Frytki ruszają w Polskę
Matecznikiem konceptu Frytki Belgijskie jest Kraków, gdzie marka otwiera swoje placówki od 2013 roku. Dzisiaj w grodzie Kraka jest 10 lokali z tym szyldem (ostatni otwarto w październiku). Grubo krojone frytki, smażone na świeżym tłuszczu wołowym można też zjeść w Łodzi. A 17 listopada koncept uruchomił franczyzowy lokal w Nowym Sączu. Wisi na nim szyld z napisem „Frytki Belgijskie w Beskidach”.
– Chcemy, by nazwa zawsze była odniesieniem do miejsca, w którym powstaje lokal. Zaznaczamy lokalizację także wyróżnikiem graficznym. W przypadku Nowego Sącza, na rożku, w który pakujemy frytki jest choinka, kojarząca się z lasami porastającymi Beskidy, a na budce umieściliśmy grafikę z górami – mówi Mateusz Mroczek, specjalista ds. marketingu w firmie Frytki Belgijskie w Krakowie. – Zależy nam, by zżyć się z miejscem, zasymilować z mieszkańcami, jednocześnie dając im do zrozumienia, że nieprzypadkowo się tu pojawiliśmy oraz że za decyzją o otwarciu stoi również ktoś, kto zna tutejsze zwyczaje, jest „swój”.
W grudniu Frytki Belgijskie zmierzą się z konkurencją w Warszawie. Kontener marki stanie przy jednym ze stołecznych centrów handlowych. Dokładnej lokalizacji firma jeszcze nie zdradza.
Frytki Belgijskie można sprzedawać w placówkach różnego formatu, np. kontenerach lub lokalach stacjonarnych. Franczyzodawcy są elastyczni w tzm względzie. Według szacunków centrali koszt uruchomienia punktu powienien się zmieścić w kwocie od 90 do 130 tys. zł netto. Licencjodawca przygotowuje lokal pod klucz. Bierze na siebie załatwianie projektów, pozwoleń, negocjacje z sanepidem i innymi instytucjami. Buduje kontener, wyposaża go, serwisuje urządzenia, dba o obrandowanie. Organizuje też szkolenia z technologii przygotowywania produktu.
Wstępna opłata franczyzowa wynosi 19 tys. zł. Jeśli chodzi o miesięczną opłatę franczyzową, to licencjobiorcy mają do wyboru różne możliwości: albo stałe 8 proc. od obrotu, albo progi procentowe, których wysokość zależy od uzyskanego w miesiącu obrotu – może to być od 2 do 10 proc. Licencjodawca zaznacza, że jak na razie najpopularniejszy jest ten drugi wariant.

ZOBACZ W KATALOGU


















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Kamil Nowak zdobył nagrodę Top Franczyzobiorca w kategorii doradca marki. Co takiego zrobił dla sieci PSB Mrówka?
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Franczyza Synevo jest dla każdego, kto szuka pomysłu na biznes z szybkim zwrotem, który w dodatku realnie pomaga ludziom – mówi Grzegorz Morawski, kierownik ds. franczyzy Synevo.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali