Pizza się rozrasta
W tym roku Biesiadowo ma na koncie już trzy otwarcia. W styczniu została uruchomiona pizzeria na warszawskim Tarchominie oraz we Włocławku, a w marcu w Opocznie. W najbliższych planach jest otwarcie lokalu w Gostyninie.
– Niektórzy z naszych franczyzobiorców prowadzą z powodzeniem po 2-3 placówki. Koszt inwestycji w lokal, należący do naszej sieci jest niski, ponieważ zgodnie z naszą polityką czerpiemy zyski z lokalu franczyzowego dopiero po jego otwarciu – mówi Wojciech Goduński, właściciel firmy Wojtex, która jest franczyzodawcą Biesiadowa.
Licencjodawca zapewnia, że pizzerię wielkości 70-80 m2 można otworzyć już za 42 tys. zł. I przedstawia dokładne wyliczenia. Według nich remont i adaptacja lokalu zamykają się w widełkach 13-25 tys. zł. Na wyposażenie trzeba przeznaczyć ok. 25 tys. zł, a na pierwsze zatowarowanie (franczyzobiorcy zaopatrują się w hurtowni należącej do Wojteksu) 3 tys. zł. Franczyzobiorcy korzystają z wypracowanych przez sieć zniżek jeśli chodzi np. o zakup sprzętu, właściciel konceptu zapewnia im również ekipę remontową. Nie ma opłaty za przystąpienie do sieci, natomiast miesięczna opłata franczyzowa wynosi 1 tys. zł netto.
W 2018 roku franczyzodawca chce szczególnie skupić się na rozbudowie sieci w północno-zachodniej części kraju, choć oczywiście licencjobiorcy z pozostałych rejonów też są mile widziani. Franczyzobiorca sam powinien znaleźć odpowiednią lokalizację na pizzerię. Najlepsze są miejsca o dużym natężeniu ruchu pieszych, galerie i centra handlowe, blokowiska, osiedla studenckie itp.
– Właściciel lokalu gastronomicznego musi poświęcić pracy naprawdę dużo czasu i być mocno zaangażowanym w prowadzenie restauracji – podkreśla Wojciech Goduński. – Zadaniem franczyzobiorcy jest przede wszystkim dopilnowanie swoich pracowników, jakości obsługi oraz jakości potraw.
Według zapewnień franczyzodawcy inwestycja w pizzerię (ta minimalna) powinna się zwrócić po 3-4 miesiącach działalności.
Oprócz Biesiadowa, Wojtex jest też właścicielem kilku innych konceptów gastronomicznych, m.in. Wetern Chicken, Coffeeloffee, Rybkodajnia, Western Tortilla.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
To, że poszedłeś pracować na etat, nie oznacza, że całe życie tak musi być. Kup listopadowy numer "Własny Biznes FRANCHISING", odważ się i zmień swoje życie zawodowe.
– To, że wchodzicie we franczyzę, nie jest gwarancją sukcesu. Gwarancją sukcesu jesteście wy – mówi Wojciech Goduński, twórca kanału Kopalnia Sukcesu.
Wybór konceptów franczyzowych w segmencie pizzerii jest bardzo duży. I wciąż kolejne marki decydują się dzielić z innymi swoją licencją na biznes.
Gastronomia, bankowość, usługi? Sprawdzamy, jakie branże i koncepty franczyzowe dobrze radzą sobie na rynku i jaki pomysł na biznes najprawdopodobniej sprawdzi się w 2024 roku.
Styczniowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Fiskus walczy z tzw. fikcyjnym samozatrudnieniem, traktując umowy B2B jako unikanie opodatkowania.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
Wszystkie przedsięwzięcia gospodarcze wiążą się z ryzykiem, a franczyza nie jest tu wyjątkiem. Na co zwrócić uwagę?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...