30 x Biesiadowo
Na rynku gastronomicznym firma działa stosunkowo krótko. Pierwsza pizzeria powstała bowiem w marcu 2008 w Aleksandrowie Łódzkim.
- Sukces na lokalnym rynku oraz zainteresowanie ze strony kontrahentów skłoniło nas do otwarcia w listopadzie 2008 r. pierwszego na terenie Łodzi lokalu na zasadach franczyzy - mówi Wojciech Goduński, właściciel sieci pizzerii Biesiadowo.
Od otwarcia pierwszego lokalu franczyzowego minęło 7 miesięcy, a sieć posiada już 5 restauracji w Łodzi oraz po jednym lokalu w Konstantynowie Łódzkim, Bełchatowie, Tarnobrzegu oraz Aleksandrowie Łódzkim, gdzie również mieści się siedziba firmy. W lipcu planowane jest otwarcie kolejnych lokali - w Ozorkowie, Lesznie, Brzezinach, Gdyni, Kutnie oraz w Olsztynie.
- Prowadzimy również rozmowy z potencjalnymi franczyzobiorcami na temat otwarcia punktów w Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu i Krakowie. Do końca 2009 r. chcemy otworzyć około 30 lokali - mówi Wojciech Goduński. - Wszystkie nasze placówki wystrojem przypominają wiejską chatę, a menu posiada niepowtarzalne nazwy, np. maryna ze młyna, widły w plecach, palimordka.
Przyszłym właściciel restauracji Biesiadowo, powinien dysponować pomieszczeniem o powierzchni min. 70 m2. Całkowity koszt otwarcia lokalu to 40 tys. zł za wystrój, sprzęt, naczynia, pierwsze zatowarowanie oraz ulotki i pudła. Franczyzobiorca otrzymuje pomoc przy otwarciu lokalu i podczas jego prowadzenia, profesjonalne szkolenia pracowników oraz ceny na produkty wynegocjowane z producentami przez franczyzodawcę. Miesięczna opłata franczyzowa wynosi 1 tys. zł.
Franczyzodawca prowadzi hurtownię zaopatrzenia pizzerii i gastronomii wraz z bezpośrednimi dostawami. Jak zapewniają przedstawiciele sieci, inwestycja zwraca się maksymalnie po trzech miesiącach.
- W najbliższym czasie zamierzamy również stworzyć nową markę ale w obecnej
chwili jest za wcześnie aby wyjawić szczegóły - podsumowuje Wojciech Goduński.
(agaka)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z kuchnią gruzińską
/04.12.2025
W tym roku Chinkalnia otworzyła trzy restauracje w Polsce, a jeszcze w grudniu uruchomi lokal na śródziemnomorskiej wyspie.
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Park rozrywki: biznes z przyszłością
/02.12.2025
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
– Rosnące zainteresowanie zabiegami estetycznymi i zmieniające się oczekiwania klientów wpływają na rozwój franczyzy beauty – mówi Aleksandra Wojciechowska-Staszczyk z Perfect Look Clinic.
Stworzyli glamping, czyli alternatywną formę wypoczynku zapewniającą bliski kontakt z przyrodą. Ilona Wrońska i Leszek Lichota zapewniają, że ich Forrest Glamp to idealne miejsce, aby nabrać dystansu i zapału do pracy.
Żeby myśleć o otwarciu własnego McDonalda nie wystarczą tysiące ani setki tysięcy złotych . Potrzeba więcej. Ile? I co franczyzobiorca Złotych Łuków dostanie w zamian?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali