Uruchamiamy catering dietetyczny
Właściciele Fit Food Service mają długoletnie doświadczenie na rynku gastronomicznym. Od 2008 roku prowadzą firmę cateringową, a 2,5 roku temu postanowili dołączyć do swoich usług ofertę cateringu dietetycznego.
– To była odpowiedź na potrzeby rynku – mówi Tomasz Machnicki, franczyzodawca Fit Food Service. – Polacy polubili diety pudełkowe, zbilansowane posiłki i codzienną, punktualną dostawę pod same drzwi.
Recepta na epidemię?
We współpracy z dietetykami marka Fit Food Service opracowała zestaw diet przeznaczonych dla osób o różnych preferencjach, m.in. wegańską, bezcukrową, bez laktozy, ketogeniczną, dla osób aktywnych fizycznie, a nawet przeciwwirusową. Oprócz tego, istnieje możliwość zamówienia u dietetyka indywidualnej diety tzw. szytej na miarę uwzględniającej eliminacje żywieniowe, indywidualne zalecenia lekarza czy osobiste założenia dietetyczne.
Obecnie Fit Food Service działa na terenie aglomeracji śląskiej. Teraz, poprzez franczyzę marka chce poszerzyć swój zasięg na całą Polskę.
– Nasza propozycja jest atrakcyjna zwłaszcza dla właścicieli już istniejących lokali gastronomicznych, które w obecnym stanie epidemii nie mogą normalnie funkcjonować – mówi Tomasz Machnicki. – Wprowadzając do oferty nasz koncept mogą uniknąć przestoju. W takim przypadku, gdy lokal ma już całą infrastrukturę, nie jest potrzebna żadna inwestycja, aby rozpocząć działalność.
Franczyza jest też oczywiście skierowana do osób, które jeszcze nie prowadzą lokalu. Według szacunków licencjodawcy, przy konieczności urządzenia kuchni początkowa inwestycja w potrzebne urządzenia gastronomiczne to wydatek w przedziale 25-50 tys. zł.
Aby biznes zarabiał
Koncept Fit Food Service przeznaczony jest zarówno dla dużych, jak i dla mniejszych miast. Franczyzobiorca co do zasady będzie obsługiwał klientów w promieniu 50 km (dalsze dostawy są już płatne).
– Oczywiście osiągnięcie progu rentowności zależy od różnych czynników, m.in. struktury kosztów lokalu czy pracowników na danym terenie – dodaje Tomasz Machnicki. – W przypadku naszej własnej placówki, na pokrycie kosztów stałych wystarcza 15-20 klientów.
Wstępna jednorazowa opłata franczyzowa za przystąpienie do sieci Fit Food Service wynosi 5 tys. zł, ale w czasie trwania pandemii franczyzobiorcy będą z niej zwolnieni. Opłaty miesięczne to stała opłata franczyzowo-marketnigowa w wysokości 2 tys. zł oraz 2 proc. od wygenerowanego obrotu.
– Przekazujemy franczyzobiorcom całe menu, szczegółowe receptury, uczymy przygotowywać posiłki, zapoznajemy z logistyką działania oddziału, uczymy jak zdobywać klientów – wylicza franczyzodawca Fit Food Service. – Udostępniamy narzędzia informatyczne takie jak strona internetowa, sklep, zarządzanie wewnętrzne czy panel klienta. Zapewniamy też naszym franczyzobiorcom silne wsparcie marketingowe.
WIZYTÓWKA FIT FOOD SERVICE
Koncept cateringu ditetycznego, na rynku od 2,5 roku.
- dla już istniejących lokali gastronomciznych koszty inwestycji 0 zł
- przy wyposażaniu kochni od podstaw inwestycja początkowa to 25-50 tys. zł
- opłaty miersieczne 2 tys. zł plus 2 proc. od obrotu
Jaki rynek wybrać? / Koncept Fit Food Service przeznaczony jest zarówno dla dużych, jak i dla mniejszych miast. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Park rozrywki: biznes z przyszłością
/02.12.2025
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
Czy prawo autorskie jest gotowe na epokę generatywnej sztucznej inteligencji? Marcowy wyrok sądu w Dystrykcie Kolumbii w sprawie dr. Stephena Thalera pokazuje, że obecny system nie nadąża za technologią, a pytanie o autorstwo AI staje się coraz bardziej palące.
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali