Jakość przyciąga
Sezon na lody już wystartował?
Sezon lodowy startuje zazwyczaj w kwietniu. W tym roku tuż po niespotykanie ciepłej Wielkanocy zaczęły spływać do nas zamówienia na lody. Choć oczywiście są lodziarnie, które głównie ze względu na lokalizację, zaczynają sezon później. Np. punkt w Olsztynie nastawia się głównie na wakacje i jest otwarty w czerwcu, lipcu i sierpniu.
Polski rynek lodowy jest mocno konkurencyjny. Czym się na nim wyróżniacie?
Przede wszystkim jesteśmy firmą rodzinną, z długoletnią tradycją. Firmę założył mój dziadek, a teraz prowadzi ją już trzecie pokolenie. Z pokolenia na pokolenie przekazywane są receptury lodów, które cały czas robimy metodą rzemieślniczą. Nie używamy barwników ani sztucznych esencji. Jeśli robimy np. lody truskawkowe, to ma w nich być jak najwięcej truskawek. Oczywiście w przypadku rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga ludzi, nawet jeśli cena jest wyższa.
Z racji na to, że jesteśmy firmą rodzinną, staramy się takie standardy przenosić też na współpracę z franczyzobiorcami. Podchodzimy do nich w sposób indywidualny i partnerski. Rozmawiamy o tym, czego potrzebują, np. negocjujemy ceny czy wprowadzamy smaki, o które proszą, poświęcamy na szkolenia tyle czasu, ile jest im potrzebne, aby czuli się pewnie.
W jakim modelu można otworzyć lodziarnię pod szyldem Lody Piccolo?
Największą popularnością cieszą się przyczepy gastronomiczne. Można je u nas kupić lub wynająć, przy czym to wynajem jest wiodącą formą. To bardzo bezpieczne rozwiązanie, zwłaszcza dla osób, które startują w biznesie. Koszt najmu to 3 tys. zł netto miesięcznie, jeśli zdecydujemy się na opcję bez urządzeń. Przyczepa ma wówczas wszystkie instalacje, nie ma natomiast urządzeń typu konserwator do lodów, ekspres do kawy czy gofrownica. Najem tego wyposażenia wynosi od 500 zł do ponad 1 tys. zł, w zależności od tego, na które urządzenia się zdecydujemy.
Można też kupić od nas przyczepę, za cenę ok. 100 tys. zł netto. Ostateczny koszt zależy od wyposażenia, jakie skonfiguruje dla siebie franczyzobiorca. Jest również opcja otwarcia z nami lodziarni stacjonarnej. Można także wstawić kontener z naszymi lodami do już działających lokali gastronomicznych, jako urozmaicenie oferty.
A jakie są opłaty związane z franczyzą?
Nie pobieramy ani opłaty wstępnej, ani żadnych opłat miesięcznych. Jednak punkty franczyzowe mogą zaopatrywać się w lody wyłącznie u nas.
Możecie je dostarczyć na terenie całej Polski?
Tak. Najwięcej lodziarni mamy obecnie w okolicach Warszawy, ale funkcjonują też punkty w Olsztynie czy w Imielinie niedaleko Katowic. Logistycznie jesteśmy przygotowani na dostawy na terenie całego kraju. Oczywiście na dłuższych trasach zapewne będzie obowiązywało jakieś minimum logistyczne, aby transport był opłacalny.
Warto wspomnieć, że nasza oferta jest bardzo bogata. Mamy ponad 60 smaków lodów, wprowadzamy nowości, zmiany w zależności np. od pory roku, czyli mamy pakiet wiosenny czy letni. Franczyzobiorcy mają więc z czego wybierać i jednocześnie mogą dostosować swoje lodowe menu do upodobań lokalnego rynku.
Rozmawiała Monika Wojniak-Żyłowska
WIZYTÓWKA AUTORSKICH LODÓW PICCOLO
Sieć franczyzowych lodziarni. Pierwsza powstała w Warszawie w 1974 roku. W ofercie jest ponad 60 smaków lodów. Franczyzobiorca może kupić lub wynająć przyczepę lodową albo otworzyć lodziarnię stacjonarną.
- 15 lodziarni
- cena najmu przyczepy: od 3 tys. zł netto miesięcznie

ZOBACZ W KATALOGU




















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Berlin Döner Kebap otworzył nowy lokal franczyzowy, w centrum Zakopanego. Marka ma zaplanowane kolejne otwarcia aż do wiosny.
– Miasta, w których kwitnie życie studenckie to odpowiednie rynki dla pubów Przybij Piątaka – mówi Kamil Przybylski, menadżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Islak Burger to nowy produkt i nowa franczyza na polskim rynku.
Jagoda i Robert Wojtkowscy nie mogli znaleźć nikogo, kto zrobi im tort weselny bez cukru i laktozy. Teraz sami robią zdrowe przysmaki, jako franczyzobiorcy Fit Cake.
Franczyzodawca marek New York Pizza Department i ŻarWOK zmienia zasady naliczania opłat franczyzowych. Franczyzobiorcy mogą sporo zaoszczędzić.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali