Zdrowa Krowa się zmienia
Jak się kończy ten rok dla marki Zdrowa Krowa?
Otworzyliśmy w tym roku cztery lokale i dzięki temu mamy już 12 działających placówek. Sądzę, że w 2020 roku osiągniemy liczbę 20 lokali. Jednak najważniejszą zmianą jest fakt, że nasz format ewoluuje – nie jesteśmy już burgerownią, ale restauracją. Zmieniła się aranżacja lokali, meble, kolorystyka, poszerzyliśmy także menu. Mamy np. większą ofertę steków, lunchy, wysokoprocentowych alkoholi. Rozbudowaliśmy kids menu, bo chcemy przyciągnąć rodziny z dziećmi. Dla najmłodszych klientów organizujemy w związku z tym kąciki zabaw w naszych restauracjach.
Rozumiem, że w związku z tym szukacie teraz większych powierzchni na lokale?
Tak, minimalna wielkość to 150 m2, a tak naprawdę rekomendujemy aby lokal miał 200 m2 powierzchni. Chcemy rozwijać nasz koncept już w miastach liczących 30 tys. mieszkańców. W mniejszych miejscowościach naprawdę drzemie duży potencjał. Każdą lokalizację dokładnie sprawdzamy i analizujemy, m.in. pod kątem istniejącej konkurencji, preferencji gastronomicznych mieszkańców, ich możliwości finansowych. Wspieramy franczyzobiorców w negocjacjach wysokości czynszu, w projektach aranżacyjnych, technologicznych.
Jakim budżetem trzeba dysponować, aby otworzyć restaurację Zdrowa Krowa?
Jeżeli mamy do czynienia z lokalem w stanie deweloperskim, to inwestycja wyniesie 250-300 tys. zł brutto. Warto zaznaczyć, że czasem właściciele nieruchomości, którzy wynajmują franczyzobiorcom lokal na restaurację, decydują się partycypować w niektórych kosztach remontowych. Zwłaszcza, jeśli mają do czynienia z doświadczoną i sprawdzoną marką. Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci to 21 tys. zł netto, a miesięczna opłata franczyzowa wynosi 6 proc. od obrotu.
Na jaką pomoc ze strony centrali może liczyć franczyzobiorca?
Wspominałem już o wsparciu przy poszukiwaniach i projektowaniu lokalu, negocjacjach czynszowych. Ale to nie wszystko. Udostępniamy kontakty do dostawców urządzeń gastronomicznych, doradzamy w wyborze odpowiedniego sprzętu, pomagamy w negocjacjach cenowych, kontaktach z sanepidem i innymi instytucjami, ubezpieczycielem, ochroną. Franczyzobiorca razem z personelem przechodzi szkolenia, przygotowujące do prowadzenia restauracji i pracy na poszczególnych stanowiskach. Do jego dyspozycji jest nasz dział marketingu i graficy. Franczyzobiorca przez cały czas jest również pod opieką dedykowanego menadżera regionalnego oraz regionalnego szefa kuchni.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska

ZOBACZ W KATALOGU


















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Franczyzodawca New York Pizza Department otworzył pierwszy lokal w Egipcie! Plany na dalszą ekspansję sieci na egipskim rynku są bardzo ambitne.
Restauracja Migavka wchodzi we franczyzę. Jaka jest specjalność marki i jej oferta dla licencjobiorców?
Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Jak otworzyć i z sukcesem poprowadzić warsztat samochodowy opowiada Wojciech Kosiński, właściciel warsztatu Mechanicy Magicy.
Sieć Go Herbs wchodzi we franczyzę. Czy trend na zdrowe odżywianie i naturalną suplementację to dobry pomysł na biznes?
Sieć Bricomarché świętuje 25 lat obecności w Polsce i zapowiada przyspieszenie rozwoju. Do 2030 roku planuje podwojenie obrotów, zdobycie 20 proc. udziału w rynku i rozbudowę sieci do 400 sklepów.
Synevo szuka franczyzobiorców, którzy chcą otworzyć własny punkt pobrań pod znaną marką.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali