Pomysł na pizzerie
Marka Gruby Benek istnieje na polskim rynku już blisko 20 lat. Sieć liczy dziś ponad 40 pizzerii.
– W tym roku otworzyliśmy już pięć lokali: w Chełmie, Rumi, Łodzi, Zabrzu i jesteśmy w przeddzień otwarcia w Sochaczewie – informuje Katarzyna Włodarczyk-Pięta, członek zarządu spółki Gruby Benek. – W trakcie realizacji są kolejne trzy inwestycje, które planujemy zakończyć na przełomie lata i jesieni. Sądzę, że rok 2019 uda nam się zamknąć liczbą 10 nowych placówek.
Marka chce się rozwijać w miastach liczących około 20-60 tys. mieszkańców. Jednak Gruby Benek chętnie otwiera pizzerie także w dużych aglomeracjach. Najlepsze lokalizacje to wolnostojące obiekty oraz małe parki handlowe.
– Wystrzegamy się dużych galerii, ponieważ uważamy, że niehandlowe niedziele nie sprzyjają prowadzeniu gastronomii w takich obiektach – mówi Katarzyna Włodarczyk-Pięta.
Średni koszt inwestycji w pizzerię, z jakim musi się liczyć przyszły franczyzobiorca marki, to około 150 tys. zł. Każdorazowo przed podpisanemu umowy franczyzowej licencjodawca szacuje wydatki inwestycyjne dla konkretnej lokalizacji. Oprócz tego przygotowuje też projekt technologiczny oraz wizualny sali. Franczyzobiorca otrzymuje kompleksowo rozpisany plan działania na czas realizacji inwestycji, objęty jest również opieką koordynatora z centrali firmy. Licencjodawca zapewnia oprócz tego m.in. bezpłatne szkolenia, system sprzedażowy oraz szeroko zakrojone działania marketingowe, za które odpowiedzialna jest centrala marki. W ubiegłym roku główny nacisk położony był na social media, ale firma organizowała też wspólne kampanie m.in. z Kino Świat, pojawiając się np. na głośnych premierach filmowych.
– Z pewnością 2019 jest dla nas rokiem większej dywersyfikacji działań jeżeli chodzi o marketing – podkreśla Katarzyna Włodarczyk-Pięta. – Przeprowadzimy wspólne działania z minimum sześcioma partnerami, z czego dwaj – Egmont i Playmobil – współpracę z nami rozpoczęli w tym roku.
Dzięki nawiązaniu współpracy z firmą Egmont, która jest wydawcą gier planszowych, komiksów i książek, klienci sieci Gruby Benek będą mogli bezpłatnie grać w pizzeriach w planszówki.
– Z kolei współpraca z firmą Playmobil obejmuje promocję filmu „Playmobil” oraz jednoczesne wprowadzenie programu lojalnościowego do naszej sieci. Kolejny już raz nośnikiem reklamy dla tej akcji krzyżowej będzie nasz karton do pizzy – dodaje Katarzyna Włodarczyk-Pięta. – Ponadto w dalszym ciągu będziemy prowadzili akcje promocyjne z dotychczasowymi partnerami: Kompanią Piwowarską, Coca Colą czy Kino Świat.
Gruby Benek nie pobiera od franczyzobiorców opłat marketingowych. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 5 tys. zł, miesięczna opłata bieżąca to 1,4 tys. zł. Według zapewnień franczyzodawcy pizzerie stają się rentowne od pierwszego miesiąca działalności. Inwestycja, w zależności od poniesionych kosztów, zwraca się średnio po około 12-15 miesiącach.
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Żabka ma rekordową liczbę franczyzobiorców, inne sieci franczyzowe też nie spoczywają na laurach. Przegląd tygodnia 22-28 czerwca.
Marcowy numer miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" już w sprzedaży! Dowiedz się, w którą franczyzę zainwestować, jak zarabiać w internecie oraz jakie biznesy chętnie otwierają kobiety. Bilet na Targi Franczyza gratis!
Otwieranie biznesu na obczyźnie często jawi się jako przeszkoda nie do pokonania. Tymczasem wielu osobom to się udało – ze wsparciem franczyzodawców.
Mykola i Yana Maksymiv od półtora roku prowadzą we Wrocławiu pizzerię Gruby Benek. Jak układa im się współpraca z franczyzodawcą?
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Kredigo otwiera więcej biur niż planował. Partnerzy, żeby zarobić, muszą nauczyć się dobrze weryfikować klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wiele osób wciąż myli franczyzę z franszyzą, która jest pojęciem z rynku ubezpieczeń. Niepoprawna jest również franczyzna czy też franszczyzna.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...