McDonald’s myśli lepiej niż inni o zdrowej żywności
Trzej naukowcy z City University w Londynie przedstawili raport z którego wynika, że potentaci przemysłu spożywczego zdają się nie słyszeć publicznych kampanii dotyczących epidemii otyłości, nadmiaru cukru, soli i tłuszczy, nie rozumieją, że przekłada się to wprost na rezultaty działalności i nadal lekceważą sobie kwestie zdrowia. Tymczasem według raportu JP Morgan, 18 z 24 najszybciej rosnących grup produktów spożywczych należy do kategorii: zdrowa żywność. Przynoszą też one większą marżę.
Według raportu, większość z 25 czołowych producentów, detalistów i usługodawców w branży dostarczają w swoich sprawozdaniach rocznych i za pośrednictwem innych kanałów komunikacji bardzo skąpych informacji. Najlepiej wypadły Unilever, Danone, Cadbury Schweppes, Kraft i McDonald's.
Większość badanych firm stworzyła rodzaj korporacyjnego oświadczenia publicznego o swoich produktach i firmie, ale tylko 11 z nich wspomina w nim kwestie zdrowia. Firmy wypadły także bardzo słabo pod względem jakości informacji umieszczanej na opakowaniach produktów czy tak podstawowej, jak wiadomości o zaangażowaniu partnerów społecznych.
Unia Europejska zaproponowała natomiast nowe ustawodawstwo dotyczące oświadczeń o produktach spożywczych. Celem jest wyeliminowania przypadków wprowadzających w błąd lub żerujących na naiwności klientów sloganów w rodzaju "obniża ryzyko chorób serca". Firmy będą musiały przedstawiać naukowe dowody swoich rewelacji i uzyskać zgodę od urzędów kontrolujących rynek przed wprowadzeniem takiego produktu do sprzedaży.
Źródło: CEO

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cafe Słodziak mocno stawia na social media. Marka otworzyła też nowy punkt franczyzowy.
– Większość naszych lokali osiąga rentowność już po pierwszym miesiącu funkcjonowania – zapewnia Robert Chmielewski z Sushi Bistro.
Koncept Mniami Ice Cream uruchomi w tym sezonie więcej nowych lodziarni, niż wcześniej było w planach.
Sieć Przybij Piątaka przyciąga już wrocławskich studentów, a teraz chce otwierać franczyzowe puby w całej Polsce.
Berlin Döner Kebap rozwija nowy format lokali, z niższą kwotą inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Plenti oferuje dostęp do innowacji za ułamek ich ceny. Ma też propozycje dla franczyzobiorców.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
– Zaczynaliśmy od kilku małych sklepów w okolicach Tarnogrodu – mówią Jan i Patryk Łebko, ojciec i syn, którzy wspólnie prowadzą rodzinny biznes w modelu Powered by Kramp.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali