Felix Chicken chce przyspieszyć
Felix Chicken istnieje od 2001 roku, a od 2013 rozwija sieć poprzez franczyzę.
– W 2018 r otworzyliśmy się na rynki zagraniczne i wtedy powstały lokale na Malcie i Litwie. W tym roku zamierzamy wejść na rynek hiszpański – zapowiada Łukasz Pyszczak, franczyzodawca Felix Chicken. – W Polsce mamy obecnie dwa lokale. W najbliższych miesiącach otwieramy kolejne, w województwie świętokrzyskim. Ostatnie lata poświęciliśmy na rozwój rynków międzynarodowych, a w tym roku przeszliśmy rebranding, wprowadziliśmy koncepcję Felix Chicken Express, w odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku. Teraz planujemy mocną ekspansję na rynek polski.
W zgodzie z trendami
Specjalność Felix Chicken to kurczak w panierce. W ofercie można znaleźć m.in. burgery, kubełki, sałatki oraz dodatki, takie jak ziemniaczki, pieczarki, krążki cebulowe czy frytki. Ale marka stara się też nadążać za zmieniającymi się gustami klientów.
– Obserwujemy zmiany w zachowaniach klientów, takie jak rosnące zainteresowanie zdrowym odżywianiem i preferencje dotyczące szybkiej obsługi. Dostosowujemy naszą ofertę, aby odpowiadać na te trendy i zapewnić klientom produkty najwyższej jakości oraz systemy zwiększające sprzedaż tj. kioski samoobsługowe – informuje Łukasz Pyszczak. -–Podobnie jeśli chodzi o menu. Ostatnio wprowadziliśmy do oferty Fit Tao Chicken, danie z ryżem i chrupiącymi polędwiczkami, z warzywami przygotowywanymi na parze.
Standard lub ekspres
Koncept chce się rozwijać i w dużych, i w mniejszych miastach. Na tych ostatnich rynkach – według franczyzodawcy – sprawdzi się zwłaszcza format Felix Chicken Express, prowadzony w kontenerze lub przyczepie gastronomicznej. Takie przyczepy i kontenery franczyzodawca dostarcza w pełni wyposażone i gotowe do pracy. Koszt przyczepy to min. 300 tys. zł, kontenera min. 350 tys. zł. Format Felix Chicken Express działa tylko w modelu take away (latem można wystawić kilka stolików dla gości). Ma nieco uproszczone menu, w porównaniu ze standardowym formatem Felix Chicken.
W formacie standardowym Felix Chicken można otworzyć lokal stacjonarny lub modułowy. Ten ostatni jest zbudowany z kontenerów, dostarczanych przez franczyzodawcę. Może stanąć w miejscu, gdzie nie ma możliwości wynajęcia lokalu stacjonarnego. Jego koszt to min. 400 tys. zł, już z pełnym wyposażeniem.
– Natomiast w przypadku tradycyjnego lokalu stacjonarnego kwota inwestycji zaczyna się od 16 tys. zł (w przypadku leasingu) lub 160 tys. zł (bez leasingu) i obejmuje kompleksowe wyposażenie kuchni, w tym maszyny, meble i akcesoria – dodaje Łukasz Pyszczak.
Wsparcie od franczyzodawcy
Jednorazowa opłata za przystąpienie do sieci wynosi 6 tys. zł. Miesięczna opłata franczyzowa to 850 zł oraz 1,8 proc. od obrotu na marketing.
– Oferujemy wsparcie na każdym etapie: przed, w trakcie i po otwarciu lokalu – zapewnia Łukasz Pyszczak. – Wsparcie obejmuje m.in. dobór konceptu, projekty technologiczne, kalkulacje, systemy zarządzania i sprzedaży, pomoc w uzyskaniu leasingu oraz wybór urządzeń. Franczyzobiorcy otrzymują też pełne know-how, dostęp do sprawdzonych produktów i dostawców oraz indywidualnego opiekuna.
Franczyzodawca podkreśla, że rentowność biznesu zależy od wielu czynników, w tym lokalizacji, zaangażowania franczyzobiorcy oraz skuteczności wdrożenia modelu biznesowego.
– Dzięki naszemu wsparciu i sprawdzonym strategiom, franczyzobiorcy mogą oczekiwać szybkiego osiągnięcia rentowności, zazwyczaj w ciągu pierwszych kilku miesięcy działalności – dodaje Łukasz Pyszczak.
WIZYTÓWKA FELIX CHICKEN
Sieć lokali z kurczakiem w panierce. Istnieje od 2001 roku, od 2013 udostępnia licencję na biznes.
- inwestycja od 160 tys. zł (16 tys. zł przy skorzystaniu z leasingu)
- 2 modele biznesu
- opłata wstępna 6 tys. zł
Menu z kurczakiem / Specjalność Felix Chicken to kurczak w panierce. ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Dobra decyzja
/18.12.2025
Sabina Pruski pracowała w pizzerii Tibesti2go kiedy pojawiła się oferta objęcia lokalu we franczyzę. Skorzystała z niej.
The Real Pizza Company działa już w Wielkiej Brytanii i Indiach, a teraz chce wejść na polski rynek.
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rynek fitness stawia na franczyzę
/19.12.2025
Automatyczna siłownia, trening zaprogramowany w Australii albo studio w miejscowości z tysiącem mieszkańców. Rynek fitness w Polsce staje się coraz bardziej zróżnicowany i coraz częściej oparty na franczyzie.
– Rosnące zainteresowanie napojami w szklanych butelkach tworzy nowe możliwości zarabiania w naszej branży – mówi Maciej Wojciechowski, dyrektor ds. rozwoju sieci Unikat.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Peruki przestały być niszowym gadżetem i takim także biznesem. Klienci poszukują gotowych peruk w sklepach internetowych oraz robionych w pracowniach na zamówienie.
Bricomarché otworzył nowy market w Dobrym Mieście i tym samym wzmocnił swoją obecność na Warmii i Mazurach. To kolejny sklep sieci uruchomiony we współpracy z lokalnym przedsiębiorcą.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali