Spaghetti po nowemu
Makarun Spaghetti and Salad to polska sieć spaghetterii założona w 2012 roku. Ma dziś sieć 27 lokali, działających w 14 polskich miastach oraz w Hamburgu. Wkrótce ruszy restauracja w Dubaju.
– Makarun od samego początku był rozwijany przez nas organicznie, bez pomocy podmiotów zewnętrznych – komentuje Marcin Szworak z Makarun Spaghetti and Salad. – Nie ukrywamy jednak, że w trakcie naszej pracy borykaliśmy się również z wieloma problemami, jak choćby dostęp do najlepszych lokalizacji.
Jak czytamy w oficjalnym komunikacie, „rozmowy o podjęciu współpracy trwały ponad rok i składały się z kilku etapów, poczynając od oceny potencjału marek oraz opracowania zasad współpracy w określonej perspektywie czasowej. Etap przygotowawczy zakończył się pozytywnymi wnioskami i podjęto decyzję o zaangażowaniu kapitału we wspólną działalność, która ma na celu rozwój marek Gastromall Group i Makarun w prestiżowych miejscach: galeriach handlowych klasy A i biznesowych centrach biurowych, które zapewniają wysoką rentowność”.
Gastromall Group zarządza ponad setką lokali gastronomicznych w całej Polsce. Najbardziej rozpoznawalny i najszybciej rozwijający się koncept Grupy to restauracje Olimp, oferujące jedzenie na wagę. Ich sieć obecnie obejmuje 85 punkty sprzedaży i także działa we franczyzie. W swoim portfolio Gastromall ma też marki Deli Sandwich, Polski Stół oraz Isto.
– Jesteśmy krajowym liderem w tworzeniu i zarządzaniu konceptami gastronomicznymi. Do współpracy pozyskujemy ludzi pełnych pomysłów, twórczych i nastawionych na sukces. Tacy są według mnie twórcy Makaruna – mówi Piotr Niemiec, właściciel Gastromall Group. – Będziemy łączyć naszą działalność operacyjną i integrować struktury, aby wykorzystać zalety obu firm. Ważny był dla nas także sieciowy charakter brandu. Nasze restauracje również funkcjonują w tym systemie. Pierwsze efekty naszych działań już widać – Makarun uzupełnił ofertę gastronomiczną w Orange Office w Krakowie, gdzie od ponad trzech lat działa Restauracja Olimp.
Strony nie podają, ile udziałów w Makarunie przejął Gastromall Group. Z naszych informacji wynika, że w rękach dotychczasowych właścicieli nadal pozostanie pakiet większościowy. Jak mówi Marcin Szworak, nowy inwestor nie oznacza zmiany szyldów. Marka Makarun nadal będzie funkcjonowała, tak jak dotychczas. Choć trzeba podkreślić, że w ostatnim czasie koncept przeszedł poważne zmiany, dotyczące m.in. logotypu, wystroju lokali, ale także wprowadzenia do nich koncepcji live cooking. Właściciele przyznają, że było to przygotowanie marki do ekspansji w bardziej wymagających lokalizacjach.
– Wszystkie nowo otwierane restauracje będą już powstawać zgodnie z naszymi nowymi standardami – informuje Marcin Szworak. – Natomiast te już działające, jeśli taka będzie wola franczyzobiorców, też mogą wprowadzić zmiany. Jednak nie wszędzie będzie możliwe np. wprowadzenie live cookingu, niektóre lokale są na to zbyt małe.
Jak zdradza współwłaściciel Makaruna, jeszcze w tym roku marka wejdzie na kolejne zagraniczne rynki, do Algierii i do Szwecji.
Nowy wizerunek / W ostatnim czasie koncept Makarun Spaghetti and Salad przeszedł poważne zmiany, dotyczące m.in. logotypu, wystroju lokali, ale także wprowadzenia do nich koncepcji live cooking. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali