Słodki biznes
Skąd wziął się pomysł na sieć pączkarni? Czy w ogóle na sprzedaży tylko jednego produktu da się zarobić?
Pomysł na Pączki Mamy zrodził się w odpowiedzi na zapotrzebowanie klientów. W dobie pączkarni, które serwują półprodukt z proszku, postanowiliśmy stworzyć markę inspirowaną tradycyjnymi wypiekami naszych mam – mąka, drożdże, jaja… Wszystkie składniki, najlepszej jakości, pochodzą wprost z naszej hurtowni Wojtex. A czy da się na tym zarobić? Pączkarnie to dochodowy biznes – nasza oferta jest na tyle bogata, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Pączkarnie w przeciwieństwie do lodziarni nie działają sezonowo, dzięki czemu przynoszą zyski przez cały rok. Szacujemy, że obrót miesięczny to 75 tys. zł.
Jaka lokalizacja jest najlepsza na pączkarnię?
Pączkarnię można otworzyć w każdej niemal miejscowości, dużej czy małej. Każdorazowo nasi specjaliści dokonują oględzin danego miejsca pod względem potencjalnego ruchu w punkcie. Najlepsze lokalizacje to ścisłe centra miast, skwery, deptaki – miejsca gdzie jest duży ruch pieszych. Lokal może być wolnostojący lub znajdować się w ciągu handlowym. Proponujemy franczyzobiorcom kilka formatów do wyboru, czyli lokal z okienkiem podawczym, pączkarnię ze stolikami lub przyczepę gastronomiczną.
Dużo trzeba zainwestować?
Koszty zależą oczywiście od wybranego formatu. W przypadku lokalu z okienkiem podawczym, którego minimalna powierzchnia to 15 m2, trzeba zainwestować 78 tys. zł. Pączkarnia ze stolikami to wydatek rzędu 91 tys. zł. Natomiast w pełni wyposażona przyczepa gastronomiczna kosztuje 46 tys. zł. Nie pobieramy opłaty za przystąpienie do sieci. Miesięczna opłata franczyzowa to 1250 zł plus 1 proc. od obrotu miesięcznie
Czy franczyzobiorca musi być cukiernikiem?
Wszystkie pączki powstają na miejscu w naszych pączkarniach. Nie wymagamy jednak od franczyzobiorców doświadczenia cukierniczego. Zapewniamy szkolenie z przygotowywania pączków oraz standardów obsługi klienta.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
WIZYTÓWKA MARKI PĄCZKI MAMY
Sieć pączkarni.
- 3 formaty do wyboru
- kwota inwestycji od 46 tys. zł
- opłata franczyzowa 1250 zł plus 1 proc. od obrotu

ZOBACZ W KATALOGU




















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Kozak na Ratunek pozwoli franczyzobiorcom Lucart Automotive lepiej zarabiać na wysokomarżowych usługach motoryzacyjnych.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali