Gastronomia rozsmakowała się we franczyzie
Według „Raportu o franczyzie w Polsce 2018”, przygotowanego przez ekspertów firmy doradczej PROFIT system, w Polsce działają 223 sieci gastronomiczne, rozwijane na licencji. Ale gastronomia to nie jest łatwy kawałek chleba. Rynek gastronomiczny staje się coraz bardziej konkurencyjny, a klienci wybredni. Trudne warunki sprawiają kłopoty nawet największym graczom. Franczyza nie sprawdziła się w przypadku Burger Kinga, który w ciągu dwóch lat nie zdołał uruchomić ani jednej placówki licencyjnej, w związku z czym sieć skupiła się na rozwoju własnych lokali. Pod znakiem zapytania staje też los marki Telepizza, która ma trafić w ręce spółki AmRest (trwa oczekiwanie na zgodę UOKiK).
W poprzednim roku 11 licencjodawców z tej branży zakończyło działalność, ale mimo to wzrost liczby sieci gastronomicznych, działających na zasadzie franczyzy wyniósł 6,7 proc. To największy przyrost ze wszystkich branż (choć z drugiej strony najmniejszy na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat). W badanym przez ekspertów okresie w tym segmencie rynku przybyło 25 nowych sieci.
Frontem do licencjobiorcy
Gastronomia stawia przed sieciami spore wyzwania. Firmy poszukują innowacji i oferują różne opcje współpracy. Chcą się wyróżnić i przekonać potencjalnych partnerów o swojej atrakcyjności. Przykładem jest Mastergrupa, która stworzyła w pełni zautomatyzowany model pizzerii, przypominający małą fabrykę. Podstawowym wyposażeniem Stopiatki Factory jest maszyna taśmowa do produkcji pizzy. Wielkość lokalu wynosi od 30 do 70 m2.
– Mała powierzchnia umożliwia funkcjonowanie w miejscach dotychczas niedostępnych ze względu na koszt najmu. Mam na myśli np. Krupówki czy ul. Monte Cassino w Sopocie, gdzie wcześniej nie mieliśmy szans, żeby zaistnieć. W Stopiątce Factory wystarczy jeden pracownik, który nakłada dodatki i nadzoruje pracę urządzenia. Na koniec gotowa pizza wpada do pudełka i trafia w ręce klienta – mówi Marcin Ciesielski, właściciel firmy Mastergrupa.
Stopiątka Factory należy do jednego z trzech subbrandów sieci pizzerii Stopiątka. Oprócz niej jest jeszcze Stopiatka in Italia, czyli format restauracyjny oraz model standardowy dla mniejszych miast.
Z kolei firma Sweet Gallery stworzyła prosty koncept, który umożliwia rozpoczęcie działalności w ciągu zaledwie dwóch tygodni. Firma oferuje przyczepy z pełnym wyposażeniem pod marką Lodolandia, Kołacz na Okrągło i Bafra Kebab. Pierwsze dwa koncepty można połączyć tworząc biznes całoroczny. Koszt inwestycji w pojedynczy punkt wynosi mniej więcej 79 tys. zł, który w pierwszym miesiącu może już wygenerować utarg w wysokości ok. 50 tys. zł. Placówki nie są przywiązane do konkretnej lokalizacji na stałe i w razie potrzeby można je przenieść w bardziej atrakcyjne miejsce. Obecnie Sweet Gallery posiada blisko 570 wszystkich placówek i jest liderem wśród sieci gastronomicznych pod względem liczby punktów licencyjnych. Do końca 2020 roku firma zamierza zwiększyć udział w rynku do 30 proc. Franczyzodawca jest też obecny za granicą – aktualnie w Wielkiej Brytanii, w Niemczech, na Słowacji, natomiast w przyszłym roku zamierza rozszerzyć zasięg o Rumunię i Chorwację i być może o Szwecję i Litwę.
Według specjalistów PROFIT system, pod koniec ubiegłego roku w Polsce w gastronomii funkcjonowało ponad 4,2 tys. jednostek franczyzowych, czyli o 522 więcej niż rok wcześniej. Wzrost wyniósł zatem 14,0 proc. Z danych wynika, że przeciętnie nieco ponad 19 punktów franczyzowych przypadło na jedną sieć. Biorcy licencji gastronomicznych posiadają średnio po 1,61 placówki, najwięcej w porównaniu z innymi branżami. W ostatnim roku zmniejszył się też koszt inwestycji w pojedynczą placówkę licencyjną. Jak twierdzą eksperci PROFIT system wymagane średnie nakłady finansowe spadły o 12,6 tys. zł do 225,5 tys. zł netto, czyli o 5,3 proc. Przyczynił się do tego przede wszystkim wzrost liczby niższych w inwestycji i mniejszych konceptów. Obecnie koszty inwestycji w dostępne na rynku modele biznesowe zaczynają się już od 5 tys. zł, a dochodzą do 3,5 mln zł netto.

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Słodki segment gastronomii ma do wyboru szeroką ofertę: lody, pączki, kawę, bubble tea. Do wyboru, do koloru.
Zostaw etat, postaw na siebie! Nowy numer „Własny Biznes FRANCHISING” to konkretne pomysły na biznes, sprawdzone modele franczyzowe i inspirujące historie przedsiębiorców.
Sweet Gallery utrzymuje szybkie tempo rozwoju. W bieżącym roku planuje ok. 450 nowych otwarć.
Jaki biznes ma szansę powodzenia w obecnych realiach rynkowych? Dowiedz się z nowego numeru magazynu "Własny Biznes FRANCHISING".
Lodolandia & Kołacz na Okrągło wykorzystuje elastyczność oferty i szybki rebranding, by zapewnić ciągłość biznesu przez cały rok. Jak działa taki model biznesowy?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Solarium nie tylko dla opalenizny – coraz więcej klientów szuka w nim poprawy nastroju i zastrzyku witaminy D. Paradaise Studio Solarium rusza z franczyzą.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali