Marzenie o gastronomii
Mykola i Yana Maksymiv w Polsce zamieszkali w 2015 roku. W tym samym roku założyli spółkę z o.o.
– Od samego początku chcieliśmy zajmować się gastronomią, ale nie mieliśmy doświadczenia w tej branży – opowiada Yana Maksymiv. – Uruchomienie biznesu w nieznanym segmencie rynku wiąże się z dużym ryzykiem, więc od początku rozpatrywaliśmy różne franczyzy. W międzyczasie otworzyliśmy swoje studio fotograficzne we Wrocławiu, a także zdecydowaliśmy się na transport międzynarodowy, czym zajmujemy się do dziś. Jednak myśl o gastronomii nas nie opuszczała.
Wsparcie we franczyzie
Nie znając branży gastronomicznej, małżonkowie postanowili wspomóc się franczyzą. Postawili na koncept Gruby Benek. Jak mówią, do franczyzy Grubego Benka zachęciły ich przede wszystkim przejrzyste warunki współpracy, duże wsparcie ze strony franczyzodawcy oraz dobry produkt. W październiku 2020 otworzyli lokal pod tym szyldem we Wrocławiu.
– Nie jest łatwo otworzyć własny biznes, szczególnie w nieznanej dotychczas branży. A cudzoziemiec musi przy tym wykazać się większą determinacją i cierpliwością. Na Ukrainie nie mieliśmy firmy, więc trudno jest nam porównać, gdzie jest trudniej. Najważniejsze jednak, że są ludzie, którzy pomogą i podzielą się doświadczeniem, również w formie franczyzy – podkreśla Mykola Maksymiv. – Rozpoczynając działalność gospodarczą i współpracę z Grubym Benkiem otrzymaliśmy w wielu aspektach instrukcje krok po kroku. Szczególnie w tych obszarach, które z racji debiutu w branży gastronomicznej były dla nas całkowicie nowe. Do dziś czujemy wsparcie, choć teraz dotyczy już bieżącej działalności.
Niwelować ryzyko
Sieć pizzerii Gruby Benek ma obecnie 40 lokali. Właśnie przygotowuje się do otwarcia kolejnego, w Brześciu. Koncept chce się rozwijać w miejscowościach powyżej 10 tys. mieszkańców. Franczyzobiorcy mogą otwierać lokale z salą konsumpcyjną (rekomendowana powierzchnia to ok. 100 m2) lub w modelu take away (ok. 50-60 m2).
– Dla nowych franczyzobiorców mamy wsparcie finansowe w wysokości 50 tys. zł. Nasza pomoc zaczyna się na etapie wyboru lokalizacji, negocjacji warunków najmu, przygotowaniu projektu technologicznego i architektonicznego – zachęca Maciej Adamski, specjalista ds. kluczowych klientów sieci Gruby Benek. – Szkolimy franczyzobiorcę i jego pracowników, przygotowujemy spersonalizowany plan działań marketingowych z uwzględnieniem otoczenia konkurencyjnego, organizujemy lokalną reklamę. Ale to nie wszystko, bo mamy narzędzia, które umożliwiają nam bieżące obserwowanie i analizowanie skuteczności działań marketingowych i sprzedaży. Daje nam to możliwość szybkiego reagowania na potrzeby franczyzobiorców. Naszym celem jest takie wsparcie franczyzobiorcy, aby maksymalizować jego zyski w lokalu.
Opłata za przystąpienie do sieci wynosi 5 tys. zł netto, miesięczna opłata franczyzowa to 1,4 tys. zł.
Lokal wrocławskich franczyzobiorców został otwarty w 2020 roku, w przeddzień drugiego lockdownu.
– Z własnego doświadczenia, zdobytego nie tylko w gastronomii, wiemy że przy otwieraniu biznesu zawsze jest ryzyko, zawsze trzeba czasu na jego rozkręcenie, zawsze trzeba zainwestować – nie tylko pieniądze, ale i własne zaangażowanie – mówi Yana Maksymiv. – Jednoczenie ważne jest to, aby ryzyko niwelować, czas efektywnie wykorzystywać a inwestować w sposób przemyślany. To właśnie daje nam współpraca z doświadczonym franczyzodawcą.
WIZYTÓWKA MARKI GRUBY BENEK
Sieć franczyzowych pizzerii.
- 40 lokali
- miasta powyżej 10 tys. mieszkańców
- opłata wstępna 5 tys. zł netto

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Otwieranie biznesu na obczyźnie często jawi się jako przeszkoda nie do pokonania. Tymczasem wielu osobom to się udało – ze wsparciem franczyzodawców.
Sobota 16 października to ostatni dzień Targów Franczyza 2021. Skorzystajcie z okazji, przyjdźcie do Pałacu Kultury i Nauki i wybierzcie biznes dla siebie!
15 października to kolejny dzień Targów Franczyza. Ci, którzy szukają pomysłu na biznes mają okazję spotkać w jednym miejscu przedstawicieli wielu znanych marek franczyzowych.
14 października to pierwszy dzień Targów Franczyza. Franczyzodawcy najbardziej prestiżowych marek czekają w PKiN na wszystkich zainteresowanych otwarciem własnego biznesu na licencji.
Lody, pizza, food truck czy restauracja? Jeśli myślisz o franczyzie w gastronomii, na Targach Franczyza spotkasz dawców licencji z różnych segmentów tego rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Franczyzobiorcy Banku Pekao SA mają różne możliwości rozwijania swojej działalności. Jak otworzyć własną placówkę bankową?
Potrzeba co najmniej 50 tys. zł, aby otworzyć placówkę partnerską pod marką PKO Bank Polski. A ile można zarobić?
25 lat temu w Swarzędzu powstał pierwszy sklep pod marką Żabka. W ciągu ćwierć wieku niewielka sieć sklepów zmieniła się w Grupę Żabka, która notuje rocznie ponad miliard wizyt klientów.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali
Dolci Sapori - Mniami
Jeżeli jesteś również poszkodowaną osobą przez tą firmę proszę o kontakt, do pozwu zbiorowego przeciwko tej firmie.
Dolci Sapori - Mniami
OSTRZEGAM WSZYSTKICH PRZED TĄ FIRMĄ !!!! Jako były franczyzobiorca mogę potwierdzić, że firma nie jest w żaden sposób wiarygodna, rzetelna ani godna zaufania....