Dobre jedzenie to podstawa
Z raportów przygotowywanych przez ekspertów od rynku gastronomicznego wynika, że Polacy coraz chętniej jadają na mieście.
Mam takie same spostrzeżenia. Polacy chcą wychodzić z domu, stać ich na to. Ale jednocześnie oczekują coraz lepszej oferty. Szukają miejsc z dobrym jedzeniem, dobrą obsługą, gdzie miło spędzą czas. Chętnie zapłacą wyższy rachunek, ale w zamian za naprawdę dobry produkt. Coraz chętniej sięgają po rzeczy z wyższej półki cenowej, także w gastronomii.
Czym wyróżnia się koncept The William Wallace whisky bar & restaurant?
Przede wszystkim dobrą ofertą gastronomiczną i szerokim wyborem alkoholi. W menu są m.in. dania z grilla, steki, burgery, przystawki. Mamy ok. 100 rodzajów whisky z 25 krajów. Kierujemy się do jak najszerszej grupy klientów: zarówno do rodzin z dziećmi, jak i do ludzi biznesu czy grup towarzyskich. Można do nas przyjść z całą rodziną na obiad, wpaść na kawę i ciastko, albo spędzić wieczór ze znajomymi. Wnętrze jest urządzone bardzo klimatycznie, aby każdy czuł się tutaj komfortowo. Tę atmosferę chcemy powielać też w restauracjach franczyzowych. Oczekuję, że franczyzobiorcy włożą w swoje lokale dużo wysiłku i dobrej energii, tak jak ja to zrobiłem.
Na razie restauracja The William Wallace działa w 100-tysięcznym Słupsku. Czy to koncept dla podobnej wielkości miast, czy sprawdzi się też w większych, gdzie jest większa konkurencja?
Oczywiście w mniejszym mieście mamy szansę bycia jedynym na rynku tego typu lokalem. Ale uważam, że koncept dobrze sprawdzi się również w większych miastach, jak np. Gdańsk czy Warszawa. Mogą to być zarówno duże restauracje, 200-300 metrowe, jak i mniejsze, 100-metrowe. Na pewno trzeba szczególny nacisk położyć na ofertę kulinarną. Bo alkoholu można się napić wszędzie, a dobre jedzenie zawsze będzie wyróżnikiem.
Z jaką inwestycją powinien liczyć się franczyzobiorca marki?
Według moich szacunków wydatki to ok. 1 tys., zł za 1 m2, w przypadku lokalu nie przystosowanego jeszcze do potrzeb gastronomii. Mówię to na własnym przykładzie. Ale trzeba przy tym podkreślić, że franczyzobiorca musi się osobiście angażować w prace. Ja wiele rzeczy w restauracji zrobiłem własnoręcznie, dzięki czemu obniżyłem koszty inwestycji.
WIZYTÓWKA MARKI THE WILLIAM WALLACE
Restauracje utrzymane w szkockim klimacie, z dużym wyborem whisky.
- 1 restauracja własna
- minimalna powierzchnia lokalu 100 m2
- miasta powyżej 100 tys. mieszkanców
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Przedsiębiorcy wygrywają z fiskusem walkę o zwrot VAT z tytułu stosowania 8 proc. zamiast 5 proc. stawki VAT przy sprzedaży dań na wynos.
Niewinni Czarodzieje TrzyZero to biznes gastronomiczny, którego współwłaścicielem jest Kuba Wojewódzki. Teraz marka szuka franczyzobiorców.
Franczyzobiorca rzucił korporację dla rodziny i rozpoczął własny biznes. Wiosną tego roku otworzył własny punkt Bafra Kebab i już myśli o kolejnych.
– Nasza unikalność przyciąga klientów – mówi Orest Zahrodskyy, franchise manager Lviv Croissants.
Jak zawsze branża gastronomiczna ma silną reprezentację na Targach Franczyza, które odbędą się 24-26 października w PKiN w Warszawie. Można będzie wybierać i wśród rodzimych, i wśród międzynarodowych konceptów.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Z kosmetyczną marką Yves Rocher można współpracować w dwóch modelach. Czym się różnią?
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Bilard jest popularną rozrywką i dość prostą grą. Trzeba kijem posłać bilę do łuzy. Kto trafia, ten wygrywa – tak samo jak w biznesie. Własny klub bilardowy może być trafną inwestycją.
Wszystkie przedsięwzięcia gospodarcze wiążą się z ryzykiem, a franczyza nie jest tu wyjątkiem. Na co zwrócić uwagę?
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...