Lodziarnie na fali
Ten rok marka Carte d’Or Cafe kończy liczbą blisko 60 lodziarni.
– Na nowy rok mamy już w tej chwili podpisane pięć kolejnych umów franczyzowych. Sądzę, że w całym 2018 otwarć będzie w sumie 10 – mówi Artur Czoska, dyrektor ds. franczyzy w Carte d’Or Cafe. W sieci funkcjonują zarówno wyspy, jak i tradycyjne lodziarnio-kawiarnie. Lokale mają bardzo różną powierzchnię – od 40 do nawet 160 m2. Jednak optymalna i jednocześnie najpopularniejsza wielkość to 70-80 m2. Przy takiej powierzchni kwota inwestycji to ok. 250 tys. zł (zawiera się w niej też projekt technologiczny lokalu). Do tej pory franczyzodawca decydował się na otwarcia wyłącznie w galeriach handlowych. Lodziarnie powstają zarówno w strefach food court, jak i poza nimi, właściwie w każdej części galerii. Najbardziej powszechny teraz format to lokal otwarty, z niezabudowanym frontem, z widoczną salą konsumpcyjną oraz ogródkiem na holu galerii.
– Obecnie zastanawiamy się nad otwieraniem placówek poza galeriami handlowymi. Myślimy o lokalizacjach w budynkach biurowych – dodaje Artur Czoska.
Opłata za przystąpienie do sieci waha się od 5 do 15 tys. zł, w zależności od wielkości punktu. Miesięczna opłata franczyzowa to 3 proc. od obrotu. Franczyzodawca pomaga w znalezieniu właściwej lokalizacji i negocjowaniu warunków najmu. Na starcie franczyzobiorca dostaje od licencjodawcy część wyposażenia, m.in. ekspozytory do lodów, ekspres do kawy. Centrala zajmuje się też obrandowaniem lokalu (dostarczeniem np. kasetonów, tapet), przygotowywaniem materiałów i akcji marketingowych. Pakiet franczyzowy zawiera również szkolenia.
– Każdy franczyzobiorca musi być przygotowany do tego, by samodzielnie móc obsługiwać klientów – podkreśla Artur Czoska. – To pomaga później np. w kontroli pracy personelu. Szkolenia odbywają w nowym lokalu, gdzie jesteśmy obecni zawsze w trakcie procesu jego przygotowywania, otwarcia, jak też jeszcze przez kilka pierwszy dni funkcjonowania lodziarni.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bilard jest popularną rozrywką i dość prostą grą. Trzeba kijem posłać bilę do łuzy. Kto trafia, ten wygrywa – tak samo jak w biznesie. Własny klub bilardowy może być trafną inwestycją.
Wszystkie przedsięwzięcia gospodarcze wiążą się z ryzykiem, a franczyza nie jest tu wyjątkiem. Na co zwrócić uwagę?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...