Interes w stylu wege
Nowa franczyzowa restauracja wegańskiej sieci Krowarzywa ruszyła w połowie marca w Rzeszowie, w samym centrum miasta, przy ul. Matejki.
– Dotąd w tym mieście na palcach jednej ręki można było policzyć miejsca z wegańską ofertą – podkreśla Marcin Suski, menedżer ds. franczyzy Krowarzywa.
Lokal ma powierzchnię ok. 60 m2, komfortowo zmieści się w nim mniej więcej 30 osób. Przed restauracją jest też miejsce na letni ogródek.
Właściciele Krowarzywa określają swój koncept jako zdrowy wegański fast food. Flagowe pozycje w menu to wegańskie burgery i wrapy. Lokal w Rzeszowie jest piątym franczyzowym w portfolio marki (pozostałe działają w Białymstoku, Gdańsku, Wrocławiu i Toruniu). Oprócz tego Krowarzywa ma też restauracje własne: trzy w Warszawie i jedną w Krakowie oraz food truck. W pierwszej kolejności marka chce rozwijać się w dużych miastach, choć nie wyklucza też mniejszych rynków.
– Z pewnością otworzymy w tym roku kolejnych kilka lokali w większych miastach w Polsce. Spoglądamy na Śląsk, Polskę centralną i północno-zachodnią – mówi Marcin Suski.
Preferowane lokalizacje to centra miast. Dopuszczalne są też galerie handlowe, choć franczyzodawca przestrzega, że wiąże się to z wyższymi opłatami i ograniczeniami, wprowadzanymi przez zarządców takich obiektów. Franczyzobiorca powinien dysponować lokalem wielkości od 50 do 150 m2.
– Służymy pomocą w ocenie lokalu, a jeżeli mamy wiedzę na temat dostępnych odpowiednich lokalizacji w danym mieście, wskazujemy je franczyzobiorcy – zapewnia Marcin Suski.
Całkowity koszt inwestycji, związany z wynajmem lokalu, jego remontem i wyposażeniem licencjodawca szacuje na ok. 200 tys. zł. Wysokość opłaty wstępnej jest zróżnicowana w zależności od wielkości miasta. W przypadku dużych miast wynosi 29,9 tys. zł netto, natomiast dla małych 19,9 tys. zł netto. Stała miesięczna opłata franczyzowa to 7 proc. netto od obrotu.
– Franczyzobiorca otrzymuje od nas know-how oraz wsparcie merytoryczne zarówno podczas adaptacji lokalu, jak i po otwarciu – dodaje Marcin Suski. – Zapewniamy także system szkoleń, który przygotowuje naszych partnerów do prowadzenia działalności biznesowej, ale również pokazuje, jak wygląda praca na każdym stanowisku w restauracji.

ZOBACZ W KATALOGU














































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Piotr Pożak, franczyzobiorca McDonald’s Polska, zdobył tytuł Top Franczyzobiorcy w kategorii „najszybszy wzrost w sieci”. Jak udaje mu się zarządzać czterema restauracjami?
Fit Cake eksploruje zagraniczne rynki. Marka weszła do Kanady i przygotowuje się do ekspansji w kolejnych krajach.
Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

W branży spożywczej dominują dziś duże sieci. Najbardziej znane marki znajdziecie na Targach Franczyza.
Gastronomia to jedna z najliczniej reprezentowanych we franczyzie branż. Dlatego na Targach Franczyza nie może zabraknąć konceptów gastronomicznych.
– Nie ma lepszego miejsca na zaprezentowanie swojej oferty franczyzowej niż Targi Franczyza – mówi Tomasz Maj ze Speed Queen.
Jump4U stawia na nowoczesne parki trampolin, które przyciągają dzieci, młodzież i dorosłych. Inwestorów kusi zwrot z inwestycji nawet w 2,5 roku i rosnący popyt na rozrywkę pod dachem.
Chcesz otworzyć własny biznes, ale nie wiesz, od czego zacząć? Sięgnij po nowy numer magazynu "Własny Biznes FRANCHISING", piszemy o najlepszych franczyzach 2025, nowych trendach i realnych doświadczeniach przedsiębiorców.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali