Zarabiamy na pieczeniu tortów
Joanna Surowiec prowadzi pracownię tortów od 2021 roku w Brwinowie, niewielkim miasteczku położonym w pobliżu Warszawy. Zaczynała od robienia tortów w domu, po roku zdecydowała się na wynajęcie lokalu na pracownię.
– Szybko zdałam sobie sprawę, że pieczenie tortów na zamówienie w domu, kiedy mieszka nas w nim pięcioro, jest po prostu trudne. Poza tym pojawiał się problem: czy ja jestem w danej chwili w pracy, czy w domu? Bardzo często pracowałam po nocy, bo wtedy miałam spokój, nikt mi nie przeszkadzał. Dlatego szybko z mężem doszliśmy do wniosku, że tak dłużej być nie może i trzeba po prostu poszukać lokalu, w którym będę miała swoją pracownię – wspomina Joanna Surowiec
Cukierniczy biznes
Jednak dobrze jest zacząć od pieczenia tortów w domowej kuchni, zanim zdobędzie się klientów i wyrobi sobie markę. Właścicielka Sweet SugArt twierdzi, że nie jest trudno zdobyć zgodę Sanepidu na pieczenie tortów w domu, ale oczywiście trzeba spełnić wszelkie wymagania.
– Przede wszystkim musiałam podzielić kuchnię na pół i część rzeczy była przeznaczona na potrzeby firmy, a część na potrzeby domowe. Szafki były opisane, miski były oddzielne, punkty wodne też. Podział czasu mojej pracy również, czyli po prostu nie można było gotować obiadków w tym czasie, kiedy ja robiłam torty. Najpierw jedliśmy obiad, potem było sprzątanie, dezynfekcja i potem robiłam torty. Oczywiście musiałam mieć oddzielnie lodówki, małą na produkty, kolejną na wyrób gotowy, zamrażalnik oddzielny. Mój stół do pracy również był oddzielny, nikt na nim nie jadł, służył wyłącznie do mojej pracy – mówi Joanna Surowiec.
Z programu "Firma" dowiecie się:
- Jakie trzeba spełnić wymagania, żeby móc piec w domu torty na sprzedaż
- Kiedy warto rozważyć wynajęcie lokalu na pracownię
- Czy trudno jest spełnić wymagania Sanepidu
- Ile trzeba mieć pieniędzy na start
- Jak nauczyć się piec tortów
- Ile kosztuje tort artystyczny i z czego wynika jego cena
- Jak się prowadzi marketing pracowni tortów
- Czy są sprawdzone sposoby pozyskiwania pierwszych klientów
Kilka razy w miesiącu publikujemy nowe odcinki programu "Firma", w których omawiamy różne pomysły na zarabianie pieniędzy. Subskrybuj nasz kanał Franchising-PL, aby nie przegapić żadnych sposobów na pomnożenie swojego majątku i zwiększenie dochodów. Oglądaj nasze filmy, aby dowiedzieć się więcej o franczyzie i inwestycjach.
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Fabryka Pizzy zamieniła się we włoską restaurację, która serwuje różnorodne dania. Czy ten ruch się opłacał?
Franczyzodawca Cukrem i Solą oraz Cafe Słodziak poszerza ofertę w lokalach m. in. o croissanty z dubajską czekoladą. Ma też propozycję dla franczyzobiorców, którzy chcieliby zaoszczędzić na inwestycji.
Carat Kebab chce zmienić podejście Polaków do kebabu. Zachęca też franczyzobiorców do łączenia pod jednym dachem kilku marek gastronomicznych.
Paweł Marynowski z ZapieCKanek startuje z franczyzą. Czym zapiekanki jego marki wyróżniają się od konkurencji?
Joanna i Paweł Sobkowiakowie szukali biznesu, który będzie dodatkowym źródłem dochodu. Ważne dla nich było też to, żeby dało się go połączyć z prowadzeniem ich dotychczasowej firmy, a także wychowaniem małego dziecka. Na jaką franczyzę postawili?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Dwa gabinety pod szyldem Yasumi to za mało dla Aleksandry Michalskiej. Jakie ma plany na rozwój?
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Ile lat musi rosnąć choinka, żeby nadawała się do sprzedaży? I czy na plantacji choinek praca jest tylko w grudniu?
Kiedy krajowy rynek robi się za mały, franczyza może być kluczem do międzynarodowego sukcesu. Dowiedz się, jak rozwinąć biznes poza granicami Polski.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
https://youtu.be/kojfdVGqIY4?si=N1J9rlZC1jf4U-2y
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...