Lepszy miks sprzedaży / Sprzedaż alkoholu w Dużym Benie ma być skuteczną bronią do walki z dyskontami.
Czwartek
09.08.2018
– Sprzedaż w Dużym Benie jest zazwyczaj większa niż w typowym sklepie monopolowym – mówi Łukasz Juskowiak, dyrektor marketingu konceptu Duży Ben.
 

Jak powstał koncept Dużego Bena?
Prace nad konceptem rozpoczęliśmy w drugiej połowie 2015 r. Wówczas intensywnie obserwowaliśmy rynek sklepów alkoholowych. Zorganizowaliśmy ogólnopolskie badania konsumenckie, by zrozumieć, w jaki sposób Polacy chcą kupować alkohol i jak powinien wyglądać idealny sklep monopolowy. Jednocześnie poznawaliśmy i porównywaliśmy inne dostępne formaty tego typu sklepów. Odwiedziliśmy setki miejsc zarówno w Polsce, jak i w krajach z rozwiniętym rynkiem sprzedaży alkoholu, tj. w Niemczech, Wielkiej Brytanii czy Stanach Zjednoczonych. Te doświadczenia i zebrane informacje pozwoliły nam wypracować koncepcję Dużego Bena. Po niespełna roku – w maju 2016 r. – otworzyliśmy pierwszy sklep w Poznaniu.

Co miało decydujący wpływ w fazie testowej na decyzję o utworzeniu tej sieci?
Oczywiście potencjał rynku oraz wyniki osiągnięte w sklepach testowych. Sprzedaż w Dużym Benie jest zazwyczaj większa niż w przeciętnym sklepie monopolowym. Dodatkowo odnotowujemy zdecydowanie lepszy miks sprzedaży (tzw. split kategorii), pozwalający generować wyższy średni koszyk oraz lepszą marżę.

Dlaczego przedsiębiorca miałby zainwestować właśnie w ten koncept?
Duży Ben to nowoczesna sieć sklepów monopolowych. Koncept oferuje rozwiązania, które do tej pory nie były dostępne w sklepach o podobnym profilu. Z punktu widzenia inwestycji we franczyzę, bariery wejścia w nasz koncept nie są duże. Bardzo mocno pomagamy przedsiębiorcy w przygotowaniu placówki do otwarcia, organizujemy szkolenia dla pracowników, a także wspieramy promocję sklepu, m.in. współorganizując samo otwarcie sklepu. Przedsiębiorca może liczyć na pełne wsparcie opiekuna sklepu, profesjonalnie przygotowane akcje i materiały marketingowe. Oczywiście bardzo ważnym argumentem jest również siła zakupowa Eurocash. Budowanie skali i konsolidowanie rynku, które pozwala Grupie skutecznie negocjować ceny z dostawcami. Wszystko po to, by zapewnić naszym klientom, przedsiębiorcom możliwości do skutecznego konkurowania z dyskontami i supermarketami.

Jakie koszty musi ponieść przedsiębiorca, inwestując w Dużego Bena?
Franczyzobiorca inwestuje jedynie w odpowiednie przygotowanie sali sprzedaży i zaplecza według standardów określonych w umowie (glazura, kolor ścian, oświetlenie sali, wyposażenie pomieszczeń sanitarnych, socjalnych i biurowych), a także uiszcza opłatę 10 tys. zł za wejście do sieci. Przedsiębiorca powinien też uwzględnić koszt zakupu drukarki fiskalnej oraz opłatę za koncesję na sprzedaż alkoholu. Realnie koszty całości inwestycji wynoszą od 20 do 30 tys. zł. Co ważne, całe wyposażenie oraz oznakowanie placówki dostarcza Grupa Eurocash. Dodatkowo koszty pierwszego zatowarowania sklepu mogą być rozłożone na 6 miesięcy, co pozwala finansować je z bieżącej działalności. Inwestycja ze strony Dużego Bena w lokal jest dwukrotnie wyższa – oferujemy pełne wyposażenie sali sprzedaży (kasy, regały, komunikacja) oraz oznakowanie zewnętrzne.

Jakie warunki musi spełnić potencjalny franczyzobiorca?
Ogromną zaletą jest posiadane doświadczenie w prowadzeniu sklepu z alkoholem i znajomość lokalnego rynku. Oczywiście konieczne jest prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

Na jakie wsparcie ze strony Grupy Eurocash może liczyć franczyzobiorca?
Główne benefity dla franczyzobiorców to m.in. jasna, przejrzysta polityka cenowa, regularne wsparcie promocyjne i brak kosztów za wyposażenie sklepu. To także profesjonalne raporty sprzedaży, analizy rynkowe i porównawcze z najbliższą konkurencją oraz wsparcie marketingowe. Duży Ben prowadzi cykliczne akcje, dostarcza gotowe materiały drukowane i narzędzia wspomagające sprzedaż, organizuje też programy lojalnościowe. Dostarczamy także nowoczesne technologie służące kontroli funkcjonowania biznesu. Podsumowując franczyzobiorca Grupy Eurocash uzyskuje kompleksowe wsparcie: biznesowe, szkoleniowe, marketingowe oraz prawne.

Rozmawiała Joanna Konieczna


Łukasz Juskowiak, dyrektor marketingu Duży Ben / "Duży Ben to wynik naszych badań, jak powinien wyglądać idealny sklep monopolowy".

POPULARNE NA FORUM

Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam. ja w tym roku podpisałem umowę na 5 punktów 2 mam już zrealizowane niestety pozostałe trzy jeszcze nie, niewiem kiedy to nastapi bo pojawia się coraz więcej...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.07.2024
Carrefour Express - supermarket na licencji

Dzień dobry. Szukam chętnych prowadzących sklepy Carrefour do podjęcia współpracy w zakresie umieszczenia na terenie sklepu małego automatu paczkowego. Może być w...

20 wypowiedzi
ostatnia 22.07.2024
sklepy spożywcze

Pozycjonowanie lokalne to kluczowa strategia dla firm pragnących zwiększyć swoją widoczność wśród lokalnej społeczności. Proces ten skupia się na optymalizacji...

7 wypowiedzi
ostatnia 25.03.2024
Franczyzodawca otwarty na osoby z niepełnosprawnościami

Jestem osobą niepełnosprawną ostatnio umiarkowanym czy jest szansa żebym mogła wejść we franczyznę i jako osoba niepełnosprawna

1 wypowiedzi
ostatnia 24.03.2024
Franczyza Odido w nowym wydaniu: Odido Elevator

Witam, Czy ktoś może zdecydował się na współpracę z zOdido w ramach Odido Elevator i może podzielić się doświadczeniami? Chodzi o twardszą franczyzę / wyposażenie...

2 wypowiedzi
ostatnia 30.09.2023
Nagrodzeni franczyzobiorcy

Należałoby zostawić sobie te nagrodę na spłatę powstających lawinowo długów franczyzobiorców, którzy przez kanibalizacje lokalizacji padają po kilku miesiącach....

1 wypowiedzi
ostatnia 03.02.2023
sklepy spożywcze

Polecam Franczyzę sklepów Cortez szybko rozwijająca się marka.

7 wypowiedzi
ostatnia 29.03.2022
Jubileuszowy sklep

Pani Julito proszę uciekać z sieci póki jeszcze dług nie urósł do niebotycznych rozmiarów

1 wypowiedzi
ostatnia 09.03.2022