Rośnie sprzedaż w Bafra Kebab
W ostatnim czasie sieć uruchomiła pięć punktów, natomiast do końca roku planuje otworzyć kolejne 20. Marka zwiększyła również sprzedaż o 20 proc. w stosunku do ubiegłego roku. Udowodniła odporność na kryzys i umacnia się w segmencie sprzedaży „street food”.
– Tradycyjna gastronomia nie wróciła wciąż do stanu sprzed pandemii i wiele osób nadal czuje obawy przed chodzeniem do restauracji. Korzystają na tym takie miejsca jak Bafra Kebab, gdzie można zjeść bez konieczności wchodzenia do środka. Ponadto przygotowujemy dania w obecności klientów. Widzą, że zachowujemy wymagane standardy higieny, co dodatkowo wzbudza poczucie bezpieczeństwa – mówi Marcin Olesiak, prezes Sweet Gallery.
Kebab w małym mieście
Sprzyjające warunki na rynku oraz zainteresowanie współpracą ze strony potencjalnych franczyzobiorców zachęciły sieć do jeszcze szybszego rozwoju. Marka, która do niedawna prowadziła aktywne działania głównie w dużych miastach, ostatnio bardziej skupia się na małych miejscowościach ok. 40 tys. mieszkańców.
– Nasz nowy kierunek rozwoju to ogromna nisza. W małych miastach brakuje gastronomii, która jest też miejscem spotkań towarzyskich. Nasze punkty pełnią tam zatem dwie role – gastronomiczną i integrującą lokalną społeczność. Dzienna sprzedaż w tamtejszych punktach może wynieść kilka tysięcy złotych, a w miesiącu kilkadziesiąt – zapewnia Krzysztof Olesiak.
Przykładem miejscowości, gdzie funkcjonują punkty Bafra Kebab jest Granowo, Międzyrzec, Turek i Chrzanów.
Pieniądze na start
Całkowity koszt potrzebny do rozpoczęcia biznesu to tylko 50 tys. zł. Pozostała część kwoty jest leasingowana. Firma dostarcza w pełni wyposażoną przyczepę pod wskazany adres oraz przygotowuje ją do sprzedaży.
– Zapewniamy biznes pod klucz, a franczyzobiorca nie ponosi dodatkowych kosztów związanych np. z remontem lokalu. Przyczepy zawierają wszystkie urządzenia potrzebne do pracy. Nasze punkty są ergonomiczne i wyposażone w sprzęt kuchenny identyczny jak w restauracjach. Pomyśleliśmy także o przestrzeni magazynowej i chłodniach, które są w stanie pomieścić zaopatrzenie na cały tydzień. Franczyzobiorca nie musi więc posiadać dodatkowego magazynu poza punktem Bafra Kebab – zapewnia Krzysztof Olesiak.
Ponadto franczyzodawca m.in. zapewnia partnerowi lokalizację, pomaga w uzyskaniu leasingu, szkoli go, gwarantuje wsparcie w trakcie prowadzenia działalności na miejscu w punkcie oraz pełny serwis w razie awarii sprzętu.
– Zapewniamy wiele rozwiązań ułatwiających biznes. Istotnym elementem jest monitoring online i system zdalnego kontrolowania sprzedaży za pomocą aplikacji. Dzięki nim, partner czuwa nad biznesem nawet pod jego nieobecność, co jest szczególnie ważne w momencie, gdy dodatkowo pracuje na etacie lub prowadzi inny biznes – mówi Krzysztof Olesiak.
Aktualnie pod marką Bafra Kebab funkcjonuje 35 punktów. Franczyzodawca twierdzi, że zwrot inwestycji w biznes następuje średnio po trzech miesiącach.
WIZYTÓWKA BAFRA KEBAB
Sieć moblinych punktów sprzedaży kebabów.
- całkowity koszt na start: 50 tys. zł
- liczba punktów: 35

PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

W jaki biznes zainwestować, żeby zwiększyć swoje szanse na godziwe zyski? Oto nasze podpowiedzi.
– Już niedługo zaczynamy testy dwóch nowych konceptów – zapowiada Krzysztof Olesiak, prezes Sweet Gallery.
Wesołe czepki dla lekarzy, ubranie na złamanie, kawiarenka snu, suwaki do sznurowanych butów... Biznes można zrobić (prawie) na wszystkim. Trzeba tylko mieć pomysł.
Kto może zostać franczyzobiorcą McDonald's oraz w jakie koncepty gastronomiczne warto zainwestować – m.in. o tym przeczytasz w nowym numerze "Własny Biznes FRANCHISING".
Są biznesy, które z powodzeniem można łączyć z pracą na etacie. Dodatkowe źródło dochodów zabezpiecza budżet domowy i zwiększa bezpieczeństwo finansowe.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Biedronka otwiera kolejny sklep franczyzowy, Krown rozpoczyna budowę sieci franczyzowej w Polsce, a rząd przedłuża obowiązujące obostrzenia do 18 kwietnia. Przegląd tygodnia 5-9 kwietnia.
Studiuje, jest młoda i pełna zapału. O pierwszym biznesie w bardzo młodym wieku opowiada Natalia Pigło, świeżo upieczona franczyzobiorczyni Lodolandii.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Własna pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Warto jednak zajmować się produkcją pieczarek w większej liczbie pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Wzory umów
POPULARNE NA FORUM
Własna firma
Hej! Czy ktoś z Was ma własna firmę zmianą z gastronomią? Czekam na lokal i będę otwierać coś swojego jeszcze w tym miesiącu. Ile mniej więcej zajęło Wam...
Bobby Burger
A macie może gdzieś draft umowy z bobby burgerem, chciałbym sie dowiedzieć jak to wyglada dokłanie, czy jakieś kary umowne itd, bede wdzieczny za pomoc
North Fish podwojony
Proszę o pilny kontakt w sprawie franczyzy pod nr telefonu 731610809
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Troska o Mc Donalda, który przekonał do siebie prawie całą Azję gdzie słowo ,,hamburger" z powodów oczywistych jest niemal zakazane- wydaje się po prostu zwykłym...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Panie Rafale! Znakomita robota. W końcu ktoś wypunktował to co wiemy od kilkunastu lat, a określenie wolna amerykana pasuje tu idealnie. Niestety z amerykańskich...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Pandemia pokazałą ,że król jest nagi-edukacja potencjalnych franczyzobiorców wzrasta, i koncepty np takie jak szeroko tu reklamowany Intermarche będą miały kłopot z...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Dziękuję za obszernie przedstawione stanowisko. Będziemy musieli zostać przy swoich zdaniach - ja nadal uważam, że zaproponowany w Raporcie projekt kodyfikacji norm na...
Czy minister Ziobro wyrzuci McDonald's z Polski?
Szanowny Panie Prezesie! Cieszę się z Pana zaproszenia do dyskusji. Myślę, że możemy ją bezpośrednio prowadzić publicznie na forum. Oczywiście spotkamy się także...