Podsumowanie w Sfinksie

Po trzech kwartałach bieżącego roku Sfinks Polska wypracował 136,2 mln zł skonsolidowanych przychodów ze sprzedaży, a zysk brutto ze sprzedaży wyniósł 531 tys. zł.
- Sfinks jest w trakcie intensywnych zmian, i zanim będziemy mogli cieszyć się z efektów zapoczątkowanego niedawno programu poprawy jakości i efektywności, czeka nas jeszcze dużo pracy. Zaniedbania w zakresie zarządzania w poprzednich latach i pierwszych miesiącach bieżącego roku były bardzo duże, dlatego trudno spodziewać się pełnej naprawy sytuacji w ciągu zaledwie kilku miesięcy. Jesteśmy jednak na dobrej drodze. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, należy oczekiwać, że pozytywny efekt tych działań będzie widoczny dopiero w wynikach przyszłego roku - mówi Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska.
We wrześniu w Sfinksie ruszyła lawina zmian, które mają na celu poprawę kondycji spółki. Zmieniły się zasady współpracy z franczyzobiorcami, które nie wszystkim zainteresowanym przypadły do gustu i w efekcie z sieci zniknęło kilkanaście restauracji. Jednak ich miejsce szybko zajęła cała sieć, bowiem w październiku Sfinks podpisał umowę warunkową kupna Da Grasso, spółki zarządzającej siecią pizzerii. Transakcja ma zostać sfinalizowana do końca stycznia przyszłego roku. Po przejęciu sieci liczącej ok. 180 lokali, Sfinks będzie największą firmą restauracyjną pod względem liczby zarządzanych placówek.
(mak)

ZOBACZ W KATALOGU





















































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

Cukrem i Solą otworzyło kolejny punkt franczyzowy, w planach ma też nową lokalizację własną.
KawoWiniarnia to nowy koncept restauracyjny, który wyróżnia się bogatą kartą kaw i wina. Chce rozwijać się poprzez franczyzę.
Kuchnia azjatycka jest w Polsce coraz bardziej popularna. Zauważyli to też franczyzodawcy, którzy proponują licencją na sushi bar czy restaurację z bogatszym menu.
Segment fast food ma mocną reprezentację we franczyzie. I wciąż przybywa nowych konceptów.
Poszukujemy partnerów do otwarcia pierwszego flagowego sklepu w topowej lokalizacji, który zostanie poszerzony o franczyzę obejmującą wiele jednostek.
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

Do znalezienia biznesu, w który chciałoby się zainwestować, trzeba się dobrze przygotować. Choć wybór branży i konkretnego systemu franczyzowego jest subiektywny, to ocena części elementów umowy franczyzy podlega obiektywnym kryteriom.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzobiorczyni Agencji Wirtualnej z Gdańska w ciągu trzech lat zbudowała silną markę i zdobyła rzeszę lojalnych klientów. Jak tego dokonała?
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali