Branża gastronomiczna nie chudnie w kryzysie

Branża gastronomiczna rozwija się niezwykle szybko. Świadczy o tym wzrost zysków na poziomie około 10 proc. w 2009 r.
Sobota
27.02.2010
Spowolnienie gospodarcze, obecne od prawie dwóch lat, odbiło się na koniunkturze w wielu segmentach rynku.
 

Straty liczyli zarówno deweloperzy, jak i sektor finansowy czy producenci samochodów. Osławiony kryzys nie dotknął, a nawet wzmocnił branżę usług gastronomicznych. Wychodzi ona z niego silniejsza i bardziej prężna niż kiedykolwiek wcześniej. Polacy coraz rzadziej jadają w domu. Ten trend jest wyraźnie widoczny w badaniach zachowań konsumentów prowadzonych przez firmę SMG/KRC.

Z każdym rokiem zwiększa się zarówno odsetek osób deklarujących, że na mieście jadają przynajmniej raz w tygodniu, jak i tych robiących to częściej. Równocześnie sama branża gastronomiczna rozwija się niezwykle szybko. Świadczy o tym wzrost zysków na poziomie około 10 proc. w 2009 r. odnotowany przez AmRest – jednego z głównych graczy na rynku restauracji szybkiej obsługi. Przy spadkach dochodów w większości innych usług - wynik ten można uznać za bardzo dobry i świadczący o doskonałym wyczuciu koniunktury przez właścicieli barów i lokali szybkiej obsługi. Wszyscy oni potrafili bowiem na przestrzeni kilku ostatnich lat doskonale przewidzieć kierunki rozwoju. Dlatego dziś, gdy wiele segmentów liczy straty, liderzy branży gastronomicznej podsumowują udany rok i już szykują się do nowych inwestycji.

Czy rynek lokali gastronomicznych jest już przepełniony? Czy nie ma już miejsca na dalszą konkurencję? Na oba pytania eksperci odpowiadają: nie. Po pierwsze, jeżeli chodzi o stołowanie się poza domem, ciągle jesteśmy w europejskiej drugiej lidze. Dla porównania - na 1 tys. Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, na Zachodzie natomiast 3 lub więcej - wynika z danych Euromonitora. Pozwala to sądzić, że w tym segmencie jeszcze długo znajdzie się miejsce dla nowych firm. Nie będą to jednak ogromne korporacje, ale przede wszystkim indywidualni przedsiębiorcy, działający w ramach sieci franczyzowych znanych i rozpoznawanych marek.

- Naszym franczyzobiorcom proponujemy proste i konkurencyjne zasady – mówi Marzena Krupińska, dyrektor ds. rozwoju sieci Multifood STP. - My oferujemy im zbiór zasad niezbędnych w prowadzeniu własnej restauracji i możliwość działania w ramach znanej marki. Od naszych partnerów wymagamy jedynie spełniającego wymogi lokalu i odpowiedniego wkładu własnego. Z ponad 500 systemów działających na zasadzie franczyzy najlepsze wydają się obecnie te funkcjonujące w branży gastronomicznej. Według naszych szacunków taka inwestycja zwraca się już po 2 latach – dodaje Marzena Krupińska.

(agaka)


Agnieszka Turska

POPULARNE NA FORUM

Biznes, który bije rekordy

Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.

1 wypowiedzi
ostatnia 15.10.2024
Biesiadowo

Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50

1 wypowiedzi
ostatnia 29.01.2024
Kawiarnie Cafe Nescafe

Nie chciałabym tej franczyzy

6 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
McDonalds opinie o franczyzie

Ja bym pomyślała o tej franczyzie

3 wypowiedzi
ostatnia 29.04.2023
Doświadczenia z Bafra Kebab

Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...

1 wypowiedzi
ostatnia 25.04.2023
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż

Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...

1 wypowiedzi
ostatnia 06.03.2023
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines

Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...

1 wypowiedzi
ostatnia 02.02.2023
Ile kosztuje McDonald's?

Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali

1 wypowiedzi
ostatnia 24.12.2022