Hamburgery w sieci / Złote Łuki widnieją obecnie nad 408 lokalami w Polsce. Tylko 68 z nich to placówki własne marki. 340 jest prowadzonych przez licencjobiorców.
Piątek
21.09.2018
McDonald's podniósł o kilkaset tys. zł minimalną kwotę, jaką trzeba mieć, by zostać franczyzobiorcą marki. Co się za tym kryje?
 

Sieci McDonald's nie trzeba nikomu przedstawiać. Złote Łuki widnieją obecnie nad 408 lokalami w Polsce. Tylko 68 z nich to placówki własne marki. 340 jest prowadzonych przez licencjobiorców, których McDonald's ma w sumie 66. Co oznacza, że wielu z nich prowadzi po kilka lokali.
McDonald's udziela franczyzy nowym partnerom wyłącznie na już działające i prowadzone przez siebie restauracje. Do tej pory, aby rozpocząć współpracę z siecią, trzeba było na starcie dysponować wkładem własnym w wysokości minimum 1,2 mln zł. Teraz ta kwota wzrosła do 1,5 mln zł. Zapytaliśmy centralę marki z czego wynika ta decyzja.
Istotnie, podnieśliśmy kwotę wkładu własnego przy zakupie franczyzy do 1,5 mln zł – mówi Dominik Szulowski, starszy menedżer ds. relacji korporacyjnych w McDonald's Polska. McDonald’s intensywnie się rozwija. Umacniamy naszą pozycję lidera rynku restauracji szybkiej obsługi, realizując kompleksowy projekt restauracji przyszłości. Zakłada on m.in. rozwój platform produktowych, wprowadzanie nowoczesnych rozwiązań służących komfortowi gości i zwiększaniu wydajności. Obecnie nowy franczyzobiorca kupuje przedsiębiorstwo z większą ilością sprzętu i zaawansowanych systemów. Przekłada się to na jego większy koszt. Rozwiązania te bezpośrednio wpływają na zdynamizowanie wzrostu wyników przedsiębiorstwa. Najlepszym dowodem jest coraz większa liczba gości i od kilku już lat nieprzerwanie rosnąca sprzedaż.

Trzeba przy tym pamiętać, że pełna inwestycja w lokal Złotych Łuków jest zdecydowanie większa, może sięgać nawet do 4,5 mln zł. To koszt lokalu „pod klucz”, z pełnym wyposażeniem, infrastrukturą, parkingiem itd. Opłata licencyjna, płatna jednorazowo od każdego lokalu, to równowartość 45 tys. dolarów. Opłaty miesięczne naliczane są w procentach od obrotu. Opłata franczyzowa wynosi 5 proc., a marketingowa 4,4 proc. Do tego franczyzobiorca płaci też co miesiąc czynsz za korzystanie z obiektu, który pozostaje własnością firmy. Jego wysokość jest ustalana indywidualnie.

Kandydaci na franczyzobiorców muszą wykazać się m.in. doświadczeniem biznesowym, albo w prowadzeniu własnej firmy, albo w zarządzaniu w dużej organizacji. Licencjobiorca osobiście zarządza swoją restauracją  McDonald's nie akceptuje „inwestorów finansowych”, zainteresowanych wyłącznie korzystnym ulokowaniem kapitału. Franczyzobiorca nie może też prowadzić żadnych innych biznesów, wymagających ciągłego zarządzania i nadzoru.


Opłaty dla franczyzodawcy / Opłata licencyjna, płatna jednorazowo od każdego lokalu, to równowartość 45 tys. dolarów. Opłaty miesięczne naliczane są w procentach od obrotu.

POPULARNE NA FORUM

Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Bardzo dobra sieć franczyzowa tylko fakt trzeba pracować nic samemu nie przychodzi.Lenistwem nie da się zarobić.Jak ktoś nie wie co to franczyza to nie otwieraj.Albo...

12 wypowiedzi
ostatnia 15.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

No tak kolejna dziwna wypowiedź jeśli jest taniej to po co pan kupował u nich trzeba było samemu skompletować iść do sanepidu nawiązać współpracę z hurtownią i...

12 wypowiedzi
ostatnia 11.03.2019
Lodziarnie Lody Przygoda - ktoś współpracuje?

Lody Przygoda to jest wielka sciema Zalezy tylko na sprzedazy przyczepy z marza a mozna o 30 % taniej kupic sa na allegro dostepnin Po oddebranianiu przyczepy ma juz nas w...

12 wypowiedzi
ostatnia 10.03.2019
Pizza w dzień i w nocy

Rozwój dynamiczny, myślę nad nimi i innym konceptem gastro z Krakowa.

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
Spaghetti po nowemu

Czy rzeczywiście Makarun to taki dobry system franczyzowy? Rozmawiałem z kilkoma franczyzobiorcami i mam mieszane odczucia, szczególnie jeżeli chodzi o rentowność i o...

1 wypowiedzi
ostatnia 16.02.2019
"Jedzenie na wagę" krok po kroku

Zastanawiam się nad otwarciem restauracji ,jedzenie z bemarów. Chciałabym wstępnie oszacować koszty takiego lokalu.Jak duży musi być? Ile kosztuje podstawowy...

1 wypowiedzi
ostatnia 23.01.2019
Piec do pizzy - jaki wybrać ?

Na polskim rynku ostatnio pojawiły się piece do pizzy z firmy Moretti Forni. Prawdziwy top topów pieców do pizzy. Dostępne są tutaj

29 wypowiedzi
ostatnia 28.12.2018
Da Grasso - opinie o franczyzie ?

BartS i jak zdecydowałeś się? Ja ciągle myślę od Dagrasso, ale też roważam Biesiadowo i New York Pizza Department. W te dwa pozostałe koncepty dużo niższe koszty...

2 wypowiedzi
ostatnia 22.12.2018