Franczyzowy Pasztecik
Firma rozpoczęła budowę sieci franczyzowej w 2007 roku, ale działalność gastronomiczną prowadzi od 1971 roku. Ówczesne szczecińskie „Społem” sprowadziło ze Związku Radzieckiego urządzenie do produkcji pasztecików i otworzyło punkt sprzedaży pasztecików z różnym nadzieniem. W 1990 roku bar został sprywatyzowany i rozpoczął tworzenie sieci szybkiej gastronomii pod nazwą Pasztecik.
W efekcie do 1998 r. na terenie Szczecina powstały kolejne dwa punkty, które z powodzeniem funkcjonują do tej pory.

Jeden z pierwszych punktów własnych sieci Pasztecik
Założenie firmy na rok 2007 to minimum 10 punktów franczyzowych.
- Bary powinny znajdować się w miejscach o dużym przepływie potencjalnych klientów. Szczególnie atrakcyjnymi lokalizacjami są centra handlowe, ale można utworzyć również mniejszy punkt w skupisku osiedlowym i także czerpać zyski – zapewnia Marcin Pawlik.
Do końca 2009 roku Pasztecik deklaruje – podobnie jak wielu innych dawców licencji - otwarcie minimum 100 barów franczyzowych. Przedstawiciele sieci zamierzają także wprowadzić produkty w postaci mrożonek do sprzedaży w hipermarketach, ale zapewniają, że sieć franczyzowa jest dla nich priorytetowa.
Koszt inwestycji w punkt Pasztecika wynosi minimum 15 tys. zł. Jak zapewnia Marcin Pawlik, w dobrej lokalizacji zysk miesięczny może liczyć nawet 20 tys. zł.
- Minimalny miesięczny zysk, jaki do tej pory wypracował najmniejszy punkt to 4 tys. zł – mówi.
(aw)

ZOBACZ W KATALOGU


























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Udział restauracji franczyzowych w sieci Sfinks Polska to już ponad 93 proc. Grupa przede wszystkim przekształca lokale własne, oddając je w ręce franczyzobiorców.
Burger w środku nocy? Lokale Night Burger obsługują klientów nawet do godz. 2.30.
– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Żabka nie zwalnia i już ma 10 tys. franczyzobiorców. Okrągłą liczbę zamyka franczyzobiorczyni z Gliwic.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali