Na nowości najbardziej otwarta jest młodzież

Wtorek
25.07.2006
- o biznesie kawowym mówi Jasmin Soljanin z palarni kawy i sieci kawiarni Singidunum.
 

Jaki jest smak biznesu kawiarnianego?
To mieszanka ciężkiej pracy i satysfakcji. Jeśli ktoś angażuje się w prowadzenie biznesu, często spędza w kawiarni każdą wolną chwilę. Za to potem odczuwa satysfakcję przy każdej sprzedanej licencji. Oznacza to, że pomysł spodobał się innym, a to motywuje do poszerzania oferty lokalu, opracowywania nowych mieszanek smakowych i udoskonalania technologii produkcji, a także procentuje na przyszłość. Dzięki temu firma dostosowuje się do nowych realiów rynkowych.

Jacy są klienci kawiarniani?
Większość osób to tradycjonaliści, zwykle decydujący się na kawę, którą dobrze znają. Sam do nich również należę. Oferuję klientom kawę przygotowaną na ponad 400 sposobów, a codziennie wypijam kawę parzoną na sposób serbski. Tradycjonalizm ma jednak swoje plusy. Jeśli obcokrajowiec przyjdzie do kawiarni i zobaczy, że podają tu kawę parzoną na sposób typowy dla kraju, z którego on pochodzi, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że lokal zyskał następnego stałego klienta. Na nowości i wszelkie innowacje najbardziej otwarta jest młodzież.

Co gwarantuje lepszy zysk? Sprzedaż kawy czy licencji?
Ze sprzedaży kawy firma może mieć zysk na poziomie 15-20 proc. Ale nie zarabia się na zaopatrywaniu w towar tylko kilku lokali. Duża liczba placówek, a więc i duża liczba sprzedanych licencji gwarantuje większe zapotrzebowanie na asortyment kawowy.


POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022