych flag, a które zapisy powinny zapalić ostrzegawczą lampkę.
Centra VR, mobilne powerbanki, nowoczesne pralnie czy punkty pobrań – na Targach Franczyza w Warszawie będzie można sprawdzić, jak wiele twarzy ma dziś branża usług. To konkretne pomysły na biznes gotowe do wdrożenia w każdym mieście.
Marzysz o własnym biznesie, ale obawiasz się ryzyka? Franczyza to sprawdzony sposób na dochodowy interes pod silną marką. Przyjdź 23-24 października na Targi Franczyza w Warszawie i poznaj najlepsze koncepty franczyzowe!
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali