Wierni krewetkom
W których miastach bary z krewetkami cieszę się największą popularnością?
Z pewnością we Wrocławiu, gdzie mamy swój własny lokal. Wielu klientów przychodzi do naszych barów również na Śląsku. Nadal pojawiają się nowe knajpy, między innymi w Częstochowie i Rybniku. Za kilka miesięcy ruszy również punkt w Gliwicach. Co więcej, chętni franczyzobiorcy nadal zgłaszają się do nas z propozycją kolejnej franczyzy.
Czy zauważacie wzrost konkurencji ze strony innych barów krewetkowych?
Tak, acz niezbyt silnie. Pojawiają się pojedyncze bary podobne do naszego. Mamy już bezpośrednią konkurencję w Gliwicach.
Czego wymagacie od partnerów?
Przede wszystkim franczyzobiorcy powinni być przedsiębiorczy i mieć głowę na karku. Co więcej, muszą znaleźć lokal na restaurację. W tym nie pomagamy jako franczyzodawcy. Punkt musi mieć ogródek, znajdować się przy ulicy, w centrum miasta. Franczyzobiorca montuje w nim system wentylacyjny i oszklone witryny. Dodatkowo, załatwia koncesję na alkohol. Jeśli zaakceptujemy dany lokal, franczyzobiorca może zacząć urządzać go w środku. My dajemy gotowy projekt ze wskazówkami dla naszych partnerów. Przekazujemy również przepisy na dania z krewetkami w menu. Licencjobiorcy podążają za naszymi wskazówkami, nie wprowadzają swoich zmian do karty.
Jaki jest koszt inwestycji w bar?
Trzeba przeznaczyć około 300 tys. zł na start. Pobieramy także opłatę franczyzową w wysokości 15 tys. zł, która pokrywa koszt szkoleń i projektu lokalu.
Planują państwo wprowadzenie zmian do swoich barów?
Na pewno nie planujemy gruntownych zmian. Mimo to nasz koncept ciągle ewoluuje. Zatrudniliśmy firmę architektoniczną, która pomaga w ujednoliceniu wystroju wnętrz wszystkich barów franczyzowych. Dzięki temu lokale są bardziej spójne. Wprowadzamy delikatne zmiany w menu, chcemy dodać do oferty kawę i ciasta. Konkretne pozycje w karcie zależą jednak od danej lokalizacji. Na pewno pozostajemy przy krewetkach, nie będziemy wprowadzać na przykład dań z kurczakiem.
Rozmawiała Hanna Górczyńska
Wierni krewetkom / Franczyzobiorcy Shrimp House otrzymują od franczyzodawcy przepisy na dania z krewetkami. Do menu nie mogą dodawać żadnych dań, bez konsultacji z franczyzodawcą. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali