Słodki interes

Pierwsza pijalnia Mount Blanc powstała w kwietniu 2005 roku w Chorzowie. Dziś kawę i czekoladę można dziś wypić w 13 lokalach mieszczących się w całym kraju, osiem z nich prowadzą franczyzobiorcy. W pijalniach Mount Blanc można też skosztować starannie wyselekcjonowanych, ręcznie produkowanych belgijskich pralinek oraz kupić zestawy okolicznościowe przygotowane z produktów dostępnych w sklepie. Na ten rok firma zapowiada dynamiczny rozwój sieci franczyzowej.
- Najbliższe dwa lata będą czasem, kiedy w sposób szczególny skupimy się na rozwoju sieci naszych placówek franczyzowych. Chcemy, żeby nasze placówki już niebawem pojawiły się w Warszawie, Bydgoszczy, Łodzi czy Wrocławiu, gdzie obecnie poszukujemy franczyzobiorców – mówi Michał Piasecki, właściciel Mount Blanc.
Przystąpienie do sieci Pijalni Czekolady Mount Blanc wiąże się z wniesieniem opłaty licencyjnej w wysokości 10 tys. zł. Pobierana jest również opłata bieżąca, która jest równa 3 proc. obrotów osiąganych w lokalu. Na przystosowanie lokalu, w zależności od jego powierzchni i wielkości miasta, w którym się znajduje, trzeba przeznaczyć co najmniej 350 tys. zł. Preferowana wielkość lokalu to 80-120 m2. Franczyzobiorca może liczyć na pomoc w wyborze odpowiedniej lokalizacji i negocjowaniu umowy najmu. Otrzyma również wsparcie marketingowe, pomoc w rekrutacji i szkoleniu personelu.
(mak)

ZOBACZ W KATALOGU



























































































PRZECZYTAJ ARTYKUŁY

– Nasze puby mogą uzyskać rentowność już w pierwszym miesiącu działalności. Obroty lokali mogą spokojnie sięgać 300-400 tys. zł – mówi Kamil Przybylski, menedżer ds. rozwoju i franczyzy Przybij Piątaka.
Yurii Hulkevych trzy lata temu otworzył pierwszy w Polsce lokal franczyzowy Lviv Croissants.
PapaGyros startuje z franczyzą. Co ma do zaoferowania franczyzobiorcom?
Legendarny amerykański brand wchodzi do Polski i otwiera rynek dla inwestora z ambicją i kapitałem. Do wzięcia masterfranczyza, która może stać się jedną z największych sieci gastronomicznych w kraju.
Pizzerie są nadal chętnie otwieranym biznesem. Jakie marki franczyzowe działają w tym segmencie rynku?
NAJCZEŚCIEJ CZYTANE

– Większość podłóg i drzwi sprzedaje się wraz z usługą montażu, dlatego ekipy montażowe to bardzo ważna część mojego biznesu – mówi Radosław Chabowski, franczyzobiorca DDD Dobre Dla Domu.
Najlepsze rozwiązania rodzą się z potrzeby. Nie inaczej było w przypadku robota Fidi. Polskie rozwiązanie ma szansę podbić międzynarodowy rynek medyczny.
Northgate Logistics notuje szybki przyrost sieci i nie zamierza tego zmieniać. W ubiegłym roku otworzyła siedem placówek.
Franczyzę i4-Mobile można połączyć z innym biznesem. A franczyzodawca może nawet pokryć część kosztów inwestycji.
Przedsiębiorcy zbyt nisko wyceniają produkty i usługi ze strachu przed utratą klienta. Tymczasem mądrze skalkulowana cena nie tylko przynosi zyski, lecz także pomaga w budowaniu prestiżu marki.
POPULARNE NA FORUM
Biznes, który bije rekordy
Niestety jako osoba która ma bezpośrednie doświadczenie z ta franczyza, nie moge polecic wspolpracy z nimi. Te artykuly maja na celu tylko nabijanie kolejnych klientow.
Biesiadowo
Tak patrzę i biesiadowo pisze że ma 119 lokali. Ale na ich stronie nie ma nawet 50
Kawiarnie Cafe Nescafe
Nie chciałabym tej franczyzy
McDonalds opinie o franczyzie
Ja bym pomyślała o tej franczyzie
Doświadczenia z Bafra Kebab
Witam wszystkich, zastanawiam się nad otwarciem punktu Bafry Kebab. Czytając komentarze w internecie mam mieszane odczucia. Czy ktoś się tym interesował? Otworzył? Jakie...
Własny, mobilny punkt gastronomiczny lody, gofry, granita - sprzedaż
Dzień dobry, Noszę się z zamiarem sprzedaży przyczepy (cesja leasingu) po franczyzie znanej jako Lodolandia. Jeśli jest ktoś zainteresowany to zachęcam do...
Sushi we franczyzie - przegląd sprawdzonych pomysłów na bines
Pytanie do Redakcji: Dlaczego na pasku reklamowym pojawiają się reklamy franczyzodawców którzy działają na granicy prawa, zawierają w umowach klauzule abuzywne, są...
Ile kosztuje McDonald's?
Ciekawe że budujesz restauracje za własne pieniądze ale zostaję własnością centrali