Nadchodzą lepsze czasy
Na rynku jest już kilka sieci sprzedających kanapki m.in. Subway, Oscar, A-petit. AmRest chce otworzyć sieci barów kanapkowych Freshpoint. Kto zyska, a kto straci na wejściu kolejnej sieci?
Konkurencja jest pożądana w każdej branży. Zmusza do ulepszania produktów, podnoszenia ich jakości, urozmaicania oferty. Korzystają na tym wszyscy, a już na pewno klienci, którzy otrzymują lepszą ofertę najczęściej za niższą cenę. My konkurencji się nie boimy, gdyż napotykamy ją na prawie każdym rynku, na który wchodzimy. Jesteśmy zadowoleni, że możemy konkurować, mając zdrową alternatywę. A klient i potencjalny franczyzobiorca może wybrać najlepszą według niego ofertę.
Polacy wciąż są przyzwyczajeni do jedzenia śniadań w domu i zabierania kanapek na drugie śniadanie do pracy. Kolejny posiłek jedzą najczęściej po powrocie z pracy - również w domu. Kiedy według Pana nastąpi przełom i będziemy więcej jadać na mieście?
Polacy spędzają coraz więcej czasu w pracy, a każdy chce zjeść coś ciepłego w ciągu dnia. Dlatego z roku na rok więcej osób rezygnuje z przynoszenia drugiego śniadania z domu i zamiast tego jada tzw. lunch na mieście. Tendencja ta jest coraz powszechniejsza, a to dobrze wróży całej branży gastronomicznej.
Zobacz również:
AmRest zaoferuje nowe sieci barów
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Handel pod presją kosztów
/10.12.2025
Sieć Chorten przekroczyła już 3000 sklepów partnerskich, a tempo dołączania nowych punktów wciąż rośnie. Co o tym decyduje?
Mariusz Mietelski po latach pracy w gastronomii zdecydował się wejść we współpracę z siecią Żabka. Jak ocenia z perspektywy czasu swoją decyzję?
Rozważasz otwarcie firmy? Zrób sobie prezent na święta i zasubskrybuj magazyn "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Karolina Chmiel w trzy miesiące otworzyła pięć placówek VeloBanku. Co ją skusiło w tej franczyzie?
Sport to zdrowie. A czy zajęcia sportowe dla dzieci to dobry sposób na biznes? Franczyzodawca Akademii Młodych Sportowców przekonuje, że tak.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali