Sfinks robi porządki
Nowy zarząd Sfinksa na czele z Sylwestrem Cackiem zabrał się za reorganizację relacji z franczyzobiorcami. Do końca roku mają oni podpisać zmienione umowy, które zakładają wprowadzenie opłat wstępnych oraz miesięcznych.
Zarząd postanowił również ściślej egzekwować dotychczasowe umowy. Zdaniem władz Sfinksa niedopatrzenia poprzednich władz spółki w tym zakresie kosztowały tylko od stycznia do mają tego roku ok. 3 mln zł.
W dotychczasowym modelu to spółka brała na siebie ciężar większości istotnych wydatków i kosztów związanych z uruchomieniem i działalnością operacyjną placówek - mówi Bogdan Bruczko, wiceprezes zarządu Sfinks Polska. - Zdarzało się, że nie tylko pokrywała straty wynikające z działalności niektórych restauracji, ale także wypłacała wynagrodzenie franczyzobiorcom, którym nie udawało się wypracować zysku. Kontynuowanie działalności na takich zasadach nie jest możliwe.
Dla wielu franczyzobiorców takie zobowiązania są równoznaczne z koniecznością zakończenia działalności. Anonimowi restauratorzy mówią o niespodziewanym nadejściu faktur na kwoty od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Ich zdaniem spółka szuka sposobu na łatanie finansów w ich kieszeniach poprzez reinterpretację istniejących umów.
Jeśli dotychczasowi restauratorzy uznają, że nie chcą kontynuować współpracy na nowych partnerskich zasadach, będziemy przejmować restauracje i prowadzić je jako lokale własne - mówi Bogdan Bruczko. - Kolejnym krokiem będzie przekazanie przynajmniej części z nich nowym franczyzobiorcom. Nie zakładamy zamykania restauracji.
Nowy sposób egzekwowania umów franczyzowych wynika z wprowadzanego przez nowy zarząd programu naprawczego. Zmiany dotyczą procedury prowadzenia restauracji, jakości obsługi i oferty, ale przede wszystkim innego sposobu rozliczeń między spółką a franczyzobiorcami.
(gum)
ZOBACZ W KATALOGU
PRZECZYTAJ ARTYKUŁY
Restauracja z japońskim menu
/27.11.2025
Japońska kuchnia to nie tylko sushi. W lokalach Doskoi zjemy wiele tradycyjnych dań z Kraju Kwitnącej Wiśni, a przy okazji znajdziemy pomysł na biznes.
Sieć pizzerii Gruby Benek otworzyła nowy lokal na bydgoskich Jachcicach. Pierwszy dzień działalności przyniósł duże zainteresowanie klientów i jeden z najlepszych wyników otwarcia w historii marki.
KawoWiniarnia to nowy franczyzowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Czy ma szansę na sukces?
Sfinks Polska notuje wzrost rentowności w III kwartale 2025 r., mimo spadku przychodów jednostkowych. To efekt konsekwentnego przechodzenia na franczyzę.
Sulaiman Kebab ma dla franczyzobiorców atrakcyjną promocję. Dzięki niej mogą zaoszczędzić 40 proc. na inwestycji.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE
Ekotrend zmienia rynek napojów
/01.12.2025
Rosnące zainteresowanie produktami w szklanych butelkach staje się jednym z kluczowych zjawisk kształtujących rynek napojów. W tych warunkach rozwija się również Unikat, który buduje franczyzę opartą na lokalnych dostawach.
Agnieszka Miąsek postanowiła poszerzyć ofertę swojego salonu kosmetycznego. Zdecydowała się na franczyzę Depilacja.pl. Dlaczego?
Parki rozrywki #KochamSkakać właśnie zaczynają rozwój poprzez franczyzę. Ile trzeba zainwestować w taki biznes?
W Polsce żyje około 14 milionów psów i kotów, a tylko połowa z nich jest karmiona gotową karmą. To tworzy duży, wciąż nienasycony rynek, z którego korzystają m.in. franczyzobiorcy Husse, rozwijający sprzedaż premium z dostawą do domu.
Wśród polskich inwestorów coraz wyraźniej rośnie zainteresowanie tzw. biznesami pasywnymi – modelami, które działają bez konieczności dużego zaangażowania właściciela.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali