Brak kapitału nie będzie przeszkodą

Jeden z punktów sieci Green Way
Poniedziałek
10.12.2007
Osobom, które chcą prowadzić restaurację wegetariańską sieć Green Way, a które nie posiadają odpowiednich środków finansowych, firma zaproponuje od przyszłego roku nowe rozwiązanie.
 

- Mamy wiele zgłoszeń od osób zainteresowanych naszych systemem franczyzowym, ale często są to ludzie nieposiadający odpowiedniego kapitału - mówi Jerzy Szkolnicki, prezes Green Way. - Dla nich chcemy stworzyć system, w którym będą mogli prowadzić restauracje uruchamiane z naszych środków finansowych - podkreśla.

Projekt, który przygotowuje Green Way, jest jeszcze w fazie ustaleń. Czy w ostatecznej formie będzie to system agencyjny, czy zbliżony do niego, pokażą ekspertyzy prawne, które sieć zamówiła.

Nowy koncept będzie rozwijany równolegle z dotychczasowym systemem franczyzowym, w którym działa obecnie 36 punktów, w tym trzy biopiekarnie. Jak zapowiedział prezes Szkolnicki, w ciągu roku sieć ma powiększyć się o 10 kolejnych lokali.

Otwarcie restauracji Green Way we franczyzie wiąże się z kosztem od 200 do 400 tys. zł. Dużą jego część stanowią koszty remontu, na które trzeba przeznaczyć co najmniej 100 tys. zł. Opłata wstępna wynosi w zależności od lokalizacji od 20 do 40 tys. zł. Po uruchomieniu lokalu sieć pobiera opłatę bieżącą w wysokości 5 proc. od obrotu netto i jeden proc. na fundusz promocyjny.

(mdk)
Maciej Krzysztoszek

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022