Z Burger Kingiem i Starbucksem po prymat
AmRest, który jest operatorem marek KFC, Burger King, Pizza Hut oraz Starbucks, Freshpoint i Rodeo Drive w ciągu najbliższych kilku lat chce potroić przychody ze sprzedaży. Firma zamierza także otwierać w Europie Środkowej 100 restauracji rocznie przez najbliższe 3 lata.
W pierwszym kwartale bieżącego roku firma zanotowała wzrost sprzedaży na poziomie 33 proc. a przychody wyniosły 177 596 tys. zł. Według prezesa firmy Henry'ego McGoverna rynek w tej części kontynentu jest docelowo w stanie wchłonąć około 5 tys. barów sieci i do takiej liczby firma będzie dążyć.
Jak na razie AmRest uruchomił w połowie maja pierwszą restaurację Burger Kinga w warszawskich Złotych Tarasach. Niedługo powstanie kolejna, która oferować będzie posiłki także dla kierowców. Prezes McGovern w rozmowie z portalem Franchising.pl był pełen optymizmu co do rozwoju BK w Polsce.
- W ciągu kilku lat chcemy mieć tyle samo restauracji co nasi najbliżsi rynkowi konkurenci (chodzi o McDonald'sa), czyli mieć ponad 200 barów – mówi prezes. - Jednak nie obawiamy się ich, bo nasze jedzenie jest lepsze.
Prezes AmRest potwierdził także informacje o powstaniu w tym roku pierwszej w Polsce kawiarni Starbucks. Nie chciał jednak zdradzić gdzie i kiedy dojdzie do otwarcia.
Firma zamierza nadal rozwijać i umacniać pozostałe swoje marki: KFC, Pizza Hut oraz dwie nowe Freshpoint i Rodeo Drive poprzez otwieranie nowych barów zarówno w Polsce jak i w Rosji oraz Bułgarii, na Węgrzech i w Czechach.
(bog)ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
– Przy rzemieślniczej produkcji nie da się konkurować cenowo z lodami przemysłowymi. Jednak jakość przyciąga, nawet jeśli cena jest wyższa – mówi Dariusz Stykowski, współwłaściciel Autorskich Lodów Piccolo.
New York Pizza Department uruchomił w tym roku już 18 lokali, a do majówki ma w planie jeszcze pięć. I myśli o zagranicy.
Tommy Żelazny, franczyzobiorca Stopiątki pokazuje, że czasem aby odnaleźć swoje miejsce, trzeba wrócić do korzeni.
Felix Chicken nastawia się na mocną ekspansję. Franczyzobiorcom proponuje kilka formatów lokali.
Paweł Kamiński był pierwszym franczyzobiorcą Cofix. Dziś prowadzi już trzy kawiarnie marki i zdobył tytuł TOP Franczyzobiorcy na zeszłorocznych Targach Franczyza.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Rozważasz otwarcie firmy? Najpierw zainwestuj w subskrypcję miesięcznika "Własny Biznes FRANCHISING" i sprawdź, jaki biznes się opłaca! Tego nie przeczytasz w internecie!
Pieczarkarnia to opłacalny biznes nawet na niedużą skalę. Właściciel jednej hali zbiera plony co sześć tygodni. Gdy ma się więcej pomieszczeń – wtedy na zyski można liczyć co tydzień.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
Chętnych do otwierania punktów pod szyldem Furgonetka przybywa. Co firma oferuje partnerom?
Planujesz zostać franczyzodawcą i chcesz rozwinąć sieć, ale nie wiesz jak? Eksperci od franczyzy podpowiedzą, jak to zrobić.
POPULARNE NA FORUM
Dolci Sapori - Mniami
Jestem również osobą poszkodowaną przez tą firmę 574 720 428
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali